В Древна Гърция изкуството на медицината било разделено на три области: лечение чрез хранене, лечение чрез лекарства и лечение чрез операция. Чесънът, както пише Хипократ, е една такава лечебна храна, но се използвал за лечение на несъществуващо състояние, наречено изместване на утробата, така че древната мъдрост явно може да стигне само до там.
Хората, които изяждат повече от една скилидка чесън на ден, изглежда имат по-добра артериална функция отколкото тези, които ядат по по-малко от една скилидка на ден, но няма как да знаем дали е причинно-следствена връзка, докато не го подложим на тест.
Пациенти със сърдечно-съдово заболяване били разделени на групи, като едни получавали чесън на прах, а другите – плацебо таблетки два пъти на ден за три месеца. И тези, които били достатъчно големи късметлии да са в групата на чесъна, получили значително подобрение на своята артериална функция: 50% увеличение на функцията, приемайки само 800 мг чесън на прах на ден. Това е само една четвърт чаена лъжичка чесън на прах; 50% увеличение на артериалната функция за по-малко от 10 стотинки на ден.
Ако обикновеният, чист, скучен чесън на прах може да прави това, какво ще кажете за тези модерни добавки с екстракт от чесън? 30 пъти по-скъпи и не действат изобщо. Четири седмици и нула значително подобрение. Трудно е да се подобри Майката Природа.
Чесънът на прах може да подобри функцията на нашите артерии, но какво да кажем за структурата на нашите артерии? Десетина проучвания върху чесъна, всички заедно показват, че чесънът може да намали нивата на холестерол в кръвта с над 16 точки. Така че, може ли чесънът на прах всъщност да забави развитието на атеросклерозата? Таблетки с чесън на прах срещу плацебо за три месеца. Групата с плацебо се влошила, което именно обикновено се случва. Ако се храните само със задръстващи храни, артериите ви ще продължават да се задръстват. Но развитието на заболяването изглежда се забавя и спира в групата с чесъна. Разбира се, би било добре да се види, че сгъстяването на артериалната стена всъщност се подобрява, но за това ще трябва да добавим повече растителни храни, а не само чесън към храната на човек. И все пак, същата тази четвърт чаена лъжичка от една проста подправка, достъпна навсякъде, може да се счита за допълнително лечение за атеросклероза, причина номер 1 за смърт на мъже и жени в САЩ и в почти целия свят.
Какво ще кажете за чесъна за високо кръвно налягане? Един системен преглед и мета анализ на рандомизирани контролирани проучвания показва, че чесънът има статистически значителен и клинично смислен ефект както върху систоличното, така и върху диастоличното кръвно налягане, като по този начин намалява горната граница с почти седем пункта, а долната граница с около пет. Това може и да не означава много, но намаляването на диастоличното кръвно налягане – долната граница – с пет пункта, може да намали риска от инсулт с около една трета и риска от сърдечно-съдово заболяване с 25%.
Растителната медицина може да осигури ползотворни ефекти с много малко или никакви странични ефекти, а в сравнение с други лекарства, може да е много рентабилна. Бих казал на цената на по-малко от 10 стотинки на ден.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-garlic-powder-for-heart-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев