Кетогенната диета със сигурност може да понижи кръвната захар по-добре от конвенционалните диети, толкова по-добре, че има една компания, която произвежда кето продукт и която твърди, че кетогенните диети могат да излекуват диабета. Но тук те бъркат симптомите – висока кръвна захар – с болестта непоносимост към въглехидрати. Хората с диабет не могат да се справят правилно с въглехидратите и това се изразява във висока кръвна захар. Разбира се, ако се придържате към това да ядете само мазнини, кръвната ви захар ще си остане ниска, но всъщност ще влошите основното заболяване в същото време.
От близо век знаем, че ако поставим хора на кетогенна диета, тяхната непоносимост към въглехидрати може да нарасне само за два дни. Ето реакцията на кръвната захар на човек, който яде захар след два дни на високовъглехидратна диета. Ето излагането на същото количество захар след прием на високомазнинна диета за два дни. Непоносимостта им към въглехидратите се увеличила при високомазнинна диета.
Една седмица на диета с 80% мазнини може да доведе до 4 пъти по-високи нива на кръвната захар като реакция на същото натоварване с въглехидрати, в сравнение с една седмица на нискомазнинна диета. Дори и един ден прием на прекомерно количество мазнини може да го направи. Ако се подлагате на изследване за диабет, яденето на мазна вечеря предната вечер може да повлияе негативно на резултатите ви. Едно ястие с високо съдържание на наситени мазнини може да влоши причината за диабета, непоносимост към въглехидратите, в рамките на четири часа.
Сега, с достатъчно голяма загуба на тегло, независимо с какви средства, дали от холера или от бариатрична хирургия, диабет тип 2 може да бъде излекуван, но кето диетата за диабет може не само да запълни пукнатините, но и активно да хвърля дърва в огъня.
Опитвам се да измисля добра метафора. Лесно е да измислим неща, които просто лекуват симптомите без да помагат на основното заболяване, както например когато даваме на човек с пневмония аспирин заради треската, вместо антибиотици. Но кето диетата за диабет е по-лоша от това, защото може да лекува симптомите, докато активно влошава заболяването. Така че може би е по-скоро като лечение на треската, чрез хвърляне на пациента с пневмония навън в снежна пряспа. Или може би „лечение“ на ампутирания ви пръст чрез ампутиране на ръката. Няма повече грозен пръст! Един от съоснователите на masteringdiabetes.org смята, че също като изпълнителният директор, който оправя лошото заключение да изглежда по-добре, само като взима тонове още пари. Външните номера изглеждат по-добре, но във вътрешността компанията просто се заравя във все по-дълбока дупка.
Спомняте ли си „Клубът“? Може би съм гледал просто твърде много телевизия късно вечер, докато растях, но това е едно автомобилно устройство, което се прикрепя към волана и го заключва на място, така че воланът да може да се завърти само с няколко милиметра. Представете си, че сте в кола на върха на един хълм със заключен волан. Тогава колата започва да се търкаля надолу по хълма. Какво правите? О, споменах ли, че има също така нещо, напъхано под педала на спирачката също? Еквивалентът на кето диетата на тази ситуация е кой му пука дали се движите надолу към трафика без никакви спирачки и със заключен волан? Просто се придържайте стриктно към прави пусти пътища без никакви стоп-знаци или светофари. Ако го направите, проблемът е решен! Да, колкото по-дълго карате, толкова по-висока скорост набирате, така че ако се ударите в диетична дупка по пътя или се отклоните от пътя, с течение на времето последствията могат да станат още по-катастрофални. Но ако се придържате към кето режима стриктно, ще сте добре. За разлика от това, реакцията без кето би била просто отключване на волана и изтласкване на всичко, което се е заклещило под спирачката. С други думи, разрешаване на основния проблем вместо просто да си подсвиркваме покрай (и след това в) гробището.
Причината, поради която защитниците на кето диетата твърдят, че могат да „излекуват“ диабета е, че могат успешно да прекъснат инсулина на диабетици с диабет тип 2. Но това е като вярата да може да излекува някого от нуждата от инвалидна количка като ги накара да лежат в леглото си до края на живота си. Няма нужда от инвалидна количка, ако никога не се движите. Тяхната непоносимост към въглехидрати не е изчезнала; диабетът им не е изчезнал. Може стане също толкова лошо или дори по-лошо. Диабет тип 2 се лекува когато можете да премахнете инсулина на хората, като те продължат да си ядат нормална диета, както всички други; тогава и само тогава вече нямате диабет. Една истинска диета за лечение на диабета е почти обратното на кетогенна диета: диабетиците спират инсулина в рамките на няколко седмици, хранейки се с повече от 300 грама въглехидрати на ден.
Иронията не спира дотук. Една от причините, поради които диабетиците страдат от такова нервно и артериално увреждане се дължи на един възпалителен метаболитен токсин, известен като метилглиоксал, който се образува при високи нива на кръвната захар. Метилглиоксалът е най-мощният създател на напреднали крайни продукти на гликацията, така наречените AGEs, които участват в дегенеративни заболявания, от болестта на Алцхаймер и катаракта до бъбречни заболявания и инсулти. Получавате AGE в тялото си от два източника: като ги ядете от храната си или като ги правите вътрешно от метилглиоксал, ако имате високи нива на кръвната захар. На кето диета човек би очаквал висока експозиция към предварително образувани AGEs, тъй като те се намират концентрирани в храни от животински произход с високо съдържание на мазнини и протеини, но бихме очаквали по-малко вътрешна нова формация, поради предполагаемо ниски нива на метилглиоксал, като се има предвид по-ниската кръвна захар, след като не се ядат въглехидрати. Изследователите от Дартмут били изненадани да открият повече метилглиоксал обаче. Няколко седмици на диетата на Аткинс довела до значително увеличение на нивата на метилглиоксала, а тези при активна кетоза се влошили още повече, удвоявайки нивото на този гликотоксин в кръвта си. Оказва се, че високите нива на кръвна захар може би не са единствения начин за образуване на този токсин.
Един от кетоните, които се произвеждат на кетогенна диета, е ацетон, известен със своята главна роля като лакочистител. Ацетонът прави нещо повече от това да проваля хората на кето диета при изследване на дъха и да развива така наречения „дъх на развалена ябълка“. Ацетонът може да се окисли в кръвта до ацетол, който може да бъде прекурсор за метилглиоксал. Това може да е причината, поради която хората на кето диета могат накрая да се окажат с високи нива на този гликотоксин, толкова високи, колкото на тези хора с неконтролируем диабет, което може да причини увреждане на нервите и увреждане на кръвоносните съдове, което виждате и при диабетиците. Това е още един начин, по който хората на кето диета могат накрая да получат сърдечен удар. Така че иронията от лечението на диабета с кето диета може да се разшири отвъд простото влошаване на диабета, но и чрез имитиране на някои от тежките последици на диабета.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-a-ketogenic-diet-help-diabetes-or-make-it-worse
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев