Откъде идва цялата тази концепция за това, че закуската е най-важното ястие за деня? Бащата на връзките с обществеността, Едуард Бернайс, известен със своята кампания „Факли за свободата“, която да накара жените да започнат да пушат през 20-те години на миналия век, бил финансиран от една компания за производство на бекон, с цел да популяризира емблематичната закуска яйца с бекон. Ролята на връзките с обществеността, както той пише в своята книга, озаглавена „Пропаганда“, е съзнателната и интелигентна манипулация на организираните навици и мнения на масата хора. Ето защо специалистите по връзки с обществеността представляват невидимо правителство, истинската управителна сила на нашата държава.
Закуската е голям бизнес. Силни корпоративни интереси, като например лобито на зърнените закуски, са обвинявани за увековечаването на митовете за важността на закуската. Статията в американския журнал по клинично хранене насърчава учените нутриционисти да говорят истината пред властта и да предизвикват конвенционалните мъдрости, когато това се налага, дори когато изглежда така, сякаш отнемат майчинството и ябълковия пай. Всъщност, заключава статията, намаляването на размера на порцията на ябълковия пай, може би също не е лоша идея.
И така, трябва ли спрем пируването и да пропуснем закуската, за да отслабнем? Въпреки че съветите да се спре закуската, със сигурност ще заставят учените нутриционисти срещу много силната и мощна хранителна индустрия, пропускането на закуската е описано като директна и постижима стратегия за намаляване на ежедневния калориен прием. За съжаление това не изглежда да работи.
Повечето рандомизирани контролирани проучвания върху пропускането на закуската не установяват никакви ползи за отслабването, ако се пропуска закуската. Как е възможно, ако пропускането на закуската означава пропускане на калориите? Проектът на Бат закуска – известна поредица от експерименти, проведени не от ваната, а от Университета Бат в Англия – открива ключът към загадката. Мъже и жени, разделени в групи, при които едните се хранят на закуска – което се определя като прием на поне 700 калории преди 11 ч. – а другите гладуват до обяд всеки ден. Както и в други подобни проучвания, групата с яденето на закуска изяжда малко по-малко храна през останалата част от деня, но все пак се оказали със стоици излишни приети калории на ден, в сравнение с тези, които пропускат закуската. Тези, които закусвали, консумирали с над 500 калории повече на ден. Искам да кажа, над шест седмици, които биха добавили над 20000 допълнителни калории. И все пак, след шест седмици и двете групи се оказали с една и съща промяна в телесните мазнини. Чакайте! Как е възможно десетки хиляди калории просто ей така да изчезнат?
Ако се приемат повече калории, без промяна в теглото, то тогава трябва да има някакви калории, които и да излизат. И наистина е така, групата със закуската се оказала спонтанно ангажирана в повече един вид физически активности с лек интензитет сутрин, отколкото групата на пропускащите закуска. Активностите с лека интензивност включват неща като обикновено ходене, лека домакинска работа, неструктурирани упражнения на момента, но очевидно достатъчно допълнителни активности, за да се изразходят онези излишни калории от закуската, Има едно популярно погрешно схващане, че тялото ни влиза в модел на съхраняване на енергията, когато пропускаме закуската, чрез забавяне на метаболизма ни. Това не изглежда вярно, но може би тялото ни по интуиция ни забавя по други начини. Когато пропускаме закуската, тялото ни просто изглежда не иска да се движи толкова.
Допълнителните активности не компенсират обаче напълно добавените калории. Все още изглежда ни липсват около 100 калории дневно, което предполага, че може да има и друг замесен фактор за мистерията на сутрешните калории. Скорошните открития в областта на хронобиологията – изучаването на естествения ритъм на нашето тяло – са притеснили една още по-свещена крава на хранителните догми: идеята, че една калория си е една калория. Не е важно само какво ядем, но и кога ядем. Същият брой калории различно отслабване, в зависимост от времето за хранене.
Само за да ви дам пример, калориите на закуска водят до значително по-малко надебеляване отколкото същите калории, приети на вечеря. Какво? Това е умопомрачително. Хранене с по-голяма закуска води до повече отслабване отколкото същия начин на хранене с по-голяма вечеря. Поради нашия циркаден ритъм, сутрешните калории изглежда не са от такова значение, както вечерните калории. Така че, може би закуската наистина трябва да е най-важното хранене за деня.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-skipping-breakfast-better-for-weight-loss
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев