През 1941 г. Съветът на американската медицинска асоциация по храните и храненето бил запознат с един нов продукт, Ви-Чоколин, шоколадово барче, обогатено с витамини, предложен привидно като продукт с висока хранителна стойност, но реално предназначен за промотиране като един вид витаминозна захарна вафла. Със сигурност нещо такова не може да се случи днес, но това е бизнес моделът на цялата индустрия със захарни зърнени храни. Дванадесет витамини и минерали. Далеч по-добре от онези сладкиши с маршмелоу, които съдържат едва 11.
Хранителните вещества се добавят към зърнените закуски като маркетингов трик, за да създадат аура на здравето. Ако същите тези нутриенти се добавят към газираните напитки, дали ще даваме на децата си Кока-кола за закуска? Може също така да напръскаме захарен памук с витамини. Както казва една главна статия от един медицински журнал, добавянето на витамини и минерали към зърнените закуски е по-лошо от безсмислено. Финото послание е, че някак си е безопасно да се консумира повече.
Рекламната кампания на зърнената закуска на Генерал Милс „Пораснете здрави и силни деца с голямото Г“, включваща продукти като Лъки Чармс, Трикс и Шоколадови пръчици. Това е също както индустрията за мляко, която рекламира сладоледа като средство да си набавите калций. Децата, които ядат подсладена зърнена закуска, може да си набавят над 20% от дневните си калории от добавената захар. По-голямата част от захарта в американската диета идва от напитки като сода, но зърнената закуска представлява третия най-голям хранителен източник на добавена захар в диетата на децата и юношите, вместена между бонбоните и сладоледа. На една порция има повече захар в зърнена закуска като Фростед Флейкса, отколкото в една торта с шоколадов крем, брауни или поничка с крем.
Келог и Генерал Милс твърдят, че зърнените закуски допринасят само за относително малко количество захар към храненето на децата, по-малко от содата например. Това е идеален пример за психологически феномен, известен като разпръскване на отговорността. Все едно всеки ресторант в страната да твърди, че техният индивидуален принос към проблема с цигарения дим е относително малък и затова трябва да бъдат изключени от забраната за тютюнопушене. Всеки един източник на добавена захар трябва да бъде намален.
Индустрията спори, че по-голямата част от техните зърнени закуски имат по-малко от 10 г захар на порция, но когато Комисията на потребителя измерила колко точно всъщност децата си сервират, се оказало, че те консумират с около 50% повече от препоръчителния размер на порцията за повечето от тестваните зърнени закуски. Средната порция на Фростед Флейкс, която се използва, съдържа 18 гр захар – 4,5 чаени лъжички или 6 пакетчета захар. Изчислено е, че децата, които изяждат по една порция на ден от стандартната зърнена закуска, ще консумират близо 4,5 кг захар годишно, почти 1000 супени лъжици захар.
Генерал Милс предлага „защитата на Мери Попинс“, твърдейки че именно тези лъжици захар помагат на лекарството да слезе надолу, обяснявайки, че ако захарта се премахне от зърнената закуска, то тя ще има консистенцията на дървени стърготини. Ако не можем да добавяме захар, нашите зърнени закуски ще са безвкусни. Ако човек трябва да добавя захар към един продукт, за да може той да става за ядене, това трябва да бъде знак. Това е характеристиката на така наречените свръхпреработени храни, при които трябва да им сложите много неща, като захар, сол, аромати, тъй като техните естествено присъщи вкусове са премахнати, и трябва един вид да замаскирате неприятните неща на финалния продукт.
Президентът на Института по зърнени закуски твърди, че без захарните зърнени закуски децата може и да не могат изобщо да ядат закуска, подобно на аргументите на индустрията за млечни продукти, според която премахването на шоколадовото мляко от училищните столове ще доведе до риска децата като цяло да пропускат обяд. Той също подчертава, че трябва да обмислим какви са алтернативите. Както казва директорът по храненето на Келог: според мен зърнената закуска Фрут Луупс като храна е много по-полезна от картофения чипс или сладките рулца. Човек разбира, че има проблем, когато единственият начин да накара собствения си продукт да изглежда добре, е като го сравни с чипса Прингълс или с канелените рулца Синабон.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-fortified-kids-breakfast-cereals-healthy-or-just-candy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев