Има ли някакви недостатъци на гладуването през ден? Например, може ли гладуването цял ден да влоши способността ви да мислите по-ясно? Изненадващо, резултатите изглеждат еднозначни. Някои проучвания не показват никакви измерими ефекти, а тези, които установяват ефекти, не успяват да стигнат до заключение кои когнитивни домейни са засегнати. Възможно ли е циклите на гладуване/пиршество да причинят вид поведение на хранително разстройство, като например преяждане и повръщане? Досега не са установени никакви вредни психологически ефекти. Всъщност, вероятно може да има някакви ползи, въпреки че проучванията, които са изследвали това, специално изключват тези с с документирана история на хранително разстройство, при които ефектите може да се различават.
Ами здравето на костите? Никаква промяна в костната минерална плътност не била забелязана след шест месеца на периодично гладуване през ден, независимо от загубата на 7 кг телесно тегло, което обичайно води до намаляване на костната маса. Няма никакви забелязани промени в скелета също и в контролната група, обаче, което изгубила подобно количество телесно тегло, използвайки продължително ограничение на калориите. Според изследователите това е, защото и двете групи изглежда са по-физически активни отколкото средностатистическите затлъстели индивиди с по около 1000 или 2000 крачки на ден.
Защитниците на периодичното гладуване смятат, че то може по-добре да защитава чистата телесна маса, но повечето изследвания върху гладуването са използвали по-малко точни методи на анализ на телесния състав, докато повечето от изследванията върху продължителното ограничаване на калориите използват масово по-точни технологии. Така че, до ден-днешен не е ясно дали има разлика в запазването на чистата телесна маса.
Подобрения в кръвното налягане и триглицеридите се забелязват при режим на периодични гладувания, въпреки че се предполага, че това се дължи на намаляването на телесните мазнини, тъй като ефектът изглежда, че е зависим от отслабването. Гладуването през ден може също така да подобри артериалната функция, въпреки че това не зависи от това, което ядете в дните, когато не се гладува. При диета с гладуване през ден, но с висок прием на наситени мазнини, артериалната функция се влошила, независимо от загубата 6,8 кг телесна маса, докато тя се подобрила, както се очаква, в групата с нисък прием на мазнини. Счита се, че влошаването на артериалната функция се дължи на възпалителната природа на наситените мазнини.
Изразява се безпокойство относно влиянието на гладуването през ден върху холестерола. След 24 часа без храна, LDL холестеролът може и временно да се покачи, но се предполага, че това е, защото се отделя толкова голямо количество мазнини в организма заради гладуването. Един непосредствен негативен ефект върху поносимостта на въглехидратите може да произтече от същия феномен: многократното повишаване на свободните мазнини, плаващи на воля в кръвта. След няколко седмици обаче нивата на LDL започват да се понижават, докато теглото намалява. Обаче, резултатите от най-голямото и най-дълго проучване върху гладуването през ден ми дават малко пауза.
Сто затлъстели мъже и жени били разделени в една от двете групи: модифицирано гладуване през ден (25% от необходимите им калории в дните на гладуване, 125% в дните на хранене), продължително ежедневно ограничение на калориите (75% от необходимите калории) или контролна група, инструктирана да поддържа редовното си хранене. И така, за тези, които започват проучването с прием на 2000 калории на ден, в контролната група те биха си продължили прием на 2000 калории на ден, групата с ограничение на калориите би започнала с по 1500 калории на ден, всеки ден, а групата с ограничение през ден ще редува между 500 калории на ден и 2500 калории на ден.
С едно и също количество намаляване на калории и в двете групи за отслабване, участниците и от двете групи отслабнали с едно и също количество килограми, но изненадващо е, че ефектите върху холестерола били различни. В групата на продължителното ограничаване на калориите LDL холестеролът спаднал, както се очаква, в сравнение с контролната група, докато килограмите падали. Но в групата с модифицирано гладуване през ден това не се случило. В края на годината LDL холестеролът в групата с периодично гладуване се оказал с 10% по-висок отколкото в групата с постоянно ограничение на калориите, въпреки еднаквата загуба на телесни мазнини. Като се има предвид, че LDL холестерола е основен рисков фактор за основната причина за смърт, сърдечно-съдовите заболявания – или дори най-голям рисков фактор – това нанася значителен удар върху модифицираното гладуване. Ако все пак искате да опитате, бих ви посъветвал да следите нивата на холестерола си, за да се уверите, че той спада заедно с теглото ви.
Ако имате диабет, жизненоважно е да говорите с лекаря си за промяна на медикаментите при каквито и да било промени в диетата, включително гладуване с каквато и да е продължителност. Дори с проактивно намаляване на лекарствата, се препоръчва да се спре гладуването, в случай че захарта спадне твърде много, както и лекарско наблюдение ежеседмично, хората с диабет тип 2, които гладуват дори само два дни в седмицата, имат два пъти по-голяма вероятност да страдат от хипогликемични епизоди, в сравнение с негладуващата контролна група. Все още не знаем кой е най-добрият начин за настройка на дозата на лекарствата на кръвна захар, за да се предотврати прекаленото понижение на нивата на кръвна захар в дните на гладуването.
Дори гладуването за един ден може значително да забави изчистването от някои лекарства, както лекарството за разреждане на кръвта, кумадин, или да увеличи изчистването от други вещества, като кофеина. Гладуването за 36 часа може да намали кофеиновия ви остатък с 20%. Ето защо консултацията с медицински специалист преди гладуване е особено добра идея за всеки, който приема каквито и да било лекарства.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-alternate-day-intermittent-fasting-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев