Една от най-големите ползи на ограничаването на калориите е подобрението в кръвното налягане в рамките само на една или две седмици. Кръвното налягане може понякога дори да се нормализира за няколко седмици, а хапчетата за кръвно да се спрат. За съжаление, това може да проработи прекалено добре и да причини нещо, наречено ортостатична непоносимост, която може да се прояви като замаяност в изправено положение, което в сериозни случаи може да причини припадък. Поддържането на хидратацията може да помогне.
Ами загубата на мускулна маса? В проучването КАЛЕРИ 70% от изгубеното телесно тегло било мазнина, а 30% чиста телесна маса; така че накрая хората се оказали с подобрена форма на тялото. 72% чиста телесна маса, в сравнение с 66% в контролната група. Въпреки че мускулната маса на краката и силата намалели при всички, което е в съответствие с новия размер на тялото им, те като цяло станали по-силни. Има ли някакъв начин да се запази още повече чиста телесна маса, обаче, особено сред по-възрастните хора, които обикновено имат склонността да губят повече мускулна маса с напредване на възрастта?
Увеличеният прием на протеини често се препоръчва, но повечето проучвания не успяват да открият благоприятен ефект върху запазването на мускулната сила или функция, независимо дали човек е млад или стар, активен или със заседнал начин на живот. Например, изследователите разделили на групи по-възрастни мъже и жени с наднормено тегло, като едната група е на хранене с нормални количества протеин, 4 гр на всеки 4,5 кг телесно тегло, или високо протеиново хранене, около 8 гр на всеки 4,5 кг. по време на калорийно ограничение с 25%. Това удвояване на приема на протеини нямаше никакъв забележим ефект върху чистата телесна маса, мускулната сила или физическите възможности. Повечето такива проучвания установили същата липса на ползи. Но ако ги съберем всички заедно, можем да забележим едно малко предимство, около половин или 1 кг разлика през средно шест месеца. За съжаление високият прием на протеини по време на отслабването е установено, че има дълбоко негативни ефекти за метаболизма; например, подценяване на ползите от отслабването върху инсулиновата чувствителност. Ако отслабнете с 9 кг, ще можете драстично да подобрите способността на тялото си да се справя с кръвната захар, в сравнение с контролната група, която поддържа същото тегло. Ако отслабнете със същото количество килограми, но на високопротеинова диета, получавайки допълнителни 30 грама на ден, ще изглежда така, сякаш никога не сте отслабвали.
Въпреки че винаги можете да се върнете на предишните килограми след отслабване, най-добрият начин за запазване на мускулна маса по време на отслабване е движението. Проучването КАЛЕРИ не е имало никакъв структуриран компонент с упражнения и, както след бариатрична операция, около 30% от отслабването е чиста телесна маса. За разлика от тях, тази пропорция била само около 16% при състезанията на това кой е най-големият загубеняк, при които хората се придържали към интензивната им програма за упражнения. Силовите упражнения дори само три пъти седмично могат да предотвратят повече от 90% от загубата на чиста телесна маса по време на калорийните ограничения.
Същото може би е вярно за костна загуба. Ако отслабвате чрез ограничение на калориите, ще имате спад на костната минерална плътност в местата с риск от счупване като тазобедрената става и гръбначния стълб. В същото проучване обаче хората в групата с отслабване чрез упражнения нямали никаква костна загуба. Изследователите стигат до заключението: „Нашите резултати предполагат, че редовните [упражнения] трябва да бъдат включени като част от цялостна програма за отслабване, за да компенсират неблагоприятните ефекти от [калорийното ограничение] върху костите.“ Няма как да спорите с призиви за повишена физическа активност, но дори и без режим на упражнения, „най-малкият“ спад в костната минерална плътност в проучването КАЛЕРИ може да увеличи 10-годишния риск от остеопоротична фрактура само с около 0,2%. Ползите от ограничението на калориите, разкрити от проучването – подобрено кръвно налягане, подобрен холестерол, подобрено настроение, подобрено либидо, подобрен сън – изглежда далеч надхвърлят всякакви потенциални рискове. Фактът, че намаляването на калориите изглежда има такива големи ползи върху качеството на живота, кара коментаторите в журнала на Американската медицинска асоциация да напишат: „Откритията на това добре проектирано проучване предполагат, че приемът на излишни калории не само е тежест за физическото ни равновесие, но също така и за нашето психологическо благополучие.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/potential-pitfalls-of-calorie-restriction
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев