Епидемията на затлъстяването може би просто е върха на айсберга по отношение на излишната телесна мазнина. Изчислено е, че 91% от възрастните – 9 от 10 от нас – и 69% от децата в САЩ са с „наднормено тегло“, определено като излишна телесна мазнина, достатъчна да влоши здравето, което може да се случи дори при хора с нормално тегло, често поради излишното количество коремни мазнини. Начинът, по който може да разберете дали сте дебели, е, ако обиколката на талията ви е повече от половината от височината ви. Какво причинява тази епидемия? Една основна причина може би са всички тези добавени захари, които ядем.
Преди един век захарта бе обявена за една от най-евтините форми на калории в диетата. Само десет цента захар може да осигури хиляди калории. Нутриционистът на Харвард, който изкарва захарта на дневен ред, настръхва при термина празни калории. Калории в захарта „не са празни, а са пълни с енергия“. С други думи, пълни с калории, от които приемаме твърде много днес. Излишното телесно тегло на американското население съответства на около 350-500 излишно количество калории, приемани всеки ден. И така, за да се справим с епидемията на затлъстяването, ето колко калории трябва да намалим. Добре, значи кои калории трябва да намалим? Ето колко калории получават повечето американци, които не успяват да ограничат захарта до лимита на официалните насоки, в допълнителна захар всеки ден. 25 чаени лъжички е около 400 калории.
Дори и най-големите защитници на захарта, като Джеймс Рипе, за който се говори, че му плащат по 40 000 долара на месец от индустрията за високофруктозен царевичен сироп, освен 10 милиона долара, които му платили за неговите изследвания, дори д-р Рипе смята за неоспоримо, че захарта допринася за затлъстяването. Също така е неоспоримо, че намаляването на захарта трябва да бъде част от всяка една програма за отслабване. И от всички източници на калории, които трябва да се ограничат – тъй като захарта е празни калории, не съдържа никакви важни хранителни вещества – намаляването на консумацията на захар е очевидно мястото, откъдето трябва да се започне. И отново, ето какво казват изследователите, финансирани от компании като Д-р Пепър и Кока-Кола. Основният автор, Ричард Кан, е известен със своята защита на Американската асоциацията за напитките, индустрията за сода. Той бил главен научен директор в Американската асоциация за диабет, когато те подписали сделка за един милион долара с най-голямата компания за захарни изделия в света. Може би Американската асоциация за диабет трябва да се преименува на Американската асоциация за вредна храна. Но какво очаквате от организация, която била стартирана с финансирането на фармацевтичната индустрия?
Изводът е, че рандомизираните контролирани проучвания показват, че повишаването на приема на захар повишава и приема на калории, а това води до наддаване на телесното тегло при възрастни, а намаляването на захарта води до загуба на телесно тегло при децата. Например, когато изследователите разделили участниците на две групи, като едната увеличава приема си на трапезна захар, а другата го намалява, групата с добавена захар наддала с около 1,5 килограма за 10 седмици, докато групата с намалено количество захар, отслабнала с около 1,13 килограма. Един системен преглед и мета анализ на всички такива проучвания върху „диети по ваш вкус“ (което означава реални проучвания, при които нивата на захар се променят, но иначе хората могат да си ядат каквото си поискат) намаленият прием на захар от храната довежда до намаляване на телесното тегло, докато увеличеният прием на захар довежда до сравнително увеличение на теглото. Изследователите стигат до заключението, че имайки предвид бързото напълняване, което се случва след повишен прием на захар, изглежда разумно да съветваме хората да я намалят.
Откритията от наблюдателните проучвания обаче са по-двусмислени като се намира асоциация между затлъстяването и приема на подсладени напитки, но не успяват да докажат постоянна връзка със захарните храни. Повечето такива проучвания разчитат на самоотчетени данни, обаче, а затлъстелите хора обикновено са склонни да не отчитат приема си на храни, богати на захар. Човек може да измери нивата на захароза в урината, обаче, не само за да получим обективна представа за реалния прием на захар, но и да изключим приноса от други подсладители, като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Когато изследователите направили това, те открили, че приемът на захар наистина не само е свързан с по-голям шанс за затлъстяване и по-голяма обиколка на талията в даден момент от времето, но и в перспектива при кохортни проучвания напред в бъдещето. Използвайки на захароза в урината като мярка за прием на захароза, тези с най-висок прием, спрямо тези с най-нисък прием на захароза, имали над 50% по-голям риск от наднормено тегло или затлъстяване.
Отричането на доказателствата, че захарта е вредна за здравето, очевидно е в основата на защитата на захарната индустрия. Но когато доказателствата са неоспорими, както връзката между захарта и кариесите, те преминават от отричане към отклонение, опитвайки се да превключат вниманието от ограничаване на приема към измисляне на някакъв вид ваксина срещу кариеси. Изглежда сме достигнали подобен момент със затлъстяването, като например Бюрото по захарта, което преминава от отричане в отклонение като възлага проучвания, които предполагат, че затлъстелите хора няма да имат полза от отслабването, позиция, противоречаща на стотици изследвания през четири континента, включваща над десет милиона участници.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-sugar-lead-to-weight-gain
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев