Приемът на повече фибри може да предотврати инсулт. Идеята, че приемът на фибри предпазва от някои заболявания датира от преди 40 години и е впоследствие силно промотирана и поддържана от голям брой научни изследвания от тогава насам. Ето защо днес се вярва, че приемът на много фибри може да предотврати затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания, като например инсулт. Инсултът е втората най-често срещана причина за смърт в света. Освен това, той е и водеща причина за увреждания и ето защо предотвратяването на инсулта, преди да се е появил – това се нарича първа превенция – трябва да бъде ключов приоритет в здравеопазването. Въз основа на най-добрите проучвания до ден-днешен, фибрите изглежда предпазват значително от риск от инсулт. Различни видове инсулт за различни хора, вероятно в зависимост от това колко фибри са приемали. Забележително е, че увеличаването на приема на фибри само на 7 г на ден е свързано със значително намаление от 7% на риска от инсулт. А 7 грама е леснопостижимо, равнява се на малка порция пълнозърнеста паста с доматен сос и една ябълка.
Какъв е механизмът? Ами, фибрите помагат за понижаване на холестерола и нивата на кръвната захар. Или пък дали е възможно просто яденето на повече зеленчуци, или по-малко калории, или по-малко месо и мазнини, или подобряването на храносмилането, да доведе до отслабване, намаляване на кръвното налягане и количеството възпаление в тялото ни. Наистина ли има значение? Както д-р Бъркит коментира върху библейския пасаж, според който „Човек засява семена на земята – семето покълва и се отваря – как, той не знае“. Но той не чака да разбере. Ако фермерът беше отложил жътвата, докато не разбере как покълва семето, нямаше да оцелее дълго. Така че, да, нека продължаваме да търсим ЗАЩО фибрите предпазват, но междувременно трябва да увеличим приема си на фибри, което означава да приемаме повече цели растителни храни.
И никога не е прекалено рано. Инсултът е едно от многото усложнения на артериалното втвърдяване. Въпреки че първият инсулт може и да не се случи преди 50-годишна възраст, артериите ни може би вече се втвърдяват от десетилетия, което може да доведе до удара. Стотици деца били проследени в продължение на 24 години, от 13-годишна юношеска възраст, чак до 36 и се установило, че по-ниският прием на фибри в детска възраст е свързан с втвърдяване на артериите, които водят до мозъка, и така, трябва да промотираме консумацията на храни, богати на фибри сред младите хора. Всъщност, дори до 13-годишна възраст може да има разлика в твърдостта на артериите, в зависимост от режима на хранене. Това подчертава гледната точка, че увеличението на приема на фибри трябва да се следи дори и в толкова ранна възраст сред малките деца.
И отново, не е нужно много. Една допълнителна ябълка на ден или една четвърт чаша броколи могат да имат голямо значение за втвърдяването на артериите на по-късна възраст. Но ако НАИСТИНА не искате да имате инсулт, трябва да се стремите да приемате 25 г разтворими фибри на ден, които се съдържат в бобовите, овесените ядки, ядките и горските плодове, и 47 г неразтворими фибри, които се съдържат предимно в пълнозърнестите храни. Човек трябва да консумира изключително здравословна диета, за да си набави толкова много, и все пак тези стойности могат да се считат за МИНИМУМ препоръчителния ежедневен прием на разтворими и неразтворими фибри, за да се предотврати инсулт. Те признават, че това са по-високи стойности от обичайните и предлагат „адекватни“ нива от научните общества, но наистина ли искаме да бъдем покровителствани относно това, което обществото мисли, че е практично, или просто искаме да ни казват това, което и науката казва, както са направили изследователите тук?
Някой, финансиран от Келог, пише с оплакване, че на практика такъв прием на фибри е непостижим. По-скоро посланието трябва просто да бъде, ммм… колкото повече, толкова по-добре, нали знаете, просто си хапнете купа със зърнена закуска или нещо такова (намигване).
Истинският д-р Келог, който всъщност бил един от най-известните лекари, един от първите, които ударил алармата за вредата от тютюнопушенето, може би е първият американски лекар, който е признал сферата на храненето като наука, днес би се обърнал в гроба, ако знаеше в какво се е превърнала компанията му.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-how-to-prevent-a-stroke
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев