Според едно национално запитване, една трета от възрастните, които са направили сериозни опити да отслабнат, са опитали да използват хранителни добавки, за които американците харчат буквално милиарди долари всяка година. Повечето погрешно смятат, че медикаменти, потискащи апетита, билкови продукти и добавки за отслабване би трябвало да са одобрени като безопасни от някои правителствена агенция, като Агенцията за контрол на храните и лекарствата, преди да се продават на хората, или поне да включват някакъв вид предупреждение на етикета за потенциални странични ефекти. Почти половината си мислели, че тези добавки трябва да покажат някаква ефективност. Нищо от това не е вярно.
Агенцията за контрол на храните и лекарствата смята, че хранителните добавки като цяло причиняват 50000 случая на странични ефекти годишно, най-често увреждане на черния дроб и бъбреците. Разбира се, лекарствата с рецепта не само увреждат организма, но и убиват над 100000 американци всяка година, но поне в идеалния случай имате възможността да претеглите рисковете срещу ползите, благодарение на изискванията за тестване и наблюдение, които обикновено включват хиляди хора.
Когато производителят на добавката Метаболайф 356, съдържаща ефедрин, я тествал само върху 35 души, били установени само незначителни странични ефекти, като например сухота в устата, инсомния и главоболие, след като я пуснали на пазара, обаче, почти 15000 странични ефекти били докладвани, преди да бъде изтеглена от пазара, включително сърдечни удари, инсулт, гърчове и смърт.
Като се има предвид липсата на наблюдение от правителството, няма гаранция, че това, което е на етикета, е дори в бутилката. Инспекторите на Агенцията за контрол на храните и лекарствата открили, че 70% от производителите на добавки нарушили така наречените добри практики на производство, които се смятат за минималните стандарти за качество. Това включва неща като основна хигиена и идентифициране на съставките. Не 7% в нарушение, 70%.
ДНК тестването на билкови добавки в Северна Америка установява, че повечето не могат да бъдат идентифицирани. При 68% от тестваните добавки, основната съставка на етикета липсвала напълно и се замества с нещо друго. Например добавката жълт кантарион, която съдържала нищо повече от сена, лаксатив, който може да причини анални мехури. Само 2 от 12-те компании за добавки имали продукти, които са с точен етикет.
Този проблем не се ограничава само до нощните телефони в някой тъмен ъгъл на интернета. Щатският адвокат на Ню Йорк поискал ДНК тестове на 78 бутилки на билкови добавки, продавани от Walgreens, Walmart, Target и GNC. Четири от пет шишенца не съдържали нито една от билките, описани на етикета. Вместо това, капсулите често са малко повече от евтини пълнители, като ориз на прах и „стайни растения“ .

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-weight-loss-supplements-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев