Първият хирургически опит за извайване на тялото бил през 1921 г., с една танцьорка, която искала да подобри формата на коленете си. Хирургът очевидно премахнал твърде много тъкан и зашил шевовете прекалено стегнато, което довело до некроза, ампутация и първото заведено дело за злоупотреба в историята на пластичната хирургия. Днешната липосукция е много по-безопасна – убива само около 1 на всеки 5000 пациенти, най-вече поради неизвестни причини – например заради тромб в белия дроб или перфорация на вътрешните органи.
Липосукцията в момента е най-популярната козметична операция в света и нейните ефекти са наистина само козметични. Едно проучване, публикувано в журнала по медицина на Нова Англия оценява затлъстелите жени преди и след смъкването на 10 килограма мазнини, изсмукани от тялото им, което довело до почти 20% спад в общите им телесни мазнини. Обикновено, ако изгубим дори само 5-10% от телесното си тегло в мазнини, ще получим значителни подобрения в кръвното налягане, кръвната захар, възпалението, холестерола и триглицеридите, но липосукцията е гадна: нито една от тези ползи не се реализира дори и след масивна липосукция. Това предполага, че подкожните мазнини, мазнините под кожата ни, не са проблема. Метаболитните проблеми от затлъстяването произлизат от висцералните мазнини, мазнините, които заобикалят или дори проникват във вътрешните ни органи, както мазнините, които покриват мускулите и черния дроб. Начинът, по който губите тези мазнини, опасните мазнини, е да приемате по-малко калории, отколкото изгаряте.
Всеки, който е гледал „Най-големия губещ“, знае, че с достатъчно ограничение на калориите и движение може да отслабне с десетки килограми. По подобен начин има случаи в медицинската литература на това, което някои наричат „супер затлъстяване“, при което хората отслабват с до 170 килограма, до голяма степен сами, без професионална помощ и задържат така с години наред. Този човек отслабнал с около 9 килограма за един месец, карайки колело два часа на ден и намалил приема си на калории до 800 на ден, което се равнява на количеството, което някои затворници получават в концентрационните лагери през Втората световна война.
Може би най-известното отслабване по телевизията беше когато Опра издърпа една количка, пълна с мазнини, която представляваше 30-те килограма, с които тя отслабнала на много нискокалорийна диета. Колко калории е трябвало да намали, за да постигне това в рамките на четири месеца? Ако се консултираме с водещи учебници по хранене или се обърнем към доверени авторитети, като клиниката Мейо, ще научим кое е простото правило за отслабване: 500 г мазнини се равняват на 3500 калории. Цитат от журнала на Американската медицинска асоциация: Общо 3500 калории се равняват на 500 г телесно тегло. Това означава, че ако намалите приема си с 500 калории дневно, ще отслабвате с по половин килограм на седмица. 500 калории на ден х 7 дни = 3500 калории, което е 500 г телесни мазнини. Простото правило за отслабване просто не е вярно.
Правилото за 3500 калории може да бъде проследено назад до една статия през 1958 г., която просто отбелязва, че тъй като мазните тъкани на човешкото тяло са 87% мазнини, 500 г телесна мазнина ще съдържа около 395 грама чиста мазнина. Умножете това по 9 калории на един грам мазнина и ето ви 3500 калории на 500 г приблизително. Фаталната грешка, която води до драматично преувеличените представи за отслабване е, че правилото за 3500 калории не успява да вземе предвид факта че промените в калориите вътре в уравнението на енергийния баланс автоматично водят до промени в калориите навън, например забавянето на метаболизма, което придружава отслабването, известно като метаболитна адаптация. Това е и една от причините за платото на отслабването.
Представете си например една 30-годишна жена със заседнал начин на живот на среден ръст, която тежи 68 кг. Според правилото за 3500 калории, ако тя намали 500 калории от ежедневното си хранене, ще отслабва с половин килограм седмично или с по 23,5 кг годишно и ще изчезне. Ще започне от 68 кг до -6. Очевидно това не се случва. Това, което ще се случи, е че през първата година, вместо 23,5 кг, тя вероятно ще отслабне само с 14,5 кг и след това, след общо три години, ще се стабилизира на около 43 кг. Това е, защото има нужда от по-малко калории като по-слаб човек.
Част от това е проста механика, по същия начин, както един Хамър изисква повече гориво от една компактна кола – помислете колко повече усилия ще са необходими да станете от стола, да прекосите стаята или да изкачите няколко стъпала, носейки 22-килограмова раница. Това не е по-леко от носенето на 22 килограма отпред. Дори и когато лежите в покой, дълбоко заспали, има просто по-малка част от тялото ви, за която да се грижите, когато отслабвате. Всеки грам загуба на мазнинна тъкан може да означава 1,5 кг по-малко кръвоносни съдове, през които тялото ви трябва да изпомпва кръв всяка минута. Така че, основното поддържане и движение на по-слабите тела отнема по-малко калории. Така че, докато отслабвате като ядете по-малко, накрая ще имате нужда от по-малко. Ето това не взема предвид правилото за 3500 калории.
Или представете си го по друг начин. Един мъж, който тежи 90 кг, започва да яде с 500 калории повече на ден. Това се равнява на една голяма сода или две понички. Според правилото за 3500 калории, за 10 години той ще тежи над 317 килограма! Това не се случва, защото колкото по-тежък е той, толкова повече калории той ще изгаря, само като съществува. Ако сте с 45 кг наднормено тегло, това е колкото слабият човек вътре във вас, ще се опитвате да се движите наоколо, балансирайки 50 литра с олио през цялото време или носейки чувал, съдържащ 400 опаковки масло, където и да идете. Нужни са около две понички допълнителна енергия, само за да живеете с тегло 113 кг, и така, именно там той ще се закове, ако продължи така. Така че, независимо дали става въпрос за наддаване на тегло или отслабване, като се има предвид определен калориен излишък или дефицит, това е крива, която се изравнява с времето, а не по права линия нагоре или надолу.
Независимо от всичко, правилото за 3500 калории продължава да присъства, дори и в списания за затлъстяване. Изследователите на общественото здраве го използвали, за да изчислят колко килограма децата ще отслабват всяка година, ако, например, детските порции за бързо хранене се заменят с парченца нарязана ябълка, вместо пържени картофи. Те преценили, че две ястия на седмица могат да добавят по около 1,8 кг на година. Действителната разлика – финансираните от Националната асоциация на ресторантите изследователи без съмнение удовлетворени отбелязват – вероятно ще е по-малко от половин килограм, 10 пъти по-малко от това, което правилото за 3500 калории предрича. Оригиналната статия впоследствие бива оттеглена.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-3500-calorie-per-pound-rule-is-wrong
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев