Въглехидратно-инсулиновият модел на затлъстяване, основната теория, че кетогенните диети имат някакво метаболитно предимство, е експериментално фалшифицирана. Собствените проучвания на защитниците на кето диетите показват точно обратното: кетогенната диета всъщност ви поставя в метаболитен недостатък и забавя загубата на телесни мазнини. Колко точно се намалява загубата на мазнини при диета с ниско съдържание на въглехидрати?
Ако премахнете около 800 калории на ден въглехидрати от диетата си, ще губите по 53 грама мазнини на ден, но ако премахнете същото количество калории от мазнини, ще губите по 89 грама на ден. Същият брой калории, но излишни мазнини, равняващи се на девет части масло, които се топят от тялото ви всеки ден на нискомазнинна диета, в сравнение с нисковъглехидратната диета. Същият брой калории, но с около 80% повече загуба на мазнини, когато намалите мазнините, вместо въглехидратите. Ето графиката. Намалете 800 калории от диетата си от въглехидратите и ще изгубите телесни мазнини, но ако намалите същия брой калории от мазнини, ще изгубите още повече телесни мазнини – 80% повече мазнини. Заглавието на изследването говори само за себе си: „Калория за калория, ограничаване на мазнините от храната води до по-голяма загуба на телесни мазнини от ограничаването на въглехидратите при хора със затлъстяване.“
Но само като погледнем кантара в банята обаче, това би ни заблудило да си мислим обратното. След шест дни на нисковъглехидратна диета, изследваните индивиди отслабнали с по 1,8 кг. При нискомазнинната диета те отслабнали с по-малко от 1,3 кг. И така, като стъпите на кантара, изглежда така, сякаш нисковъглехидратната диета печели. Така че, можете да видите защо нисковъглехидратните диети са толкова популярни.
Но това, което се случва вътре в телата на хората, показва истинската история. Нисковъглехидратната група губела най-вече чиста маса – вода и протеини. Загубата на вода помага да се обясни защо нисковъглехидратните диети са такава машина за пари за издателите през последните 150 години. Това е тяхната тайна. Както отбелязва един експерт по отслабване, „Бързата загуба на вода е трикът на диетата за 33 млрд. долара.“
Когато ядете въглехидрати, тялото ви доставя на мускулите гликоген за бърза енергия. Ако ядете диета с високо съдържание на въглехидрати за три дни, ще можете да добавите около 1,3 кг. мускулна маса в ръцете и краката си. Тези депа гликоген се изчерпват на нисковъглехидратна диета и взимат със себе си и вода. А кетоните също трябва да се изхвърлят от бъбреците, изхвърляйки още повече вода. На кантара това може да се изобрази като 1,8 кг., които се свалят в рамките на 10 дни, но всичко това може да се отчете в загубата на вода.
Заключението: кето диетите просто не задържат водата.
Но тръпката от вида на свалянето на килограмите толкова бързо на кантара продължава да кара хората да се завръщат обратно. Когато диетата се проваля, хората често обвиняват себе си. Но интоксикацията от тази първоначална бърза загуба на тегло може да ги изкуши отново, както когато човек се напива след като е забравил колко ужасен е бил последният махмурлук. Това е наречено „синдром на фалшивата надежда“. Индустрията на диетите процъфтява от повтарящите клиенти, нещо, заради което са създадени нисковъглехидратните диети, като се има предвид тази бърза първоначална загуба на вода.
Но това, което ни интересува, са телесните мазнини. За шест дни нискомазнинната диета извлича общо 80% повече мазнини от тялото, в сравнение с нисковъглехидратната диета. И това не е само едно проучване. Ако погледнете всички контролирани проучвания върху храненето, където учените сравняват нисковъглехидратните диети с нискомазнинните диети, смяната на един и същ брой калории от въглехидрати с калории от мазнини или обратно. Ако една калория си е просто калория, то тогава всички тези проучвания би трябвало да са пресекли тази нулева линия по средата, и наистина шест от тях успели. Едно проучване показало повече загуба на мазнини на нисковъглехидратна диета, но всяко друго проучване предпочита нискомазнинната диета, повече загуба на телесни мазнини при еднакъв прием на калории. Ако вземем заедно всички проучвания… тук говорим за 16 грама повече дневна загуба на мазнини при нискомазнинните диети, това са с четири парчета повече масло, разтапящо се от тялото ви ежедневно. По-малко мазнини в устата означава по-малко мазнини на бедрата, дори и при приема на същия брой калории.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/keto-diet-results-for-weight-loss
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев