Голяма част от разсъжденията около нисковъглехидратната и Палео диетата се въртят около инсулина. Нека цитирам един случаен блогър: „Въглехидратите увеличават инсулина, корена на всяко зло, когато става дума за хранене и здраве.“ И така, разсъжденията продължава така, понеже въглехидратите увеличават инсулина, ние трябва да се придържаме основно към месото, което се състои от мазнини и протеини – без въглехидрати, така че няма увеличение на инсулина, нали? Грешка. Знаем от половин век, че ако дадем на един човек само пържола, без въглехидрати, захар, нишесте, инсулинът му ще се покачи. Въглехидратите покачват инсулина, но същото правят и протеините.
През 1997 г. беше публикуван инсулинов индекс на храните, който класира 38 храни, които най-много стимулират нивата на инсулин. Коя храна мислите, че води до най-голямо увеличение на инсулина: една голяма ябълка и всичката тази захар, една чаша овесени ядки, пълни с въглехидрати, чаша и половина паста от бяло брашно, голям бургер, без хлебчето – без никакви въглехидрати, или половин филе от сьомга? Какво мислите? Отговорът е месото.
Сега, тук разглеждат само телешко и риба, но последващите данни показват, че няма значителна разлика между повишаването на инсулина от телешкото, в сравнение с пилешко или свинско месо; всички те водят до високи нива. Така храните, богати на протеини и мазнини, може да предизвикат значителна секреция на инсулин. Всъщност, протеините от месото причиняват толкова освобождаване на инсулин, колкото и чистата захар.
Така че въз основа на собствената си рамка, ако те наистина вярват, че инсулинът е коренът на всяко зло, то тогава поддръжниците на нисковъглехидратните и палео диети ще ядат големи купи със спагети всеки един ден, преди да стигнат до месото.
Да, наличието на хиперинсулинемия – прекалено високи нива на инсулин в кръвта, каквито имат хората с диабет тип 2 – не е хубаво нещо. Може да увеличи честотата на рак с около 10%. Но ако хората с нисковъглехидратните и Палео диети се придържаха към своята собствена теория, ако всичко е свързано с инсулина, те ще казват на всеки да става вегетарианец, тъй като вегетарианците имат значителни по-ниски нива на инсулин с едно и също тегло. Това е вярно за оволатовегетарианците. Вярно е за лактовегетарианците и за веганите. Тези, които ядат месо, имат до 50% по-високи нива на инсулин.
Ако поставите няколко на стриктно растителна диета – мъж, жена, млад, стар, слаб или дебел, може значително да намалите нивата му на инсулин само за 3 седмици на този вид диета. И после, само ако се прибави яйчен белтък обратно към диетата, производството на лошия инсулин ще се увеличи с 60% за 4 дни.
Какво ще стане, ако вземете група хора и удвоите приема им на въглехидрати? Ще намалите нивата им на инсулин. Защо? Защото тук не са давали на хората желирани бонбони и захарни бисквити; хранели са хората с цели растителни храни, много зърнени, бобови, плодове и зеленчуци.
Ами ако поставите един човек на много нисковъглехидратна диета, както диетата на Аткинс? Застъпниците на нисковъглехидратните диети предполагат, че това ще понижи нивата на инсулин. Д-р Уестман тук е новият д-р Аткинс, след като старият д-р Аткинс умря с наднормено тегло, според медицинския преглед, с анамнеза за сърдечен удар, сърдечна недостатъчност и хипертония. Но д-р Уестман не беше прав. Не се наблюдава значителен спад в нивата на инсулин при много нисковъглехидратни диети. Това, което получили, значително повишаване на нивата на LDL холестерола, рисков фактор №1 за нашия №1 убиец, сърдечни заболявания.
Сега, Аткинс е лесна мишена, обаче, нали? Без значение колко нови допълнителни Аткинсънови диети излизат, все пак това са стари новини. Ами Палео? Палео движението прави много правилни неща. Казват на хората да зарежат млечните и поничките, да ядат много плодове, ядки и зеленчуци и да спрат преработените храни. Но това ново проучване е доста обезпокоително. Ако вземете група млади хора, поставите ги на палео диета заедно с програма за кросфит и интензивни физически упражнения. Сега, ако отслабнете достатъчно с упражнения, ще можете временно да свалите нивата на холестерола, без значение какво ядете. Искам да кажа, можете да видите това при операция на стомаха, туберкулоза, химиотерапия, добри навици за прием на кокаин – отслабването с каквито и да е средства може да понижи холестерола, което прави тези резултати още по-обезпокоителни. Десет седмици усилени тренировки и загуба на тегло и LDL холестеролът отново се покачил. И дори е още по-зле за тези, които са започнали в началото най-здрави. Тези, които стартирали с много добри нива на LDL, под 70, имали 20% повишение на LDL, a HDL-холестеролът им спаднал. Движението се предполага, че подобрява добрия ви холестерол, а не го намалява. Вредното въздействие на палео диетата върху мазнините в кръвта е не само значително, но и достатъчно съществено, за да противодейства на подобренията, които често се наблюдават при подобрен тонус и телесни мерки. Движението се предполага, че ще подобри нещата. Ако поставите вместо това хората на растителна диета с програма с умерени упражнения – най-вече предимно ходене – в рамките на 3 седмици лошият холестерол ще намалее с 20%, а нивата на инсулин с 30%, въпреки диетата със 75%-80% въглехидрати, докато Палео диетите изглежда потискат позитивните ефекти от упражненията.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/paleo-diets-may-negate-benefits-of-exercise
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев