Преди седем години ви представих теорията за ендотоксините, която се стреми да обясни как едно-единствено хранене с наденица и яйчен мъфин от Макдоналдс може да увреди артериалната функция в рамките на часове след консумация. Може би защото такова ядене води до възпаление чрез предизвикване на нискостепенна ендотоксемия, ендотоксините в кръвта, няколко часа след консумация. Ендотоксините са структурни компоненти на грам отрицателни бактерии като Ешерихия коли, а определени храни имат толкова високи нива на бактерии, както каймата например, че може би именно ендотоксините в храната предизвикват възпалението.
Критиците на теорията твърдят, че тъй като имаме толкова много бактерии, които вече живеят в дебелото черво, толкова много ендотоксини, които просто си седят там при него, още няколко ендотоксини в кръвта не биха имали такова значение по отношение на причиняването на системно възпаление. В крайна сметка, имаме почти 1 кг чисти бактерии там долу, където слънцето никога не достига, така че може би има цели 28 г ендотоксини. И смъртоносната доза интравенозно инжектирани ендотоксини може би е няколко милиона от един грам, така че може и да имаме един милион смъртоносни дози там долу, но очевидният парадокс е обяснен чрез раздробяване. Място, място, място.
Изпражненията са безобидни в дебелото черво, но не трябва да се инжектират в кръвта или да се ядат за тази цел, особено с мазнини, тъй като това може да предизвика усвояване на ендотоксини в тънките черва – дори и най-добре сготвените изпражнения.
Можете и да варите ендотоксините в продължение на два часа, без да има разрушаване на тяхната способност да предизвикат възпаление. Може лесно да убиете бактериите, ако варите супата с изпражнения достатъчно дълго, но не може да убиете ендотоксините, които те произвеждат, също както не можете да сготвите изпражненията от месото. Консумацията на месо, замърсено с фекалии, не само причинява хранително натравяне. Фекалиите могат да се разпространят чрез процеса на обработка на месото, когато храносмилателният тракт е пробит.
Дори когато работниците в кланиците отрязват видимото фекално замърсяване, самото отрязване може, по ирония на съдбата, понякога да доведе до увеличение на определени фекални бактерии, което се смята, че се причинява от предаване на замърсяването от един труп на друг. Тогава, дори и когато се съхранява правилно в хладилника, ендотоксините могат да започнат да се натрупват заедно с растежа на бактериите.
Ами другите храни? Най-високите нива на ендотоксини са открити в месото и млечните продукти, а най-ниските нива – в свежите плодове и зеленчуци. Но тук се тествали цели плодове и зеленчуци. Повечето разлагащи се организми не могат да проникнат в бариерата на повърхността на растенията и да замърсят вътрешните тъкани. Ето защо плодовете и зеленчуците могат просто да си седят цял ден на слънце в полето. Но веднъж след като ги разрежете, обаче, бактериите могат да достигнат до вътрешните тъкани и в рамките на няколко дни зеленчуците ще започнат да се развалят. И така, какво означава това за всички тези удобни предварително нарязани зеленчуци по магазините в днешно време?
Въпреки че ендотоксините не се засичат при повечето непреработени зеленчуци, веднъж след като развалите защитния външен слой на зеленчуците, вие премахване тяхната резистентност към растежа на микроби. Така че, въпреки че току-що нарязаните моркови и лук стартират с пренебрежими нива, ден след ден, дори и ако се държат охладени в хладилника, започват да растат бактерии и заедно с тях да се натрупват ендотоксини. Не толкова, колкото при месото, но не и незначително количество. Това достатъчно ли е, за да има смисъл обаче? Няма как да знаем, докато не направим проучване.
Какво ще стане, ако сменяме диетата на хората и им даваме първо храни с ниско съдържание на ендотоксини, а после храни, съдържащи повече ендотоксини, като например чисто месо, като пържолите, и цели плодове и зеленчуци, а после повече телешка кайма, предварително нарязани зеленчуци и готови храни? Само една седмица на диета с ниско съдържание на ендотоксини броят на белите кръвни клетки, което е показател за общото възпаление в тялото, спаднал на 12%, но после се увеличил на 14% само четири дни след диета с високо съдържание на ендотоксини. И те отслабнали с над половин килограм на диета с ниско съдържание на ендотоксини и свалили малко сантиметри от талията си.
Но иначе тези хора не са се хранили по един и същ начин по принцип. Изглежда, че те ядели повече месо и сирене като цяло на диета с по-високо съдържание на ендотоксини, и може би са приемали повече добавки към храната в готовите ястия, така че как можем да знаем дали ендотоксините имат нещо общо с това? Ето къде е ролята на лука. Ново проучване било проведено, основано на две хранения, които се различават по съдържание на бактериални продукти, но които иначе по хранителна стойност били едни и същи. И така, сравнили току-що нарязан лук с предварително нарязан, който е стоял в хладилник няколко дни. Не бил развален; все още бил в срок на годност. Ще има ли някаква разлика?
В рамките на три часа след консумация, храненето със свежия лук довело до значително намаление на няколко показателя на възпаление. Именно това правят плодовете и зеленчуците; намаляват възпалението. Но тези ефекти не се наблюдават след консумация на предварително нарязан лук. Например, ето един маркер на възпалението. Три часа след ядене на свежо нарязан лук, значителен спад на възпалителния статус. Но три часа след ядене на същото количество предварително нарязан лук, никаква значителна промяна. И така, не е като че ли предварително нарязаният лук да причинява повече възпаление, както е при изследванията върху месото, яйцата и млечните продукти, но те изглежда сякаш прекъсват част от противовъзпалителните ефекти на лука. В заключение, съвременната тенденция към прием на предварително нарязани зеленчуци, вместо на цели, запазени храни, вероятно е свързана с повишено излагане на влиянието на ендотоксини през устата. Определено все пак е по-добре да ядете предварително нарязани зеленчуци, отколкото никакви зеленчуци, но най-полезно е да си ги режете сами.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-pre-cut-vegetables-just-as-healthy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев