Дори и привържениците на канабиса да твърдят, че марихуаната е безвредна естествена съставка, която подобрява качеството на живота, все по-голямо количество доказателства го свързват при малък, но значителен брой потребители, с предизвикване или влошаване на психоза. Психотичните разстройства са може би най-сериозните психични заболявания, най-известното, от които е шизофренията. Шизофренията е болест, която се характеризира с илюзии, халюцинации, странно поведение и е сред 10-те основни причини за увреждане в САЩ, като засяга приблизително 1% от общото население. Може ли канабисът да причинява шизофрения?
Публикувани са почти 2000 проучвания по тази тема през последния половин век и ние чухме и за ефектите, свързани с психиката. Но колко ясна е тази връзка? Ами, проучванията върху населението постоянно са демонстрирали силна връзка доза-зависимост между употребата на канабис и риска от психотични разстройства. Ето какво имат предвид под доза-реакция: проучванията показват, че колкото повече канабис употребяват хората, толкова по-вероятно е те да бъдат психотични. Но това не означава, че канабисът е причината; може просто това да е връзка или дори последица от болестта. Да, връзката между канабиса и психозата е добре установена, но може би това е, защото пациентите с психични проблеми се самолекуват с канабис, за да облекчат страданието си.
Но връзка между канабиса и психозата има не само в проучвания, проведени в даден момент във времето, но и при кохортни проучвания, при които хората се проследяват във времето. И така, можете да видите, че употребата на канабис често предшества психозата, а не обратното. Сега, подразбира се, че по-голямата част от хората, които използват канабис, не развиват шизофрения и много шизофреници никога не са използвали канабис. Но като цяло тези проучвания се считат за достатъчно силни доказателства, за да се издаде предупреждение за общественото здраве.
Има още едно потенциално обяснение, обаче. Въпреки че употребата на канабис предшества шизофренията, може би каквито и гени да подпомагат появата й, вие просто увеличавате вероятността, като пушите марихуана? Най-големият удар срещу връзката между канабиса и шизофренията са екологични проучвания по държави, които не изглежда да показват по-голямо разпространение на болестта в райони, където се употребява повече и общото разпространение на шизофренията изглежда стабилно или дори се е понижило в света от 60-те години, въпреки че има голямо увеличение на употребата на канабис оттогава.
Ако около 10% от случаите на шизофрения се приписват на употребата на марихуана, и има четирикратно увеличение на употребата, защо няма 40% увеличение на разпространението на шизофрения? Проблемът с този аргумент е, че има очевидно недостатъчно надеждни доказателства относно истинските тенденции в увеличението на шизофренията. Или може би е по-скоро въпрос на потентност, отколкото на канабиса като цяло. Изводът е, че няма как да знаем, докато не направим проучване.
Не можем просто да разделим децата на групи, които приемат канабис, но по един или друг начин Майката природа е направила един естествен експеримент за нас. Има определени гени, които децата получават на случаен принцип, които могат да увеличат вероятността пушенето на марихуана да им харесва. Дали тези деца впоследствие имат по-висок риск от шизофрения? Да, в подкрепа на всички проучвания върху населението, които предполагат, че канабисът играе причинно-следствена роля в развитието на шизофрения. Добре, но с колко? Нека разгледаме.
Дори и ако канабисът удвоява риска, това само ще означава от 7 на 1000 вероятност от полудяване до 14 на 1000. Значи 1 на 140 шанс, в сравнение с 1 на 70. Сега, ако това е наследствено, вече е различно, а това удвояване може да означава промяна от 1 на 10 към 1 на 5, но по отношение на населението, може да има нужда хиляди потребители да откажат марихуаната, за да се предотврати един-единствен случай на шизофрения. Така че, от гледна точка на общественото здраве, пристрастяването е далеч по-често срещан проблем. А хората вероятно са девет пъти по-склонни да се пристрастят към марихуана – въпреки че това само по себе си е относително рядко – отколкото да развият психоза през живота си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-marijuana-cause-schizophrenia
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев