Всички храни от животински произход съдържат хормони, но по-голямата част от излагането ни към хормони от храната, идва от млечните продукти. Като количество това са най-вече пролактин, кортикостероиди и прогестерон, но също така има и цял куп естрогени, които след това се натрупват допълнително, когато се произвеждат други млечни продукти, като например те са пет пъти по-концентрирани в сметаната и сиренето, десет пъти по-голяма концентрация на хормони в маслото.
Така че, когато става въпрос за излагане към стероидни хормони в хранителната индустрия, около три-четвърти от излагането ни към погълнати женски полови стероиди идва от млечните продукти, като останалите са поравно разпределени между яйцата, месото и рибата. Яйцата допринасят приблизително толкова, колкото цялото месо, взето заедно, в което има логика, тъй като те идват директно от яйчниците на кокошката. Сред различните видове месо получава толкова, колкото бялото месо – риба и пиле – както и от свинско и говеждо месо. И това са само естествените хормони, без добавените хормонални инжекции, като телешкия хормон на растежа, така че за тях няма значение дали месото е био или не. Животните произвеждат хормони, защото са животни, които разбираемо накрая попадат в животинските продукти.
Но само около половината от запитаните хора изглежда знаят това и им липсват основни познания, като например, че не осъзнават за какво е предназначено млякото – кравите дават мляко, само след като имат теле. Така че тези изследователи предложили, че трябва да информираме хората за практиките на млечната индустрия, за които едно списание за науката за млякото пише: това да кажете на обществеността за всичките ни нови технологии, като трансгенните животни, което означава генетично проектирани селскостопански животни, или това да вземете едно теле директно от майката, така че ние да получим повече мляко, или това, че не позволяваме на кравите да виждат тревата, може всъщност и да не доведе до висока степен на одобрение от обществеността. И така, край на образоването.
Едно нещо с потенциални последици за общественото здраве, за които обществеността може да не знае, е излагането на хората на естроген чрез приема на купешко мляко, произведено от бременни крави. Вижте, съвременните генетично „подобрени“ млечни крави, като Холщайн – стандартните черно-бяла крава – могат да забременеят, веднага след като родят и да имат мляко през почти цялата им следваща бременност, което означава, че купешкото краве мляко тези дни съдържа големи количества хормони на бременността като естрогени и прогестерон.
Ето нивата на естроген в млякото по време на първите осем месеца на една бременна крава: нивата на хормоните се изстрелват повече от 20 пъти. Но дори и така да е, все още говорим само за една милионна част от грам на един литър, 10 до 20 пъти по-малко естрогенни хормони отколкото това, което се съдържа в едно противозачатъчно хапче, така че наистина ли би имало ефект върху човешките нива на хормона, като пием мляко?
Ето средните нива на три различни вида естрогени и прогестеронов метаболит, които преминават през тялото на седем мъже, които след това продължили да пият по около един литър мляко. В рамките на няколко часа нивата на хормоните им се увеличили стремглаво.
Ето средните нива на тези женски полови стероидни хормони, преминаващи през телата на шест ученици, на около 8-годишна възраст, преди да изпият около 2 чаши мляко и след това. В рамките на часове нивата им се увеличават, три или четири пъти повече от базовите нива на хормони. Така че можете да си представите ефекта на млякото върху мъжете или децата преди юношеска възраст, но какво да кажем за жените?
Вероятно те биха имали толкова високи нива на естроген в организма си първоначално. Е, не всички жени. Ами жените след менопауза и тези с рак на ендометриума например? Естрогените имат централна роля в развитието на рак на ендометриума, което означава рак на лигавицата на матката. Млякото и млечните продукти са източник на стероидни хормони и фактори на растежа, които могат да имат тези видове ефекти. Така че изследователите на Харвард проследили десетки хиляди жени – и консумацията им на мляко – за десетилетия и установили значително по-висок риск от рак на ендометриума сред жените в менопауза, които консумирали повече млечни продукти.
Ами излагането на хормони от храната и рака на гърдата? За съжаление „разбирането на ролята на излагането на хормони от храната при хората и тежестта на рака на гърдата не е възможно в този момент.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-hormones-in-dairy-milk-on-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев