Смята се, че новите данни разобличават „някои, ако не и всички популярни твърдения, направени при крайно ограничаване на въглехидратите.“ Ами това, че кетоните потискат глада? В строго контролираното проучване на метаболитното отделение, където кетогенната диета влошила нещата, всеки бил принуден да изяжда едно и също количество калории. Така че да, ако ядете едно и също количество калории на кето диета, ще изгубите по-малко телесни мазнини, но в реалния свят може би всички тези кетони ще развалят достатъчно апетита ви, така че накрая ще ядете значително по-малко като цяло. На диета с ниско съдържание на въглехидрати хората започнали да съхраняват с 300 калории повече мазнини всеки ден. Но извън лабораторията, ако сте в състояние на кетоза, може би бихте могли да компенсирате това, ако можете за постоянно да ядете значително по-малко.
Парадоксално е, че хората могат да изпитат по-малко глад на пълен пост, в сравнение с изключително нискокалорийната диета. Това може да се дължи на кетоните; в това състояние на кетоза, когато имате високи нива на кетони в кръвта, гладът ви е потиснат. Откъде знаем, че причината са кетоните? Защото, ако инжектирате кетони направо във вените на хората, дори и тези, които не гладуват, изгубват апетит, понякога дори до степен на гадене и повръщане. Така че кетоните могат да обяснят защо след няколко дни може да се чувствате по-гладни на нискокалорийна диета отколкото на диета без никакви калории (пост).
Можем ли след това да използваме ефекта на потискане на апетита от кетоните като ядем кетогенна диета? Ако изяждате само толкова въглехидрати, колкото да поддържате мозъчната функция, не бихте ли могли да заблудите тялото си, че гладувате и карате черния си дроб да започне да изпомпва кетони? Със сигурност! Но дали е безопасно и дали е ефективно?
Един мета анализ на 48 рандомизирани проучвания на различни диети установява, че тези, които са посъветвани да се хранят с ниско съдържание на въглехидрати и тези, на които е казано да се хранят с ниско съдържание на мазнини, отслабнали с почти едно и също количество килограми след една година. Сега, очевидно, високите нива на изнемощяване и недоброто придържане към диетата усложняват сравнението на ефикасността – искам да кажа, че всъщност не са били подложени на тези диети; просто са им казали да се хранят по този начин. Но може да видите как дори само преместването във всяка съответна посока може да ви отърве от много гадости, което е любимият акроним на Джеф Новик за висококалорийни и преработени храни. В крайна сметка четирите вида храни, които най-много допринасят към прием на много калории в американската диета са рафинирани зърнени храни, добавени мазнини, месо и добавена захар. Нисковъглехидратните диети намаляват приема на 1 и 4, а нискомазнинните диети обикновено намаляват 2 и 3. Така че и двете казват на хората да намалят поничките. Всяка диета, която прави това, има плюс.
Предполага, че диета тип не-яж-нищо-което-започва-с-буквата-д също може успешно да доведе до загуба на тегло, ако кара хората да намалят приема на донъти, датски закуски и Дорито чипс, дори и да няма никакъв смисъл в изключването на храни, като копър (dill англ.).
Тайната към дългосрочното успешно отслабване при всяка диета, е спазването. Придържането към някоя диета е трудно, защото всеки път, в който се опитате да намалите калориите, тялото ви покачва апетита ви, за да се опита да компенсира. Ето защо традиционните подходи за отслабване като контролирането на порциите, обикновено се провалят. За дългосрочен успех, измерван не в седмици или месеци, а в години и десетилетия, този ежедневен проблем с глада трябва да бъде преодолян. На пълноценно растително хранене с цели храни това може да се постигне благодарение отчасти на калорийната плътност – просто това, че ядете много храна. На кетогенна диета може да се постигне с кетоза.
В един систематичен преглед и мета анализ, озаглавен „Наистина ли кетогенните диети потискат апетита?“ Отговорът, който учените установяват, е „да“. Също така, кетогенните диети предлагат уникалното предимство да се проследява спазването на диетата в реално време с кетонови тест ленти, върху които можете да се изпикаете, за да видите дали все още сте в кетоза. Няма лентичка за урина, която да ви каже дали ядете достатъчно плодове и зеленчуци. Всичко, което имаме, е кантарът в банята.
Спазването на кето диетата може да е повече на теория, отколкото на практика, обаче. Дори и в проучвания, при които се използват кетогенните диети за контрол над гърчовете, след няколко месеца придържането към диетата може да спадне под 50%. Това може да се окаже и трагично за тези с нелечима епилепсия, но за всички останали трудността в придържането към кетогенните диети в дългосрочен план може всъщност да бъде животоспасяваща. Ще говорим за безопасността на кето диетата в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-weight-loss-on-ketosis-sustainable
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев