В последното си видео разказах за едно изследване, което открило, че четири от петте шишенца комерсиални билкови добавки, купувани в големите вериги, не съдържат нито една от добавките на етикета, а вместо това често съдържат малко повече от евтините пълнители, като ориз и стайни растения на прах.
Поне може да се надявате, че наистина ще съдържат стайни растения. Добавките за отслабване са известни с това, че са примесени с лекарства. В една проба от 160 добавки за отслабване, които твърдят, че са „100% натурални“, повече от половината са били замърсени с лекарства, активни фармакологични съставки, вариращи от антидепресанти като Прозак до лекарства за еректилна дисфункция, като Виагра. Диуретичните лекарства са чести замърсители, което е логично. Във видеата върху кето режимите говоря за бързата загуба на вода като измамата за един милиард долара, която е продавала нисковъглехидратните диети в продължение на повече от един век. Но защо Виагра?
Поне Виагра и Прозак са лекарства, които са легални. Изследователи в Денвър изследвали всяка една добавка за отслабване, която можели да намерят в радиус от 16 км и изненадващо открили, че една трета от добавките са замърсени със забранени съставки. Най-често срещаният незаконен замърсител на добавките за отслабване е сибутраминът, който се продавал като Меридиа преди да бъде изтеглен от пазара през 2010 г. за риск от сърдечни удари и инсулт; сега също се обвинява и за случаи на психоза, причинена от добавки за отслабване.
Един анализ на добавки за отслабване, купени от интернет, рекламирани с твърдения като „чисто натурални“, „безвредни“ или „с традиционни билки“, открил, че една трета съдържали висока доза забранен сибутрамин, а останалите съдържали кофеин. Не бихте ли могли да познаете дали има добавен кофеин в някоя добавка? Може би не, ако тя съдържа също и темазепам, контролирана съставка (бензодиазепин), „успокояващ“ седатив, който се съдържа в половината от добавките, замърсени с кофеин.
Нали Агенцията за контрол на храните и добавките изисква изтегляне на замърсени добавки? Да, но те просто се връщат обратно на рафтовете на магазините. 27 добавки, закупени поне шест месеца след изтеглянето, били пуснати отново, а две трети все още съдържали забранените вещества – 17 от общо 27 – със същите фармацевтични замърсители, намерени първоначално в тях, а шест съдържали една или повече допълнителни забранени съставки. Производителите не се ли глобяват за неспазване на закона? Да, но „глобите за нарушения са малки, в сравнение с печалбите.“
Един от начините, по които производителите на добавки могат да подминат закона е като озаглавят добавките си „не са предназначени за консумация от хора“, например етикетът на добавката DNP за изгаряне на мазнините като индустриален или изследователски химикал. Ето как създадените за масата лекарства могат да се продават открито при бензиностанции и хранителни магазини под формата на „соли за баня“. Друг начин е да се твърди, че синтетичните стимуланти, добавени към добавките за отслабване, са всъщност естествени съставки в храната, като например лекарството диметиламиламин (ДМАА) като „екстракт от масло от здравец“. Агенцията за контрол на храните и лекарствата го е забранила през 2012 г., след като беше решено, че ДМАА „не се съдържа в здравеца“. (А и кой изобщо яде здравец?) Въпреки че е свързана тясно със случаи на внезапна смърт и хеморагичен инсулт, ДМАА продължава да се открива в добавки за отслабване с безвредни имена, като „Просто пчелен прашец“ за отслабване от Бий Фит с Триш.
Няма съмнение, че определени забранени добавки, като ефедра, могат да накарат хората да отслабнат. „Има само един проблем,“ пише член-основател на Американския борд за интегративна медицина: „Тази добавка може да ви убие.“
Има някакви безопасни и ефективни хранителни добавки за отслабване? Когато известни добавки за отслабване били подложени на тест в едно рандомизирано проучване с плацебо контролна група, нито една добавка не успяла да надделее над захарните хапчета. Един системен преглед на системните прегледи на хапчетата за отслабване стига до подобно заключение: нито една не предизвиква значително влияние „върху теглото без неоправдани рискове.“ Това било заключението от един друг подобен преглед на Центъра за контрол на теглото в института Джон Хопкинс наскоро, който завършва със следното: „Подходящо е да се отбележи, че може би най-основната и безопасна алтернатива/билков подход за контрол на теглото е заместването на висококалоричните и преработени храни с нискокалорични, като по този начин се намали общият прием на калории.“ С други думи, повече растителни храни и по-малко животински храни и боклуци. „Възползвайки се от ниската калорийна плътност и здравословните ефектни на растителните храни, човек може да постигне загуба на тегло, или поне да подпомогне поддържането на теглото без намаляване на количеството консумирана храна или да прави компромиси с нейната хранителна стойност.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-weight-loss-supplements-effective
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев