И преди сме разглеждали силните ефекти против високо кръвно на лененото семе при пациенти с хипертония. Това е едно тайно, рандомизирано проучване с плацебо контролна група, при което скрили смляно ленено семе в печива и го сравнили с мъфини с плацебо ленено семе, резултатът бил невероятно понижение на високото кръвно налягане. Както можете да си представите, индустрията за ленено семе много се зарадвала на впечатляващите открития, както направих и аз. В крайна сметка високото кръвно налягане е най-големият рисков фактор за смърт на планетата земя. Да, даваме на хората лекарства, много лекарства, но повечето хора не ги приемат, тъй като 9 от 10 души вземат по-малко от 80% от предписаните им лекарства за кръвно налягане. Само 8%.
Не е трудно да разберем защо. Пациентите трябва да следват неудобен и потенциално скъп режим, който вероятно ще има пагубен ефект върху качеството им на живот, свързано със здравето, с цел лечение на състояние без симптоми; и така, те може да се почувстват по-зле, вместо по-добре, поради страничните ефекти. Отговорът, тогава, е да им дадем повече лекарства, които да противодействат на ефектите на първите лекарства, като например даването на Виагра на мъжете, за да противодейства на еректилната дисфункция, причинена от хапчетата им за кръвно налягане.
Какво ще кажете да използваме вместо това стратегия с храненето, особено ако тя може да бъде също толкова ефективна? И наистина, спадът на кръвното налягане, който те получили в проучването с лененото семе бил по-голям от средния спад, наблюдаван със стандартната доза лекарства срещу високо кръвно. И лененото семе е по-евтино, в сравнение с дори едно-единствено лекарство; а повечето пациенти са на множество лекарства. И то има добри странични ефекти, освен своите действия против високо кръвно налягане, но не всички са добри… Приемът на няколко супени лъжици ленено семе на ден съдържа много фибри за хората, които живеят на чийзбургери и млечни шейкове през целия си живот и може да отнеме известно време на чревните бактерии да се приспособят към новата среда. Така че, хората, които имат обичайно диета с ниско съдържание на фибри, е добре да започнат постепенно и по малко в началото.
Не всички проучвания показват значително понижение на кръвното налягане. Има около десетина проучвания до сега, които включват над хиляда участници. И да, ако вземем всички заедно, има значително понижение както на систоличното, така и на диастоличното кръвно налягане – горните и долните цифри – след добавяне на различни продукти с ленено семе. Нито едно проучване няма такъв драстичен ефект, както това 6-месечно проучване. По-дългите проучвания обикновено показват по-добри резултати, а някои от проучванията просто използвали олио от ленено семе или някакъв друг вид екстракт. Мнението е, че цялото е по-голямо от сумата на неговите части. Всеки от компонентите на интерес по отношение на лененото семе, омега-3, лигнаните, борещи се с рака, всички разтворими фибри и растителни протеини, всички те допринасят към понижението на кръвното налягане. Добре, но как? Защо? Какъв е механизмът?
Някои от най-често срещаните лекарства за кръвно налягане, като Норваск или Прокардиа действат чрез намаляване способността на сърцето да се свива или го забавят; и така, възможно е и лененото семе да действа по този начин. Но не. Лененото семе намалява кръвното налягане без това да включва сърцето, а по-скоро чрез промени в плазмените оксилипини. Какво са оксилипините?
Оксилипините са група мастно киселинни метаболити, които играят роля във възпалението и като резултат се използват в много възпалителни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания и остаряване. Най-добре характеризираните оксилипини във връзка със сърдечно-съдовите заболявания произлизат от дълговерижните омега-6 мастни киселини, известни като арахидонова киселина, съдържаща се в тази си форма в животинските продукти, особено в пилешкото и яйцата и може да се произвежда вътре в тялото от боклучави олиа, богати на омега-6, като например памучното олио. Но повишени нива на възпалителните оксилипини при по-възрастните хора се нормализират от консумацията на ленено семе.
Ето затова мислим, че консумацията на ленено семе намалява кръвното налягане при пациенти с хипертония: като инхибира ензима, който произвежда тези възпалителни оксилипини. Ще ви спестя натоварването с акроними, но като цяло приемът на ленено семе възпрепятства активността на ензима, който произвежда тези възпалителни оксилипини, наречени левкотоксинови диоли, които в замяна могат да понижат кръвното налягане. Откриването на молекулните механизми добавя увереност към ефектите на лененото семе, предотвратяващи хипертония, но това не е всичко, което оксилипините правят.
Оксилипините могат да играят роля в процеса на остаряването. Но ние можем да потиснем тези биологични промени, свързани с възпалението и остаряването чрез интервенция в храненето с ленено семе. По-възрастните хора (около 50) имат по-високи нива на тези оксилипини, които произхождат от арахидоновата киселина, в сравнение с по-младите хора (на около 20). Тези повишени концентрации на възпалителните оксилипини при по-възрастните могат да обяснят повишените нива на възпаление при по-възрастните, в сравнение с по-младите хора. Когато остаряваме, е по-вероятно да получим възпалителни състояния, като артрит; и така, това повишение на възпалителните оксилипини може да предразположи хората към хронични болестни състояния. Ами ако вземем тези възрастни хора и им дадем мъфини – мъфини със смляно ленено семе?
Четири седмици по-късно нивата им спадат до тук, като нивата на 20-годишни, което доказва, че една потенциална терапевтична стратегия за поправяне на разрушителния профил на възпалителните оксилипини е чрез добавяне на ленено семе към храната.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-flax-seeds-for-inflammation
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев