Има официални насоки за храненето, но какво да кажем за напитките? Беше създаден така нареченият панел за насоки за напитки, който да осигури препоръки относно относителното здраве и хранителните ползи и рискове от различни категории напитки. Те ги класирали от 1 до 6, като водата била класирана за №1.
Содата се класира на №6. Пълномасленото мляко било групирано с бирата, като препоръките са 0 милилитра на ден, отчасти поради безпокойството за връзка между млякото и рака на простатата, както и агресивния рак на яйчниците, благодарение на IGF-1. №2 в списъка, обаче, след водата, са чая и кафето, за предпочитане без сметана или подсладител.
Дори и без сметана, обаче, големи количества нефилтрирано кафе могат да повишат нивата на холестерол, но съставките, които повишават холестерола, са уловени в капан от хартиения филтър при вареното кафе, така че вареното кафе вероятно е по-добър вариант.
Преди около 10 години едно проучване било публикувано относно ефектите на кафето върху ендотелната функция на артериите. В рамките на 30 минути след пиене на кафе има значителен спад в способността на артериите да се разширяват, докато безкофеиновото кафе не изглежда да има някакъв значителен ефект. Това било първото проучване, което демонстрира острите неблагоприятни ефекти върху артериалната функция от кафето с кофеин, но една чаша безкофеиново кафе изглежда, че не повлиява артериалната функция. А две чаши безкофеиновото кафе се оказва, че имат благоприятно въздействие. Така че, може би това е битка между кофеина и антиоксидантите. Нещо в кофеиновото кафе изглежда нарушава артериалната функция, докато нещо в безкофеиновото кафе изглежда помага – може би антиоксидантите.
Това е като историята с червеното вино. Безалкохолното червено вино значително подобрява артериалната функция, така че съставките на гроздето се опитват да помогнат, но наличието на алкохол противодейства и изтрива ползите.
Пиенето на кафе, наистина богато на антиоксиданти, чрез приготвянето му в гръцки стил например, при което реално изпивате някакво количество от самото кафе, може действително да има ползи.
Това нещо в кофеиновото кафе, което изглежда вреди, обаче, може би не е кофеинът. В едно рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група изследователите открили, че кофеинът сам по себе си – количество около 2 1/2 чаши кафе – значително ПОДОБРЯВА артериалната функция както при хора без сърдечни заболявания, така и при хора със сърдечни заболявания.
Кафето съдържа над хиляда различни съставки, освен кофеин, много от които също биват премахнати от процеса на премахване на кофеина, така че трябва да има нещо друго в кафените зърна, което причинява проблеми. Всъщност, кофеинът може дори да подобри възстановяването на крехката вътрешна лигавица на нашите артерии, като подобри миграцията на ендотелните прогениторни клетки, стволовите клетки, които залепват дупки в стените на артериите, ако може така да се каже.
Но как можем да получим потенциалната полза от кофеина, без рисковите съставки на кофеиновото кафе? Чай. Консумацията на чай подобрява артериалната функция. Съществени положителни ефекти има, както от зелен чай, така и от черен чай. Вместо другите съставки в листата чай да подкопават потенциалните ползи от кофеина, те изглежда увеличават ползата при здрави хора, както и при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, като спира развитието на част от артериалната им дисфункция, както незабавно, така и в дългосрочен план.
Сега всички измервания в това и другите проучвания били направени върху брахиалната артерия, основната артерия в ръката, просто защото е по-лесно така. Това, което ни интересува, обаче, е притокът на кръв към сърцето. А кофеинът изглежда влошава кръвопотока към сърдечния мускул по време на упражнения при здрави хора, но особено при тези със сърдечни заболявания. За щастие, кофеинът в чая изглежда има точно обратен ефект, значително подобрявайки коронарния кръвен поток, което навежда на мисълта, че консумацията на чай има благоприятен ефект върху коронарното кръвообращение, въпреки че добавянето на мляко може да подкопае защитните му ефекти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/coffee-and-artery-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев