Противораковите ефекти на пигмента куркумин се простират далеч отвъд способността му да блокира канцерогените. Противораковите ефекти на куркумина са резултат главно от множеството начини, по които той регулира програмираната клетъчна смърт.
Смята се, че човешкото тяло се състои от около 10 трилиона клетки, това е един милион милиона. Почти всички от тези клетки подновяват в рамките на приблизително 100 дни. Ние сме като нов човек на всеки три месеца! Ние се преоткриваме физически. И тъй като сме направени само от 3 неща, въздух, вода и храна – това са единствените входове – ние сме това, което ядем буквално, физически!
В известен смисъл тялото ни трябва да се възстановява на всеки три месеца със строителните материали, които ние му доставяме през стомаха си. Устата ни е като пътя за достъп към непрекъснатия строителен обект в нашето тяло. Камиони идват по 3 пъти на ден.
Какво искаме те да доставят? Някакви евтини неща, за които се оглеждаме или сме купили в магазините с намалени стоки, които просто ще се разпаднат? Или искаме да изградим здрава основата си? Всеки се разхожда вътре в най-големите известни архитектурни структури на вселената! Нека да не унищожаваме такива големи паметници, като консумираме боклуци.
Както и да е, ние притежаваме само биологичните имоти, с които сме родени, така че, ако трябва да се възстановяваме на всеки три месеца, ние също имаме нужда от екипаж при разрушаване. Ако заменяме 10 трилиона на всеки сто дни, това означава, че трябва да убиваме около 100 милиарда клетки всеки ден. Махаме старото, вземаме новото.
Правим това основно чрез един процес, наречен апоптоза, предварително програмирана клетъчна смърт, от гръцкия „птоза“, което означава падане, и „апо“, което означава далеч от. Така че именно нашите клетки падат от тялото ни. Например, всички ние сме имали слепени пръсти на краката и ръцете, буквално. Всеки от нас в утробата до около 4 месеца и след това се появява апоптозата и клетките в лентата помежду си се убиват, за да отделят пръстите ни.
Някои клетки в тялото ни прекаляват с престоя си обаче, като раковите клетки. Те не умират, когато трябва да умрат като по някакъв начин се изключват техните самоубийствени гени. Какво можем да направим за това? Е, един от начините, по които кърито убива раковите клетки, е като репрограмира самоунищожителния си механизъм обратно в раковите клети. Нека просто да прекосим една от тези пътеки, просто за да видим сложността.
FAS, е т.нар. рецептор на смъртта, който активира свързания с него домейн на смъртта, заедно с рецептор на смъртта 5 и рецептор на смъртта 4. След това FADD активира каспаза-8, която запалва машината на смъртта и убива клетката. Къде се вписва кърито във всичко това?
В раковите клетки, куркуминът, пигментът в подправката куркума, който прави подправката къри да изглежда жълта, регулира и активира рецепторите на смъртта, както е показано в човешки ракови клетки на бъбреците, както и при рак на кожата, носа и гърлото.
Той също може да активира машината смъртта директно, както е показано при рака на белите дробове и на дебелото черво. Каспазите са така наречените екзекуторни ензими, които, когато се активират, унищожават раковата клетка от вътре като нарязват протеините напред и назад, нещо като смърт от хиляди рани.
И това е само един път. Ето и всички други начини, по които куркуминът може да повлияе на апоптозата. Ето всички различни видове ракови клетки, които куркуминът може да убие, но той обикновено не пипа нормални клетки по причини, които не са напълно разбираеми. Като цяло, този преглед показва, че куркуминът може да убие разнообразни видове туморни клетки чрез различни механизми.
И това е, защото куркуминът може да повлияе на множество механизми на клетъчната смърт по едно и също време, възможно е раковите клетки да не развият лесно съпротива към предизвиканата от куркумина клетъчна смърт, както при повечето химиотерапии. Освен това, способността му да убива туморни клетки, а не нормални клетки прави куркумина привлекателен кандидат… за вечеря? Не може да печелите пари от някаква подправка, която можете да си купите навсякъде. Привлекателен кандидат за разработване на лекарства.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/turmeric-curcumin-reprogramming-cancer-cell-death
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев