Когато става въпрос за количеството стероидни хормони, към които сме изложени от храната, млечните продукти доставят около 60% до 80% от приетите женски стероиди. Говорил съм и преди за ефектите от тези естрогени и прогестерони при мъжете и при подрастващите деца, как приемът на мляко може да повиши нивата на естроген в рамките на няколко часа след консумация. Но по отношение на ефектите върху жените, говорил съм и за повишения риск от рак на ендометриума при жени в менопауза, но какво ще кажете за жените в репродуктивна възраст? Възможно ли е хормоните от млякото да повлияят върху репродуктивността?
Знаем, че приемът на млечни храни понякога се свързва с безплодие. Има много малко информация обаче по отношение на връзката с репродуктивните хормони или ановулацията, в смисъл, как може млякото да е виновно и да засяга начина, по който матката се подготвя или самите яйчници. Изследователите установили, че жените, които са приемали кисело мляко или сметана, имат около два пъти по-голям риск от спорадично ановулация, което означава неуспешна овулация, и затова през някои месеци просто не е имало яйцеклетка, което да бъде оплодена. Сега знаем, че повечето кисели млека в днешни дни са пълни със захар. Дори чистото гръцко кисело мляко може да има повече захар отколкото двойно шоколадова поничка от Дънкин Донътс. Изследователите взели предвид и това, но резултатите останали същите след промяната на съдържанието на захар, което навежда на мисълта, че рискът от ановулация не зависи от съдържанието на захар, която съставлява много марки кисело мляко. Сега не знаем дали това е подвеждане или е точният механизъм, но ако жените пропускат овулация от време на време през живота си, може ли да се окажат с по-голям резерв от яйцеклетки в яйчниците?
Жените раждат все по-късно и по-късно; има повишение на родилите жени в края на 30- и 40-годишна възраст. Преди си мислехме, че яйчниковият резерв остава сравнително стабилен до бързото му намаляване на около 37-годишна възраст, но сега знаем, че това изглежда е по-постепенна загуба на яйцеклетки с времето. Ето как изглежда графиката, където има постоянна загуба, която започва в най-подходящия период за зачеване на 20-годишна възраст. Тук се измерва броят на антралните фоликули чрез ултразвуков тест, при който можете просто да преброите следващата поредица от яйцеклетки в яйчниците. Това е вероятно най-доброто отразяване на истинската репродуктивна възраст. Показател за яйчниковия резерв: колко яйцеклетки са останали при жената.
Добре, какво общо има това с начина на хранене? Изследователи в Харвард разглеждат връзката между приема на различните видове протеини и броя на антралните фоликули сред жените, които имат проблеми със забременяването. Въпреки че намаленият яйчников резерв е една от основните причини за женско безплодие, процесът, който води до репродуктивното влошаване с възрастта, все още не е ясен. По отношение на жените, които отлагат бременността си до по-късна възраст, идентифицирането на обратими фактори, които могат да повлияят върху влошаването, могат да имат голямо клинично значение.
И така, направили ултразвук на всички жени, проучили с какво се хранят и заключили, че по-високият прием на протеини от млечни продукти, е свързан с по-нисък брой на антралните фоликули, с други думи: ускорено състаряване на яйчниците.
Ето как изглежда графиката при непушачки. Значително по-нисък яйчников резерв при най-високия прием на млечни продукти, което означава около 85 г сирене на ден, в сравнение с най-ниския прием на млечни. Добре, но какво означават тези цифри по отношение на биологичната възраст? Дали промяната от 16,9 на 12,7 наистина е от такова значение? Ако погледнете жени с наистина здрави яйчници, 16.9 като брой на антралните фоликули е това, което би се очаквало за една 36 или 37-годишна жена. Докато 12.7 – това, което виждаме при жени, които консумират най-много млечни продукти – е това, което е обичайно за една наистина плодовита 50-годишна жена. Тук говорим за застаряване на яйчниковия резерв с години между консумиращите най-много и най-малко млечни продукти.
Въпреки че не е било възможно за изследователите да идентифицират скрития механизъм, свързващ приема на млечни протеини с ниския брой антрални фоликули, те имали няколко обосновани предположения. Едно: може причината да са стероидните хормони факторите на растежа. Две: замърсяването на млечните продукти с пестициди и влошаващи ендокринната система химикали, които могат негативно да повлияят развитието на тези яйчникови фоликули и компетентността на яйцеклетките.
По отношение на хормоните, проучванията предполагат, че комерсиалното мляко, извлечено както от бременни, така и от небременни животни, съдържа големи количества естроген, прогестерон и други плацентни хормони, които накрая се освобождават в човешката хранителна верига, като приемът на млечни продукти е отговорен за 60-80% от консумираните естрогени, както споменах преди. Естрогените от млякото оцеляват преработката и се появяват, както при суровите, така и при комерсиалните млечни продукти и се съдържат в значително по-високи концентрации с увеличаването на количеството на мазнините в млякото, без очевидна разлика между био и конвенционалните млечни продукти; това е важно да се разбере. Не са само кравите, които се инжектират с хормони на растежа. Тези хормони просто се съдържат в техните тела естествено и веднъж, след като са били вътре в човешкото тяло, тези животински хормони се превръщат в естроген и естрадиол, основните активни човешки естрогени. И след усвояването, телешките стероиди могат след това да повлияят репродуктивните способности.
Задължително е да се направят по-нататъшни проучвания, за да се изясни биологията, скрита зад наблюдаваните връзки. Това може да бъде много важно, като се има предвид, че консумацията на млякото на друг вид от хората е еволюционно нов хранителен навик, който има потенциала да промени репродуктивните параметри и може да има дълготрайни вредни ефекти за здравето.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-hormones-in-milk-on-infertility-in-women
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев