Какво ще кажете, вместо да ядете през ден, да ядете пет дни в седмицата и да гладувате през другите два? Наличните данни всъщност са подобни на тези при гладуването през ден. Оказва се, че затлъстелите мъже и жени отслабват с няколко килограма за период от 6 месеца, без да има разлика между тези, които били на режим 5:2 периодично гладуване и тези с продължително ограничение на калориите с до 500 калории на ден. Най-голямото проучване до ден-днешен установява отслабване с 8,1 кг за шест месеца в групата с режим 5:2, което не е много различно от тези, отслабнали с 9 кг в групата с продължително ограничение на калориите. Поддържането на теглото през следващите шест месеца също се оказва, че не е много по-различно.
Въпреки че чувството на глад може да е по-явно при режим 5:2, отколкото при еквивалентното ниво на ежедневно ограничение на калориите, това не означава, че води до преяждане в дните, през които не се гладува. Човек би могъл да очаква, че два дни без храна могат негативно да повлияят на настроението му, но не са забелязани никакви такива странични ефекти за тези, които гладуват напълно без никакви калории или се придържат само към две пакетчета овесена каша през всеки от дните за „гладуване“ (което доставя около 500 калории на ден). Както гладуването през ден, режимът 5:2 изглежда има непостоянни ефекти върху когнитивната функция и запазването на чистата телесна маса и не успява да докаже известното твърдение, че периодичното гладуване трябва да се докаже, че е по-лесно за следване отколкото ежедневното ограничение на калориите.
Всъщност, по-малко участници в режима 5:2 изразили интерес да продължат диетата след приключване на проучването, в сравнение с групата на продължително ограничаване на калориите, което се приписва на проблеми в качеството на живот, цитирайки главоболие, липса на енергия и трудност да се въведат дните на гладуване в седмичната рутина. Обаче, все още предстои да се появи проучване върху диетата 5:2, което да показва повишен LDL холестерол, в сравнение на продължителното ограничение на калориите след шест месеца или една година, което предлага потенциално предимство пред режимите с гладуване през ден.
Вместо 5:2, какво ще кажете за 25:5, като прекарвате пет дни в месеца на диета, имитираща гладуването? Изследователят на дълголетието Валтер Лонго създава 5-дневен режим на хранене, за да се опита да симулира метаболитните ефекти на гладуването чрез нисък прием на протеини, захар и калории с нула животински протеини или мазнини. Чрез растителното хранене той се надявал да понижи нивата на хормона, стимулиращ растежа на рака – IGF-1, което наистина се случило, заедно с намаление на маркерите на възпалението, след три цикъла на неговата програма пет дни в месеца.
Сто мъже и жени били разделени на групи, като едните трябвало да следват неговата диета, имитираща гладуване за пет последователни дни всеки месец, а другите поддържали обичайното си хранене през цялото време. След три месеца групата с храненето, имитиращо гладуване, отслабнала с 2,7 кг, в сравнение с контролната група, със значително намаляване на телесните мазнини и обиколката на талията, както и понижаване на кръвното налягане. Хората, които били най-зле в началото, имали най-големи ползи. Това, което е още по-шантаво, е че три месеца след приключване на проучването, някои от ползите изглежда се запазили, което предполага, че ефектите могат да продължат за няколко месеца напред. Не е ясно обаче дали хората в групата с диета, имитираща гладуването, я използвали като възможност да направят положителни промени в начина си на живот, за да помогнат за запазването на част от загубата на тегло.
Д-р Лонго създал компания, която да рекламира неговия режим на хранене, но в негова защита, той твърди, че дарява 100% от печалбата си на благотворителност. Цялата тази диета изглежда просто се състои от няколко сушени миксове за супа, билкови чайове, като хибискус и лайка, чипс от кейл, енергийни барчета с ядки, DHA добавка от водорасли и мултивитамин с изсушени зеленчуци на прах. Мисля си, защо да харчите 50 долара на ден за няколко преработени снаксове, след като можете просто да изяждате по няколкостотин калории на ден истински зеленчуци?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-5-2-diet-and-the-fasting-mimicking-diet-put-to-the-test
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев