През 50-те години се предполагаше, че някои случаи на запек сред децата могат да се дължат на консумацията на краве мляко, но това беше тествано чак 40 години по-късно. Преди си мислехме, че повечето хронични случаи на запек при бебета и деца е изцяло в главата им, задържат фекална маса или имат някакъв проблем с червата, но тези изследователи проучили 27 последователни бебета, които се оказали в клиниката по педиатрична гастроентерология с хроничен идиопатичен запек, което означава, че никой нямал идея какво го причинява и лекарите опитали да премахнат белтъка на краве млякото от храната им.
След 3 дни 21 от 27-те деца били излекувани. Симптомите напълно спрели при използване на диета без белтъка на краве млякото и имало клинично повторение на същото по време на две последващи проби с краве мляко, което означава, че се опитали да им дадат обратно мляко и запекът се появил отново след 24 до 48 часа. Направили това два пъти. Един и същ резултат. Те се придържали към безмлечна диета, върнали се месец по-късно и останали излекувани – екземата и хриповете също изчезнали! Изследователите стигнали до заключението, че много случаи на хроничен запек при малки деца – изглежда над три четвърти – може би се дължи на скрита алергия към белтъка на краве млякото.
Хроничният запек е често срещан проблем при децата, за който се предписват фибри и лаксативи. Ако това не подейства, могат да се използват няколко лаксатива при постепенно увеличаващи се дози, но и това може да не подейства. Пет години по-късно, значителен брой деца все още страдат. Всъщност, това може дори да продължи след детска възраст. И така, да се излекува заболяването само за няколко дни чрез премахване на краве млякото, бил голям пробив.
Но това било отворено проучване, което означава, че не е тайно, няма плацебо, докато… не беше публикувано това забележително проучване в журнала по медицина на Нова Англия, двойно тайно проучване в определен период от времето: краве мляко срещу соево мляко. 65 деца, страдащи от хроничен запек, всички са били предварително лекувани с лаксативи без успех; 49 имали анални фисури, възпаление и подуване. Анална фисура е там, където има разкъсване на ануса, много болезнено. Давали им или краве мляко или соево мляко за две седмици и после ги сменили. Какво се случило?
При две трети от децата запекът се оправил, когато пили соево мляко. Също и аналните фисури и болката се излекували, докато нито едно от децата, което получило краве мляко, имало положителна реакция. При 44 от участниците, връзката с хиперчувствителността към краве млякото била потвърдена с всички случаи с едно двойно тайно проучване с краве мляко. Всички тези лезии, включително най-тежките анални фисури, изчезнали при безмлечна диета и се появили отново само за няколко дни след повторно въвеждане на краве мляко към храненето им.
Това би могло да обясни защо децата, които пият повече от една чаша мляко на ден, може да имат осем пъти по-голям шанс да развият анални фисури. Намаляването на краве млякото може да помогне с излекуването на аналните фисури и при възрастните, но ако им се даде отново краве мляко, болката им се увеличава от 0 на 8 или 9 по скалата от 1 до 10. Както казах, много болезнено. Краве млякото може също така да допринася основно за обрив в областта на пелените при бебета.
Защо? Всичките проучвания, изследващи проби от тъкани, взети чрез биопсия, при пациенти с хроничен запек, поради свръхчувствителност към белтъка на краве млякото, имат симптоми на ректално възпаление. Изводът: за всички деца със запек, които не се подобряват след лечение, трябва да се помисли за опит да се премахне белтъка на краве млякото от диетата им. Проучванията по света впоследствие са потвърдили тези открития и са излекували до 80% от запека чрез преминаване към соево или оризово мляко. Често срещан проблем с тези проучвания обаче е, че когато децата преминават от краве към растително мляко, е възможно децата да са продължили да консумират други млечни продукти – защото не са взели предвид начин на хранене като цяло… до сега. Проучване от 2013 г. премахнало всички млечни продукти в диетата на децата и 100% от тях били излекувани, в сравнение само с 68% от проучването от журнала на Нова Англия, където режимът на хранене е бил неограничен. Всъщност, в това първоначално проучване преди 20 години, краве млякото било заменено със соево мляко или… магарешко мляко. И двете са по-добре от краве млякото, но най-добре е никакво животинско мляко.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-childhood-constipation-cows-milk
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев