Знаем от поне половин век, че поносимостта ни към глюкоза пада през деня, това означава способността на тялото ни да поддържа кръвната захар под контрол. Ако си сложите абокат и вливате вода със захар във вените си редовно през деня, около 8 часа вечерта кръвната ви захар ще започне да се покачвам дори и да не сте яли нищо през деня и да не сте променяли скоростта на протичане на глюкозата. Същото количество захар тече в кръвта ви всяка минута, но способността да се справите с него намалява вечер, а се завръща с пълни сили сутрин. Хранене в 20 ч. вечерта може да доведе до два пъти по-голяма реакция на кръвната захар отколкото същото ядене, изядено в 8 сутринта. Все едно сте яли два пъти повече!
Тялото ви просто не очаква да се храните, когато вече навън е тъмно. Човешкият вид е открил как да използва огъня едва преди четвърт милион години. Ние просто не сме пригодени за 24-часови вечери.
Един от тестовете за диабет се нарича изследване за насищане с глюкоза, за да се види колко бързо тялото ви може да изчисти захарта от кръвта ви. Изпивате една чаша вода с около четири и половина супени лъжици обикновен царевичен сироп вътре, и след това си измервате захарта след два часа. До този момент кръвната ви захар трябва да е под 140 mg/dL. Между 140 и 199 се смята преддиабетно състояние, а 200 и нагоре е знак за диабет.
Циркадният ритъм на поносимостта на глюкозата е толкова мощен, че един човек може да има нормални нива сутрин, а да стане в преддиабетно състояние по-късно през деня. Хората в преддиабетно състояние, които имат средни нива 163 в 7 сутринта, се оказват диабетици до 19 ч. вечерта с нива над 200.
Изборът на храни с нисък гликемичен индекс може да помогне за отслабване, но времето е от критично значение. Поради циркадния модел на поносимостта на глюкозата, храните с нисък гликемичен индекс вечер могат да причинят по-висок скок на кръвната захар, отколкото храните с висок гликемичен индекс, приемани сутрин. Метаболизмът ни е толкова зле вечер, че изследователите установяват, че ако изядем една купа зърнена закуска в 8 вечерта, това ще причини толкова висок скок на кръвната захар, колкото яденето на оризови десертчета със захар в 8 сутринта. Храните с висок гликемичен индекс вечер изглежда вредят най-много. Така че, ако ще ядете рафинирани зърнени закуски и захарни боклуци, може би ще е по-малко увреждащо да го правите сутрин.
Спадът на поносимостта на глюкозата през деня може затова да обясни ползите за отслабването от зареждането с калории в началото на деня. Дори по-ранният обяд може да е от значение. Хората, които обядват късно в 16:30 следобед, имат с 46% по-висока кръвна захар, в сравнение с прием на същата храна само няколко часа по-рано, в 13 ч. на обяд. А храненето в 7 сутринта може да доведе до 37% по-ниска кръвна захар отколкото храненето със същото нещо в 13 ч. на обяд. Не изглежда да има някаква разлика между хранене в 20 ч. вечерта и същото хранене в полунощ; и двете изглежда са твърде късно. Но храненето толкова късно, в полунощ или дори в 23 ч. вечерта може по такъв начин да влоши циркадния ритъм, че може да повлияе върху метаболизма на следващата сутрин, което да доведе до значително по-висока кръвна захар след закуска, в сравнение с яденето на същата храна в 18 ч. предната вечер.
Така че, тези открития на хронобиологията затварят кръга на дебата за закуската. Пропускането на закуската не само не успява да доведе до отслабване, но и влошава общия контрол на кръвната захар, както при хора с диабет, така и при хора без диабет. Вижте как хората, пропускащи закуска, имат по-високи нива на кръвна захар, дори и докато спят 20 часа по-късно? Това може да помогне с обяснението защо хората, които пропускат закуската, изглежда са с по-висок риск от развитие на диабет тип 2 на първо място.
Пропускащите закуска също имат по-високи нива на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза като цяло. Дали е просто защото пропускането на закуската обикновено е свързано и с други нездравословни избори, като тютюнопушене и по-лоши хранителни навици като цяло? Връзката между пропускането на закуската и сърдечно-съдовите заболявания – дори преждевременната смърт като цяло – изглежда оцеляват на опити за контролиране на тези противоречиви фактори. Но няма как да знаем докато не направим проверка.
Дали пропускането на закуската води до по-висок холестерол например? Да, значително повишение на LDL, лошия холестерол, при хората в групата за пропускане на закуската, около 10 единици по-висок само за две седмици. Израелското проучване 700/500/200 открило, че триглицеридите на групата цар-приц-просяк се справила значително по-добре – спад с 60 единици – докато тези в групата просяк-принц-цар се справили значително по-зле, повишение с 26 единици. Така че консумацията на повече калории сутрин, в сравнение с вечерта, може реално да има троен положителен ефект: повече отслабване, по-добър контрол на кръвната захар и по-нисък риск от сърдечно-съдово заболяване. Така че, ако ще пропускате някое хранене, дали при практикуване на периодично гладуване или хранене в определен промеждутък от време, при което се опитвате да вместите цялата храна за деня в определени часове през деня, би било по-безопасно и по-ефективно може би да пропускате вечеря, а не закуска.

Източник: https://nutritionfacts.org/how-circadian-rhythms-affect-blood-sugar-levels
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев