Вярно ли е, че ограничението на калориите през ден удължава живота? Лекарите постоянно приписват подобрения при различни болестни състояния на гладуването през ден, включително астма, сезонни алергии, автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, остеоартрит, заразни заболявания, като гъбички по ноктите, пародонтоза и вирусни инфекции на горните дихателни пътища, неврологични състояния като синдрома на Турет и болестта на Мениер, предсърдно мъждене и горещи вълни, свързани с менопаузата. Действителните ефекти върху хроничните заболявания, остават обаче неясни.
Гладуването през ден е проучвано във връзка с астмата при затлъстели хора. Симптомите, свързани с астмата значително се подобрили, както и качеството на живота на хората, включително обективните измервания на функцията на белите дробове и възпалението, значителни подобрения на пиковия въздушен поток, значителни подобрения на настроението и енергията. Но и теглото им се подобрило – с около 8,6 кг за 8 седмици – трудно е да се прикрият ефектите, специфични за гладуването освен ползите, които се очакват от отслабването по какъвто и да е начин. За най-забележителното проучване върху гладуването през ден, ще трябва да се върнем назад с повече от половин век.
Откритията за холестерола през 2017 г. бяха най-обезпокоителните данни, които можех да намеря относно гладуването през ден. Най-вълнуващото друго проучване е публикувано в Испания 61 години по-рано, през 1956 г. Заглавието на проучването се превежда така: „Гладната диета през ден при храненето на възрастните хора.“ Вдъхновени от данните, публикувани относно удължаването на живота на лабораторни плъхове чрез ограничение на калориите, изследователите разделили 120 жители на дом за възрастни хора в Мадрид на две групи. 60 жители продължили да се хранят по същия начин, както преди, а другите 60 били подложени на модифицирано гладуване през ден. На нечетните дни от месеца те приемали стандартно по 2300 калории, а на четните дни получавани само около 500 г пресни плодове и един литър мляко, за които е изчислено, че се равняват на около 900 калории. Това продължило три години. И какво се случило?
По време на проучването, 13 души починали в контролната група, в сравнение само с 6 в групата с гладуването, но тези цифри са прекалено малки, за да бъдат статистически значими. Това, което било от изключително значение, е броят на дните, прекарани в болница. Жителите в контролната група прекарали общо 219 дни в лазарета, докато групата на гладуващите имала само 123 дни. Това служи за солидно доказателство, че гладуването през ден може да подобри продължителността на здравето и евентуално живота на човек, но трябва да се вземат предвид няколко предупреждения. Не е ясно как жителите били разделени на съответните групи. Ако вместо да бъдат разделени на случаен принцип, по-здравите хора бяха поставени по невнимание в групата на гладуващите, това би могло да изкриви резултатите в тяхна полза. Също така, изглежда, че директорът на проучването също бил ръководител на медицинските решения в дома. В тази си роля той е можел несъзнателно да бъде предубеден към хоспитализиране на повече хора в контролната група. Като се има предвид прогресът, постигнат в регулирането на експериментите с хора, трудно е да си представим такова проучване да се проведе днес, и затова може и никога да не узнаем дали такива впечатляващи открития могат да бъдат повторени.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-intermittent-fasting-increase-human-life-expectancy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев