Сегашните възможности за медикаменти за отслабване включват нелепо озаглавените хапчета Кизмия, комбинация от фентермин (фенът във фен-фен) и топирамат, лекарство, което може да причини гърчове, ако го спрете рязко. То беше изрично отхвърлено множество пъти поради съображения за безопасност в Европа, но остава за продажба тук в САЩ – или поне във времето, когато направих това видео. Белвик е в подобна лодка, допуснат тук, но не и в Европа, поради съображения, че може би причинява рак, психични заболявания и проблеми със сърдечната клапа.
Продава се в САЩ за около 200 долара на месец, но ако мислите, че това е лошо, има и Саксенда, което изисква ежедневни инжекции, изброени на ниската, ниската цена от само 1281 долара – и не забравяйте 96 цента за 30-дневна доставка. На него има черна кутия с предупреждение, най-сериозното предупреждение на Агенцията за контрол на храните и лекарствата за потенциално застрашаващи живота опасности за риск от рак на щитовидната жлеза. Платените консултанти и служители на компанията, която го произвежда, твърдят, че по-големият брой тумори на гърдата, открити сред приемащите лекарството, може да се дължи на „засилена констатация“, което означава по-лесно откриване на рак на гърдата само поради ефективността на лекарството.
Контрейв е друга опция, ако пренебрегнете черната кутия с предупреждение за потенциално увеличаване на мисли за самоубийство. После следва и Алли. Лекарството, което причинява недобро усвояване на мазнини и по този начин странични ефекти с имена като газове с изхвърляне. То може да бъде вашият „съюзник“ при анално изтичане. Лекарството очевидно принуждава пациента да използва памперси и да знае местоположението на всички бани в квартала в опит да ограничи последствията от спешното изтичане на мазна фекална маса. Законът за свобода на информацията разкрива, че въпреки че проучванията, спонсорирани от компанията, твърдят, че всички случаи на странични ефекти са записани, едно изследване очевидно не споменава нарочно 1318 такива случаи.
Колко е важно едно малко изпускане от червата, в сравнение с опустошенията на затлъстяването? Както с всичко останало в живота, всичко е въпрос на рискове срещу ползи. Но в един анализ на над сто клинични проучвания върху лекарства против затлъстяване, продължили до 47 седмици, предизвиканото от лекарствата отслабване така и не превишило повече от 4 кг. Това са много пари и риск само за няколко килограма. Тъй като не лекуваме основната причина – хранене, което води до затлъстяване – когато хората спрат да приемат тези лекарства, теглото обикновено се връща обратно, така че ще трябва да ги приемате всеки ден до края на живота си. А хората спират да ги приемат. С помощта на фармацевтични данни от един милион души се оказва, че повечето потребители на Алли спрели след първата покупка. Повечето потребители на Меридиа дори не стигнали до три месеца. Приемът на лекарства за отслабване е толкова оспорван, че 98% спрели да ги приемат в рамките на първата година.
Проучванията показват, че много лекари са склонни да надценяват загубата на тегло, причинена от тези лекарства или просто не знаели какво става. Една от причините може би е, че някои насоки на клиничната практика излизат извън пътя си с цел да препоръчват предписването на медикаменти за отслабване. Наистина ли сериозно препоръчват даването на лекарства на една трета от американското население, повече от 100 милиона души? Няма да се изненадате да научите, че главните автори на тези насоки имали „значителен финансов интерес или лидерска позиция“ в шест отделни фармацевтични компании, всички от които, по случайност, работели върху лекарства за отслабване. За разлика от тях, независими експертни панели, като Канадската работна група по превантивно здравеопазване, изрично препоръчват да не се използват медикаменти за отслабване, като се има предвид недостатъчните данни за безопасност и ефикасност.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-weight-loss-pills-effective
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев