През 2010 г. било публикувано първото контролирано проучване, което разглежда как мозъкът реагира на сока от грозде. Той помогнал на остарели плъхове, но какво да кажем за хората? Добавянето на сок от грозде тип Конкорд подобрява функцията на паметта при по-възрастни индивиди с леко влошаване на когнитивната функция, или поне така казва заглавието. Проблемът е, че проучването било финансирано от Welch’s, и въпреки че авторите твърдят, че нямат никакви финансови интереси от резултата, това изглежда невярно. Искам да кажа, дали си мислят, че Welch’s никога повече няма да ги финансира, ако открият, че гроздовият сок не е полезен за хората? И наистина, това заглавие е малко завъртяно от индустрията. Сигурен съм, че именно това са искали да открият.
По-възрастни хора с влошаване на паметта, но не и деменция, били рандомизирани в едно плацебо контролирано двойно тайно проучване върху сок от грозде сорт Конкорд, сравнено с напитка със същите калории, същото съдържание на захар, същия вкус в стил степче на прах. Ето това е проект на сериозно проучване, и вижте, горските плодове имат тези невероятни полифенолни фитонутриенти, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, така че със сигурност могат да подпомогнат функцията на мозъка и наистина изглежда помагат за словесното учене. Шансът обаче да получите такива забележими резултати случайно е 1 на 25; въпреки че по-високите точки не се считат за статистически значими, след като, дори и да нямаше никакъв ефект, може да се получат такива резултати случайно при 1 на всеки 8 или 10 пъти, в които проведете експеримента. А наистина би било добре да видим резултати поне при 1 на 20, което означава p стойност от 0,05 или по-малко; особено ако разглеждаме различни резултати, което увеличава вероятността нещо да излезе като грешно. Изводът е, че сме по-малко уверени в тези резултати за паметта, така че представям си, ако проучването не беше финансирано от индустрията, щеше да бъде озаглавено по-точно: „Сокът от грозде сорт Конкорд, подобрява словесното учене при по-възрастните индивиди с лека степен на когнитивно увреждане“, което си е все пак важно откритие. И ето тук имаме корпорацията на Welch’s, на която трябва да благодарим. Без финансиране от страна на индустрията, проучване като това може никога да не бъде направено.
Откритията предполагат, че пиенето на сок от грозде е по-полезно от пиенето на разтворима напитка на прах, но не непременно заради паметта, а може би защото помага за ученето. Когато проучването било повторено, обаче, изглежда, че наистина помагало за един показател за паметта, но пък не се установила никаква полза за словесното учене, дори и при използване на същия тест, както преди, което поставя под съмнение предните резултати. И така, оставени сме с несигурност за това какви ефекти, ако изобщо има такива, има гроздовият сок върху застаряващия мозък.
Ами мозъкът на майките на средна възраст? Изследователите, финансирани от Welch’s, отбелязали значителни подобрения в един показател на паметта и уменията за шофиране, измерени в някакъв модерен симулатор на кола, което предполага, че ако пиете сок от грозде, ще можете да спрете няколко метра по-рано на магистралата, отколкото ако пиете разтворима захарна напитка. Харесва ми как са успели да преведат когнитивните ефекти в по-значителни метрики, но е важно да се признае, както и те са направили, че не са установени никакви ефекти при повечето от когнитивните последици. И когато изучавате 20 различни резултата, вероятността е голяма да получите статистически значим резултат или два резултата случайно.
Най-новото проучване, включващо една-единствена доза, дадена на младежи на възраст 21 години, една чаша лилав или бял сок от грозде, на които са добавени вкус и цвят, за да го прикрият. По този начин може да се види дали има нещо специално в тези тъмно лилави полифенолни пигменти в сока от грозде Конкорд и получили същия вид резултати: две когнитивни мерки, които просто достигнали статистическо значение, но това е от общо седем различни резултата. Така че, вместо 0,05 като граница за значимост, наистина би било добре да видим резултат по-близък до 0,007, а нито един не го е достигнал. Може би защото не използвали цели храни, както в това проучване с боровинките, което разглеждахме преди.
Има едно проучване, което разглежда реално консумацията на грозде, като използва замразено сушено грозде на прах, за да се запази цялата храна, вместо само сока, и се сравнява с плацебо захарно хапче. Използвали компютърна томография, за да проследят промените в мозъчния метаболизъм, свързани с ранен стадий на Алцхаймер при група по-възрастни индивиди, които вече страдат от лека форма на когнитивно увреждане. Въпреки че промените не можели да се засекат от невропсихично изследване, в този ранен етап на Алцхаймер, плацебо групата продължила да се влошава, но групата с гроздето била пощадена, което предполага наличие на предпазен ефект от гроздето. Ето същото нещо в графична форма, която показва значителната разлика или дори още по-добре, картината на мозъка. Ето един плацебо мозък. Червените области показват места, където метаболизмът на мозъка е нарушен шест месеца след прием на плацебо грозде. Сравнете това ниво на влошаване с мозък, който е приемал истинско грозде в продължение на шест месеца.

Източник: https://nutritionfacts.org/benefits-of-grapes-for-brain-health
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев