Нитратите, съдържащи се в зеленолистните зеленчуци и червеното цвекло, преминаха през големи промени преди няколко години, от незначителни съставки на храната към храни с дълбок ефект върху всички наши клетки, намалявайки разхода на кислород по време на тренировки, което означава, че можем да вършим същата работа с по-малко кислород. И така, един малък шот червено цвекло позволява на гмуркачите свободен стил да задържат дъха си за над четири минути. Те получават около половин минута повече. А за други, тази подобрена ефикасност на мускулите позволява на спортистите да тренират с по-висока интензивност или скорост на бягане със същото количество въздух. Разказах за това откритие в една безпрецедентна видео поредица от 17 части, най-дългата, мисля, която съм правил до сега. Беше просто толкова невероятно. Но това беше още през 2012 г. Какво е станало от тогава? Ами, много спортисти и аматьори започнаха да консумират сок от червено цвекло преди състезанието. Но какво казват последните научни открития?
Ами, повечето проучвания са проведени върху мъже. Оказва се, че това действа и при жените, дори афроамериканките – дори още по-пренебрегвано демографско проучване. Същото натоварване с употреба на значително по-малко кислород след пиене на сок от червено цвекло. Ами цяло червено цвекло? По-евтино, по-полезно, може да се намери навсякъде по хранителните магазини, но никога не е имало проучвания върху цяло червено цвекло, до сега.
Консумацията на цяло червено цвекло директно подобрява представянето при бягане. Изследователите дали на мъже и жени в добра физическа форма чаша и половина печено червено цвекло, което се равнява на около една консерва, 75 минути преди бягане на 5 км. Всички започнали еднакво, но по време на последния километър от състезанието групата с червеното цвекло изпреварила плацебо групата, която била получила горски плодове.
Въпреки че те бягали по-бързо, пулсът им не бил по-учестен. Групата с червеното цвекло съобщила за по-малко изтощение. По-бързо време с по-малко усилия? Червеното цвекло не е известно като разрушаващо камъни напразно.
Но ако нитратите са толкова полезни, защо просто не ги приемаме под формата на хапчета, хранителни добавки с нитрати, с имена като „Адски огън“. Въпреки че действат, дълготрайната им безопасност е под съмнение. Източниците на нитрати, които не произхождат от зеленчуци, могат да имат фатални последици за здравето. И така, ако искаме да подобрим представянето си, в идеалния случай трябва да се стремим към нитрати от цели зеленчуци. Индустрията знае това, така че вместо това промотира цяла серия от хранителни добавки, стимулиращи производството на азотен оксид. Обаче има много малко или никакви доказателства за подобрение на представянето след прием на добавки с тези така наречени НО бустери. Доказателства има при зеленчуците.
Колко пари могат да изкарат компаниите, като продават червено цвекло? Ами един нов продукт – хляб, обогатен с червено цвекло? Опитвали сме се да накарате хората да ядат повече плодове и зеленчуци и това до къде ни е довело? Но хей, много хора ядат бял хляб. Защо не ги накараме да ядат червен хляб? И наистина, подействало. Хлябът от червено цвекло свалил кръвното налягане, подобрил способността на артериите да се отпускат и да се разширяват естествено. Ето защо хлябът може да е ефективно средство за увеличаване на консумацията на зеленчуци без значителни промени в храненето, защото, не дай си Боже, хората иначе ще трябва да си променят начина на хранене, за да подобрят здравето си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-whole-beets-vs-juice-for-improving-athletic-performance
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев