Ако фруктозата в захарта и високофруктозния царевичен сироп се смятат за „алкохол без замайването“, по отношение на потенциала на алкохола да нанесе чернодробно увреждане, какво ще кажете за източника на естествената фруктоза: плодове?
Само индустриалният, но не и плодовият прием на фруктоза е свързан с увреждане на функцията на черния дроб Същото нещо е и с кръвното налягане. Фруктозата от добавената захар е свързана с хипертония; фруктозата от естествените плодове не е. Ако сравните ефектите на диета, ограничаваща фруктозата както от добавената захар, така и от плодовете, с диета, която ограничава фруктозата само от добавената захар, диетата със запазване на плодовете се справя по-добре. Хората отслабнали повече с допълнителен прием на плодове, отколкото тези с ограничен прием на фруктоза като цяло.
Вредният ефект на фруктозата се ограничава само до индустриалната фруктоза, което означава трапезна захар и високофруктозен царевичен сироп, без никакво доказателство за негативен ефект от фруктозата в целите плодове. Очевидното несъответствие може да се обясни с положителните ефекти на други хранителни вещества (например фибрите и антиоксидантите) в свежите плодове. Нека разберем.
Ако накарате група хора да изпиват по една чаша вода с три супени лъжици трапезна захар вътре, което се равнява на едно кенче сода, ето го голямото увеличение на кръвната захар, което се получава в рамките на първия половин час. Тялото ни полудява и освобождава толкова много инсулин, за да намали това увеличение, че ние всъщност надхвърляме нормалните нива и в продължение на 90 минути реално сме в хипогликемия, като така се намаляват нивата на кръвната ни захар под това, което сме имали преди да изпием захарта. В отговор на това, тялото ни освобождава мазнини в кръвта, все едно че гладуваме, защото кръвната ни захар току-що е паднала толкова внезапно под обичайните нива на гладно. Тялото ни се е притеснило.
Ами ако блендираме горски плодове към захарта, като например при смути с горски плодове? Горските плодове си имат собствена захар, всъщност в този експеримент една допълнителна супена лъжица захар, така че би трябвало увеличението на кръвната захар да е по-голямо, нали? Не, не само не е имало допълнително увеличение на кръвната захар, ето я важната част, не е имало никакъв хипогликемичен спад след това. Кръвната захар просто се покачила и спаднала без това надхвърляне и без приток на мазнини в кръвта.
Тази разлика се приписва на полутвърдата консистенция на горските плодове, което би могло да понижи скоростта на изпразване на стомаха, в сравнение с приема само на вода със захар. В допълнение, разтворимите фибри в горските плодове имат желиращ ефект в червата, който забавя освобождението на захари. За да се провери дали са само фибрите, учените повторили експеримента със сок от горски плодове, който съдържа захарта, но не и фибрите. Както можете да видите, има ясна разлика, която се наблюдава в реакцията на инсулина и кръвната захар. След 15 минути увеличението на кръвната захар намаляло значително от целите горски плодове, но не и от сока. Но остатъкът от ползите, като например след 90 минути, били почти едни и същи по отношение на сока и целите плодове, което навежда на мисълта, че фибрите може би са просто част от тях. Оказва се, че има плодови фитонутриенти, които възпрепятстват пренасянето на захарта през чревната стена към кръвта. Фитонутриентите в храни като ябълки и ягоди могат да блокират част от приема на захар чрез клетките, изграждащи червата ни.
Така че, добавянето на горски плодове може всъщност да намали скока на инсулина от храни с висок гликемичен индекс. Ето какво прави белия хляб на нивата на инсулина в рамките на 2 часа след ядене. Ако ядете същия този бял хляб с малко горски плодове, обаче, ще можете да намалите скока на инсулина. Така че, дори и ефективно да добавяме повече захар, под формата на горски плодове, ще има по-малко покачване на инсулина, което има разнообразие от краткосрочни и дългосрочни ползи. Така че, ако ще си правите палачинки, задължително сложете и боровинки вътре.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-if-fructose-is-bad-what-about-fruit
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев