Как е възможно нашата имунна система да прави разлика между нас самите и чуждите тела? Откъде знае имунната ни система какво да атакува и какво да не атакува? Както описах преди, според клонално- селективната теория за имунитета ние започване да отблъскваме всяка клетъчна структура в известната ни вселена, защото има милиарди различни видове Б-клетки, произвеждащи антитела – всяка от които може да разпознае различна молекулна структура.
Защо тогава имаме склонността да не атакуваме себе си? Защото още преди да се родим, ние убиваме всяка една Б-клетка, която ни разпознае. Нарича се клонално заличаване; избиването на забранени клонинги. Ето това е ролята на тимусната ни жлеза. Докато все още сме в утробата, тялото ни подрежда всички наши имунни клетки (Б-клетките, Т-клетките), прави снимка на самите нас и пита клетките, една по една: „Разпознаваш ли този човек?“ И ако някои от имунните ни клетки каже да, тя бива унищожавана. Убита на място; смърт чрез апоптоза и добро освобождаване.
Оказва се, че този процес на клонално унищожение – освобождаване на тялото ни от саморазпознаващи ни имунни клетки – се случва през целия ни живот, най-вече в костния мозък. Ако си спомняте обаче, както и преди съм казвал, IGF-1, хормонът, който стимулира растежа на рака и който се подпомага от консумацията на животински протеини, предотвратява апоптозата, предотвратява убийството на клетки, от които тялото ни иска да се отърве. Ето защо може би нивата на IGF-1 са свързани с рака.
Така че, „от голям интерес е да определим дали… [IGF може да допринесе] за неподходящото оцеляване на лимфоцитите при автоимунни или възпалителни състояния.“ Може би това е причината хората, които се хранят предимно с растителна храна, изглежда са предпазени от автоимунни заболявания, което обяснява например „изключителната рядкост на повечето автоимунни заболявания“ сред [например] чернокожите в субсахарските селски райони, които следват традиционен веган начин на живот.“ Преди да променят диетата си, очевидно нито един случай на множествена склероза не е бил диагностициран сред население от 15 милиона души.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/clonal-deletion-theory-of-immunity
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев