Един официален документ на международното общество по хранене и спорт относно кето диетите отбелязва ерголитичните ефекти на кето диетите при тренировки както с висока, така и с ниска интензивност. Ерголитичен е обратното на ергогеничен. Ергогеничен означава подобряващ представянето, докато ерголитичен означава влошаване на представянето на спортистите.
За неспортистите кетозата може също така да подкопае усилията при тренировка. Кетозата се свързва с повишено чувство на възприемани усилия, умора и променливи настроения по време на физически активности, което предполага, че способността и желанието да се поддържа редовна тренировка може да бъде неблагоприятно повлияно при хора, които спазват кетогенна диета с цел отслабване.
Вече споменах намаляването на измерения размер на мускулите след трениращите крос фит. Така че кетогенната диета може не само да влоши издръжливостта на спортистите, но също и тяхната сила по време на тренировки. Ако накарате хората да правят осем седмици всички стандартни упражнения за горна и долна част на тялото – вдигане на тежести от лежанка, набирания, клякания, вдигане на тежести в изправено положение, не е изненада, че ще увеличите мускулната си маса, освен ако не сте на кето диета, в който случай не е имало никаква съществена промяна в мускулната маса след всички тези усилия. Тази група, рандомизирана в некетогенната диета, увеличила мускулната си маса с около 1,3 кг., докато при същото количество вдигане на тежести на кето диета довело до намаляване на мускулната маса, средно с около 1,5 кг. Как иначе ще вдигате тежести 8 седмици и няма да получите нито грам повече мускулна маса на кетогенна диета? Дори защитниците на кето диетите наричат боди билдинга на кетогенна диета оксиморон.
Ами костната загуба? За съжаление, костните фрактури са един от страничните ефекти, който безразборно поразява децата на кетогенна диета наред със застоя в растежа и камъните в бъбреците. Кетогенните диети могат да причинят постоянна костна загуба, измерена в гръбначния стълб, като предполагаемата причина е защото кетоните са киселинни, и така, кето диетите могат да поставят хората в така нареченото хронично ацидотично състояние.
Някои от докладваните случаи на деца на кето диети са наистина сърцераздирателни. Едно 9-годишно момиче изглежда е получило всичко – остеопороза, фрактури на костите, камъни в бъбреците, след това тя получила панкреатит и умряла. Панкреатитът може да бъде предизвикан от наличие на твърде много мазнини в кръвта. Само едно високомазнинно ядене може да причини четири пъти повече триглицериди в кръвта ви само в рамките на часове след консумация, което може да ви изложи на риск от възпаление на панкреаса. Тя е имала рядко генетично заболяване, наречено синдром на дефицит на глюкозен транспортер, при което човек се ражда с дефект в пренасянето на кръвната захар към мозъка. Това може да доведе до ежедневни припадъци, които започват от ранна детска възраст, но кетогенната диета може да бъде използвана като начин да се добави гориво в мозъка. Така че една кетогенна диета може да бъде дар от Бога за 1 на 90000 семейства, поразени от това заболяване.
Както с всичко останало в медицината, всичко е въпрос на рискове срещу ползи. Около 30% от пациентите с епилепсия не реагират на лекарства против припадъци, а алтернативите не са много хубави, включвайки неща като мозъчна операция. Това може да означава имплантиране на дълбоки електроди през черепа или дори премахване на лоб от мозъка ви. Това може очевидно да доведе до сериозни странични ефекти, но същото важи и за това да получавате гърчове всеки ден. Така че, ако кетогенната диета помага с гърчовете, ползите далеч надхвърлят вредите.
За тези, които избират диета, за да отслабнат, обаче, анализът ползи/вреди наистина ще изглежда по друг начин. За щастие, не е нужно да ипотекирате дългосрочно здравето си заради краткосрочна загуба на тегло. Може да извлече най-доброто и от двете като изберем здравословната диета.
Помните ли това проучване, което показва, че отслабването след следване на нисковъглехидратната диета на Аткинс за една година, било почти идентично с това на тези, които следват нискомазнинната диета на Орниш? Авторите стигат до заключението: това подкрепя практиката да се препоръчва всяка диета, към която пациентът ще се придържа, за да отслабне. Това изглежда ужасен съвет. Има режими, като например диетата „последен шанс“, която очевидно се състои от течна формула, направена от остатъчни продукти от кланицата, което е и свързана с приблизително 60 смъртни случая. Ами, тя наистина обещала да промени живота на хората. Последвалото неуспешно дело от един вдовец постави прецедента за защита на Първата поправка за смъртоносни диетични книги.
Възможно е да се направи здравословна нисковъглехидратна диета или нездравословна нискомазнинна диета – диета със захарен памук би била без никакви мазнини – но последиците за здравето от една типична нисковъглехидратна кетогенна диета, като тази на Аткинс, се различават значително от нискомазнинната растителна диета, като тази на Орниш. Те не само че ще има диаметрално противоположни ефекти върху сърдечно-съдовите рискови фактори на теория, въз основа на фибрите и наситените мазнини и съдържанието на холестерол на съответните дневни менюта, когато всъщност при проверка, нисковъглехидратните диети се оказва, че увреждат артериалната функция. С течение на времето, притокът на кръв към самия сърдечен мускул се подобрява с диетата на Орниш и намалява с нисковъглехидратна диета. Сърдечното заболяване има тенденция да прогресира при типичните диети за отслабване, като активно се влошава на нисковъглехидратни диети, но може да се спре с диета в стил Орниш.
Като се има предвид, че сърдечно-съдовото заболяване е убиец номер 1 на мъже и на жени, „препоръчването, на която и да е диета, към която пациентът ще се придържа, за да отслабне,“ изглежда безотговорно. Защо не кажете на хората да пушат? Цигарите също могат да доведат до отслабване, както и туберкулозата и амфетамините, но целта на отслабването не е да облекчи тежестта на ковчега ви по време на погребението.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/keto-diets-muscle-growth-and-bone-density
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев