Мишките са нощни животни. Те ядат през нощта и спят през деня. Ако обаче храните мишките през деня, те ще наддадат повече тегло отколкото ако ги храните със същото количество калории през нощта. Същата храна, същото количество храна, но различен резултат по отношение на теглото, което води до мисълта, че храненето в погрешните часове може да доведе до непропорционално надебеляване. При хората това вероятно означава хранене през нощта.
Препоръките относно регулирането на теглото включват съвет да се ограничи консумацията на храна през нощта, но това е било само на думи преди първото проучване през 2013 г. Изследователи инструктирали група от млади мъже да не ядат след 7 ч. вечерта за две седмици. В сравнение с контролния период, където продължили със своите нормални навици, след ограничението на ядене през нощта, те се оказали с почти 1 кг по-леки. Това не е изненадващо, като се има предвид, че записките относно храненето показват, че те несъзнателно са приемали по-малко калории по това време. За да се види дали часовете на хранене имат метаболитен ефект, освен единствено ограничението на възможностите за хранене, ще трябва да принудите хората да изяждат едно и също количество една и съща храна просто през различни часове от деня. Американската армия излязла напред да проведе такова проучване.
В първата серия от експерименти изследователите накарали хората да ядат само един път на ден, или закуска, или вечеря. Резултатите ясно показали, че групата със закуската отслабнала повече. Вижте това: ако накарате хората да ядат веднъж на ден, на вечеря, теглото им няма да се промени особено. Ако ги накарате да ядат веднъж на ден на закуска, те ще започнат да свалят по около 1 кг на седмица. Както в проучването за ограничение на храненето през нощта, това се очакваше, при положение че хората обикновено са по-гладни вечер. Замислете се. Ако не ядете девет часа през деня, ще умирате от глад, но хората спокойно издържаме по 9 часа през нощта постоянно и не се събуждаме озверели от глад. Има естествен циркаден ритъм по отношение на глада, чиято най-висока точка е около 8 ч. вечерта и намалява до най-ниската си точка около 8 сутринта. Може би това е причината закуската да е най-малкото ядене за деня.
Циркадният ритъм на нашия апетит не е само поведенчески, той е и биологичен. Ние сме по-гладни вечер, защото сме се движили цял ден. Ако стоите будни цяла нощ и спите през деня, отново ще сте най-гладни, когато се събудите вечерта. За да разкрият факторите, учените използват така наречената „принудителна десинхронизация“, при която те заключват група хора в стая без прозорци, с постоянно променяща се задимена светлина и карат хората да спят в непостоянни 20-часови цикли, за да ги объркат тотално. Това продължава повече от седмица, така че накрая участниците в проучването започват да ядат и спят по различно време през всички фази на деня. После може да видите дали цикличните феномени наистина се базират на вътрешния часовник или са просто следствие от това, което случайно правите в определено време.
Например, има ежедневни промени в температурата ни (както и в кръвното налягане, производството на хормони и храносмилането, активността на имунитета и почти всичко останало, но нека използваме температурата като пример). Температурата на тялото ви е най-ниска около 4 ч. сутринта, като спада от 37°C на около 36,4°C. Сега, дали това е само защото тялото ни се охлажда, докато спим? Не, можете да докажете експериментално, като оставите хората будни и активни за пълни 24 часа, че това се случва по едно и също време, без значение какво правите; то е част от нашия циркаден ритъм, също както апетита ни. Логично е, ако ядете само по веднъж на ден и искате да отслабнете, ще е добре да ядете сутрин, когато хормоните на глада са в най-ниската си точка.
Добре, но тогава нещата започват да стават странни.
Учените от армията повторили експеримента, но този път накарали участниците да изяждат точно по 2000 калории, или като закуска, или като вечеря. Това изважда апетита от картинката. Също така не им било позволено да спортуват. Еднакъв брой калории, еднаква промяна на теглото, нали? Не, групата само със закуска отново отслабнала с около 1 кг на седмица, в сравнение с групата с вечеря. 1 килограм загуба на тегло с прием на същия брой калории. Ето защо тази концепция за хронобиологията, засичането на часовете за хранене – кога да ядем – е толкова важно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/eat-more-calories-in-the-morning-to-lose-weight
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев