Някакъв човек влиза в спешното с непрестанно хълцане. Един от въпросите, които дежурният лекар трябва да зададе, е „Яли ли сте звезден плод?“
Във видеото ми за храните, богати на оксалати, говорех за невротоксичността на звездния плод – токсичност на бъбреците. Прекомерната консумация на звезден плод се свързва с развитието на оксалатно бъбречно увреждане. По-малко от една чаша сок от звезден плод или три цели плода – те не са толкова големи – може да доведе до остра невротоксичност на звездния плод. Приемът на дори умерени количества звезден плод може да доведе до проблеми с бъбреците; така че е важно да образоваме хората да избягват консумацията на звезден плод, особено на празен стомах или при състояние на дехидратация, с цел предотвратяване на невротоксичността на звездния плод.
Но какво да кажем за невротоксичността? Знаем от повече от четвърт век за невротоксичните ефекти, но много малко хора са запознати със синдрома. Започва най-често с хълцане, но после може бързо да се влоши, особено при тези с компрометирана бъбречна функция. Защо? Защото „плодът съдържа силен невротоксин, който може да се натрупа в кръвта, да премине кръвно-мозъчната бариера и накрая да причини нелечими мозъчни увреждания.“ Самият токсин, наречен карамбоксин, обикновено се изчиства през бъбреците; и затова е особено токсичен за хората с бъбречна недостатъчност – влошена функция на бъбреците – така че за тези с тежко хронично бъбречно заболяване, един-единствен звезден плод може да докара на човек гърчове в рамките на три часа, кома и след това смърт за три дни.
В една поредица от около сто случая на токсичност, консумацията варирала между само половин звезден плод до 50, като средно са били четири, но повечето хора имали някакъв вид вече съществуващо бъбречно заболяване. Средният брой на звездните плодове, изядени от групата с нормална бъбречна функция, преди тяхната токсична доза, е бил по-скоро 15. Така че, за хората с нормална бъбречна функция може да е по-вероятно да страдат от бъбречно увреждане, а не от мозъчно увреждане, което започва след прием на около четири звездни плода.
Изводът е, че хората с хронично бъбречно заболяване трябва да избягват звездните плодове, за да се предпазят от тежка интоксикация. В Бразилия, където плодът е известен, има всъщност закони, които да предупреждават хората за рисковете. Поради невротоксините, звездните плодове би трябвало да са забранени за пациенти с хронично бъбречно заболяване, и дори тези с нормална бъбречна функция е добре да избягват плода. Просто нещо, за което да се замислите, преди да поискате да достигнете звездите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/neurotoxicity-effects-of-star-fruit
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев