Степента на деменция се различава значително по света. Най-малка честота в Африка и Индия, южна Азия, до най-голяма честота в Западна Европа и особена Северна Америка. Дали всичко е генетика?
Ами честотата на деменция и Алцхаймер са значително по-ниски за африканците в Нигерия, отколкото за афроамериканците в Индианаполис, например, до 5 пъти по-ниски.
Честотата на Алцхаймер за американските японци, които живеят в САЩ, е по-близка до тази на американците, отколкото до тази на японците. Така че, когато хората от една етническа група се преместят от родината си към САЩ, честотата на болестта Алцхаймер може да нарасне драстично.
Затова когато африканци или азиатци живеят в САЩ и възприемат навиците на хранене на Запад, увеличаването на риска от Алцхаймер предполага, че причината не са гените.
За съжаление човек не е нужно да се мести към Запада, за да придобие диетата на Запад. Разпространението на деменцията в Япония се е увеличило значително през последните няколко десетилетия. Механизмите да се обясни това в Япония включват повишаване на холестерола, наситените мазнини и желязото от увеличение в консумацията на животински продукти. Традиционните диети обикновено са в полза на повече растителни продукти, като например зърнени храни и по-далеч от животинските продукти. Но от 1960 г. начинът на хранене в Япония се е променил от по-традиционна оризова диета към такава с преобладаване на месото.
От 1961 до 2008 г. консумацията на месо и животински мазнини се е увеличила значително, докато търсенето на ориз е намаляло.
Хранителният фактор, който е най-силно свързан с възникването на болестта на Алцхаймер в Япония, е увеличената консумация на животински мазнини. Един подобен анализ в Китай стига до същото заключение.
Въз основа на тези открития, честотата на срещане на Алцхаймер и деменция ще продължава да се увеличава, освен ако хранителните навици не се променят и не спрем да разчитаме на животинските продукти.
Това е в съответствие с данните, които показват, че за вегетарианците изглежда има 2 до 3 пъти по-малка вероятност да получат деменция. И колкото по-дълго човек не приема месо, толкова по-нисък е рискът от деменция.
В световен мащаб най-ниската честота на поява на болестта на Алцхаймер е в селските райони на Индия, където има ниска консумация на месо, висока консумация на зърнени и бобови храни и въглехидрати. Сега, възможно е очевидната защитна връзка между ориза и Алцхаймер да се дължи по-вероятно на факта, че спадът на консумацията на ориз, свързан с увеличаването на Алцхаймер, е съпътстван от увеличение на консумацията на месо.
Но други изследвания върху населението са установили, че зърнените храни изглежда имат силна защитна роля във връзка с болестта на Алцхаймер. С други думи, не подминавайте зърнените храни, приемайте ги, за да пощадите мозъка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/alzheimers-disease-grain-brain-or-meathead
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев