Чесънът понижава кръвното налягане, регулира холестерола и стимулира имунитета. Говорил съм и преди за рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания; ами имунитета? Яденето на чесън изглежда осигурява най-доброто и от двете страни, като потушава свръх активната страна на имунната система чрез потискане на възпалението, докато същевременно подобрява защитния имунитет, например имунитета, свързан с естествените клетки убийци, които тялото ни използва, за да изгони клетки, които са били поразени от вируси или рак. През Втората световна война чесънът очевидно бил наричат „руският пеницилин“, защото, след като им свършили антибиотиците, именно това използвали от съветското правителство. Но дали наистина действа? Няма как да знаем, докато не тестваме.
Например, какво ще кажете за предотвратяване на честата настинка, може би най-разпространената в света вирусна инфекция, като повечето хора страдат от приблизително 2 до пет настинки годишно. Първото двойно тайно проучване с плацебо контролна група, което разучава предотвратяването на вирусните заболявания с чесън. Тези хора в групата на чесъна имали с 60% по-малко настинки, 70% по-малко дни, през които са болни, така че не само по-малко настинки, но и по-бързо възстановяване, като били неразположени само ден и половина, вместо пет дни. И така, ускорено облекчение, намаление на сериозността на симптомите и по-бързо възстановяване до пълна форма. Добре, но това проучване било проведено преди почти 20 години. Ами всички останали рандомизирани контролирани проучвания? Няма други – само това до ден-днешен – но все пак, и най-добрият баланс от доказателства показва, че чесънът може наистина да предотврати появата на честата настинка.
Настинката е едно нещо, но какво ще кажете за рака? Дали уцелва право в сърцето на рака? Различните добавки с чесън били изследвани върху клетки в съд на Петри или върху лабораторни животни, но не е имало никакви проучвания върху хора, които да проверят дали чесънът може да засегне експресията на гените до… СЕГА!
Ако изядете една голяма скилидка счукан суров чесън, в рамките на часове ще получите промяна в експресията на гените си, свързана с противораковия имунитет. Едно нещо е да видим голямо подобрение в производството на протеини, потискащи рака, като онкостатин, когато накапем чесън директно върху клетките в съд на Петри, но също се наблюдава и подобрена експресия на гените директно в кръвта, в рамките на часове след консумация на чесън. Това означава ли по-малък риск от рак?
Десет проучвания върху населението и тези с висока консумация на чесън се оказва, че има само наполовина риск от развитие на рак на стомаха. Как се определя дали е висока консумацията? Във всяко проучване е различно, от няколко пъти на месец до всеки ден, но независимо от това, тези, които са изяждали повече, изглежда имат по-ниска честота на рак, отколкото тези, които са изяждали по-малко, което предполага, че чесънът има предпазен ефект. И хей, ракът на стомаха е водеща причина за смърт, свързана с рак по света, докато чесънът е относително евтин, широко разпространен и лесен за добавяне към ежедневното хранене в умерени количества, а може би колкото повече, толкова по-добре.
Единственият начин да се докаже, че чесънът може да предотврати рак, обаче, е да се направи тест. Хиляди хора били разделени на групи, като едните вземали добавка с чесън седем години, а другите – плацебо. И групата с чесъна наистина имала по-малко случаи на рак и смърт от рак, но откритията не били статистически значими, което означава, че те може и да са случайни. Защо нямаме по-решителен резултат, като се има предвид, че хората, ядящи чесън, изглежда имат по-ниска честота на развитие на рак? Ами, тук не им давали чесън; давали им екстракт от чесън и капсули с олио, а и е възможно част от предполагаемите активни съставки да се запазват във формата на добавки. Едно проучване на добавки с чесън установява, че са нужни 27 капсули, за да се постигне същото количество ползи от чесъна, съдържащ се само в половин скилидка суров счукан чесън.
Какво се случва, ако го сготвите? Ако сравните суровия нарязан чесън с чесън, който е задушаван в продължение на 15 минути на тиган, варен за шест минути или запържен само за 1 минута, може да получите три пъти по-голям спад на една от предполагаемите активни съставки, наречена алицин, когато варите чесъна, дори още повече, ако го задушавате за твърде дълго, а изглежда, че всичко се заличава при пържене дори за 1 минута. Ами печеният чесън на фурна? Изненадващо, въпреки че печенето е на по-висока температура от варенето, то запазва около два пъти повече съставки. В сурово състояние е най-добре, но може да е по-лесно за някои хора да изядат две до три скилидки сготвен чесън, отколкото дори половин скилидка суров.
Ами чесън на туршия, или тези буркани със ситно нарязан чесън във вода, пакетиран с олио или този модерен скъп ферментирал черен чесън? Въпреки че чесънът в буркан може да е по-удобен, има значително по-малко полезни вещества, особено този от туршия, а черният чесън попада много ниско в класацията.
Може ли да се прекали с чесъна? Според този мета анализ на чесъна, няма никакви реални опасения за безопасността или странични ефекти при предозиране, въпреки че тук става въпрос за вътрешна употреба. Не трябва да мажете кожата си със счукан чесън. Това може да причини раздразнение и ако се остави твърде дълго, може всъщност да ви изгори. Ако увиете коленете си с превръзка, напоена с чесън, или сложите малко на гърба си за една нощ, може накрая да изглеждате така или така.
Определено не мажете бебета с чесън. „Но една статия в интернет казва, че локалното намазване с чесън е полезно за дихателни проблеми, а това момиченце имало сополи.“
Вижте тези мехури! Милото. „Натурално“ не означава непременно „безопасно“.
Не го слагайте на пръстите на краката си, не го използвайте като маска за лице, не го използвайте, за да се опитате да се освободите от военна служба.. Но ако го ядете така, както би трябвало да правите, не би трябвало да има проблем, въпреки че някои хора получават разстроен стомах, ако прекалят малко. И няма как да кажем, че няма странични ефекти, като се има предвид телесната миризма и дъха на чесън.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-garlic-for-fighting-cancer-and-the-common-cold
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев