Червата на човека имат разнообразна колекция от микроорганизми, около 1000 вида, като всеки индивид се представя със своя собствена уникална колекция. Но не беше ясно дали тази вариация е в последователност или хората се групират в конкретни класифицируеми типове докато това известно проучване н анализира чревната флора на хората в множество страни и континенти и не идентифицира така наречените ентеротипове. Има хора, които имат много бактероиди в червата си, хора с преобладаващи видове превотела, и хора, в чиито изпражнения вместо това се съдържат много видове рунинококус. Доста невероятно, че с толкова много стотици видове бактерии, хората ще се установят само в една от три категории. Но се смята, че червата ни са като екосистеми. Също както има много различни видове животни на планетата, те не са случайно разпределени. Искам да кажа, няма как да откриете делфини в пустинята. В пустинята може да намерите пустинни видове; в джунглата – видове от джунглата, защото всяка екосистема има различно селективно налягане като валежи или температура. Ами, според това ранно изследване, има три типа екосистеми на дебелото черво. Можем да разделим човечеството на три вида: хора, в чиито черва растат много бактерии от типа бактероиди, хора, чиито черва са по-подходящ дом за бактерии от група превотела и хора, които си отглеждат бактерии Ruminococcus.
И ако се замислите, невероятно е, че са успели да вкарат всеки в една от тези три групи, последващо изследване върху много по-голяма група от хора успяло да намери бактерии рунинококус в бактерии бактероиди, така че сега всички се вписват само в една от тези две групи. Така че, сега знаем, когато става въпрос за чревната флора, има само два вида хора в света: тези, при които растат предимно бактероиди и тези, които преобладаващо отглеждат превотела. Въпросът е защо? Изглежда няма значение къде живеят, дали са мъже или жени, колко са възрастни или колко са слаби. Важното е това, което ядете. Това е така наречената топлинна карта. Всяка колона е различна група от бактерии и все ред е един хранителен компонент. Червеното е горещо, което означава тясна връзка между наличието на тези определени видове и много други определени хранителни вещества в храната. Синьото е студено, което означава, че сте далече, обратна връзка или много от тези хранителни вещества са свързани с много ниски нива на тези бактерии в червата. Учените разгледали над 100 различни хранителни компонента и започнала да възниква една тема. Тази колона са бактероиди, а тази колона са превотела. Забележете как те са в противоположности. Когато става въпрос за неща като животински мазнини, холестерол, животински протеин, бактероидите са червени, а превотела е синя, а когато става въпрос за растителни компоненти, като въглехидрати, превотела е червена, а бактероидите са сини.
Това е опростена версия, ясно показваща, че компонентите, открити повече при животинските храни, като протеини и мазнини, са свързани с ентеротипа бактероиди, а тези, открити почти изключително в растителни храни, са свързани с превотела. Така че, не е изненадващо, че афроамериканците попадат в ентеротипа бактероиди, докато повечето местни африканци са с превотела. Причината, поради която това е важно, е, че видовете бактероиди са основно свързани с повишен риск от рак на дебелото черво, втората водеща причина за смърт от рак, но все пак не присъства сред местните африканци. Разликите в чревната ни флора мога да помогнат с обяснението защо американците изглежда имат над 50 пъти по-голяма честота на рак на дебелото черво.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/whats-your-gut-microbiome-enterotype
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев