Причина за смърт номер едно в САЩ и по света е това, което ядем, това убива с милиони повече хора, отколкото тютюнопушенето например. Кои са петте най-важни неща, които можем да направим, за да подобрим храненето си, въз основа на най-подробното световно проучване за влиянието на храната върху здравето? Да приемаме по-малко сол, да ядем повече ядки, повече зеленчуци без скорбяла, повече плодове и най-накрая повече пълнозърнести храни.
Има ли някой определен вид зърнена култура? Какво ще кажете за така наречените зърнени храни от древността? Дали те са по-полезни от съвременните им вариации? Например, камутът, така наречената мамутскапшеница на мумиите, вероятно открита в някоя египетска гробница.
След Втората световна война, индустрията за пшеница избира особено високо добивни сортове за правене на паста и хляб. През последните няколко години обаче някои от по-древните сортове отново са въведени на пазара, определящи се основно като зърнени култури, които не са се променили през земеделската революция от последния век.
По отношение на хранителната си стойност, лимецът, най-старият сорт пшеница, както и камутът, съдържат много повече полезни съставки, освен каротеноидите, жълтите пигменти, които подобряват зрението, като лутеин и зеаксантин, в сравнение със съвременните пшенични хлябове и паста, защото тези пигменти са отглеждани от самия хляб с това намерение. Хората искат хляба им да е бял, но съвременното брашно за паста от твърда пшеница, съдържа повече от този нутриент с жълт цвят.
Да, съвременната пшеница може да има по-малко лутеин, но например, има повече витамин Е. Въз основа на чисти витаминни и минерални концентрации, нещата се размиват малко или много. И двете имат много, но примитивната пшеница има по-голям антиоксидантен капацитет, вероятно поради по-голямото съдържание на полифеноли. Но за да разберем дали това е от значение, трябва да направим проучване.
Ако изложите човешки клетки от черния дроб на хляб, направен от древни зърна – камут и спелта, съкровището на пшеницата – или на съвременни сортове, а после ги изложите на възпалителни стимули, съвременни зърна изглежда, че имат по-малка способност да потискат възпалението. Изследователите стигат до заключението, че въпреки факта, че тези различни зърна изглежда имат подобна хранителна стойност, те упражняват различни ефекти върху човешките клетки, „което потвърждава потенциалните здравословни ползи от древните зърна.“ Но това е в съд на Петри. Какво ще кажете за хората?
Ако древната пшеница е по-добра в потискането на възпалението, какво ще стане, ако вземете хора със синдром на раздразненото черво и ги рандомизирате да получават пшенични продукти от древния камут в продължение на шест седмици в този случай, или съвременна пшеница? Едно и също количество пшеница, просто различни видове. Ако няма разлика между различните видове пшеница, няма да има и никаква разлика в симптомите на хората, нали? Но вижте това. Ето как се справили контролните групи със съвременната пшеница. След като преминали на камут, те имали по-малко болки в корема и не толкова често, по-малко подуване, по-голямо удовлетворение на консистенцията на изпражненията и по-малка намеса в качеството им на живот. И така, след преминаване към прием на зърнена храна от древността, пациентите имали значително общо подобрение в степента и сериозността на симптомите, свързани със синдрома на раздразненото черво.
А какво ще кажете за възпалението на черния дроб? Функцията на черния дроб на хората с омазнен черен дроб, непричинен от алкохола, които приемали камут, се подобрила значително, в сравнение с тези хора, приемали същото количество обикновена пшеница, което предполага, че камутът е по-добър. При диабетиците, по-добър холестерол и инсулинова чувствителност със същото древно зърно. При хората със сърдечно-съдово заболяване, по-добър контрол на кръвната захар и по-добър холестерол. По-добра артериална функция при хората без сърдечно заболяване.
Изводът е, че откритията, произлизащи от проучванията върху хора предполагат, че пшеничните продукти от древността са с по-голяма противовъзпалителна сила и подобряват неща като контрол на кръвната захар и холестерола. Като се има предвид, че общият брой на човешките интервенционални проучвания е все още малък, не е възможно със сигурност да се заключи, че древните видове пшеница са по-висши от всички комерсиални съвременни пшенични разновидности по отношение на намаляването на риска от хронични заболявания, но най-добрият набор от данни предполага, че те се справят по-добре, ако имате достъп до тях.
Независимо от това какъв вид пшеница консумирате, един съвет: не изяждайте щипката за затваряне на найлоновата опаковка на хляба. Един 45-годишен мъж с кръв в изпражненията и ето как изглеждат резултатите от скенера му. След като бил попитан, пациентът признал, че имал навик да яде бързо, без да дъвче правилно.

Източник: https://nutritionfacts.org/are-ancient-grains-healthier
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев