Редовната консумация на ябълки може да допринесе към по-нисък риск от преждевременна смърт. Умерената консумация на ябълки, което означава една или две ябълки на седмица, е свързана с 20% по-нисък риск от смърт от всички причини, докато хората, които изяждат по една ябълка на ден, имали 35% по-нисък риск.
Често ще ме чувате да говоря за по-нисък или по-висок риск от смъртност. Но какво означава това? Рискът от смърт не е ли 100% за всички, в крайна сметка? Нека разгледаме някои криви на оцеляването, за да ви помогна да визуализирате нещата. Ако проследим хиляди възрастни жени с времето, например, ще видим крива на оцеляване като тази. Всички те стартират живи, но в период от 15 години почти половината умират. Добре, но това е кривата на оцеляване на тези, които рядко, ако изобщо, ядат ябълки, по-малко от 20 в годината. Тези, които приемат средно по половин малка ябълка на ден, попадат тук. През същия период, приблизително само около 40% починали. А тези, които изяждали по една ябълка на ден, една малка ябълка или около една четвърт голяма ябълка, се справили още по-добре – оцелели още по-дълго.
Защо е така? Изглежда, че е свързано не толкова със самите ябълки, а с артериите. Приемът дори на едно малко парче ябълка на ден е свързан с 24% по-малка вероятност от това да се натрупат тежки артериални калцификации, показател за съдово заболяване. И ако си мислите, това е плод, разбира се, че е полезен, този ефект не е установен при крушите, портокалите или бананите.
И двете проучвания били направени върху жени, но подобрен ефект бил установен и при мъжете, за ябълките и лука, ние мислим, че причината са флавоноидите, естествени фитонутриенти с концентрирано съдържание в ябълките, за които се смята, че подобряват артериалната функция и понижават кръвното налягане, което води до подобрения в притока на кръв през тялото и мозъка, като по този начин намалява риска от сърдечни заболявания и инсулти. Но няма как да знаем, докато не направим изследване.
Когато за първи път видях тази статия върху изследването на ябълки, богати на флавоноиди, предположих, че избирателно са отглеждали или са модифицирали генетично някаква специална ябълка, но не, ябълката, богата на флавоноиди, е просто ябълка с обелката, сравнена с ябълка с ниско съдържание на флавоноиди, което е просто абсолютно същата ябълка, но без обелката.
През следващите три часа нивата на флавоноидите в кръвта се увеличили в групата с небелени ябълки, в сравнени с групата, приемала обелени ябълки, което е в съответствие със значително подобрената артериална функция – обелени срещу необелени. Стигат до заключението, че по-ниският риск от сърдечно-съдови заболявания с по-високата консумация на ябълки най-вероятно се дължи на високата концентрация на флавоноиди в обелката, което подобрява артериалната функция, въпреки че може да е всичко друго в обелката. Всичко, което знаем е, че обелките на ябълките са особено полезни за нас, като подобряват артериалната функция и понижават кръвното налягане.
Дори в сравнение със спанака? Ако дадете на някого три-четвърти чаша сготвен спанак, в рамките на два до три часа кръвното му налягане спада. Вместо това, ако ядете ябълки с допълнително обелки, ще получите същия ефект.
Изследователите заключават, че ябълките и спанакът почти веднага подобряват артериалната функция и понижават кръвното налягане. Хубавото на тези резултати е, че тук говорим за цели храни, не някаква хранителна добавка или екстракт; така че, това лесно може да означава естествен и евтин метод за намаляване на сърдечно-съдовия рисков профил на хората като цяло.
Имам още видео клипове, които предстои да излязат, върху естествените евтини методи за предотвратяване и лечение на водещите причини за смърт; така че, оглеждайте се – но яжте ябълките си небелени.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/for-flavonoid-benefits-dont-peel-apples
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев