Предвид десетилетията, през които вече се използват кетогенните диети за лечение на определени видове детска епилепсия, са се натрупали доста данни за безопасността. Недостигът на хранителни вещества изглежда, че е очевидно проблем. Недостатъчен прием на 17 микронутриенти – витамини и минерали – е отчетен при хората на стриктна кетогенна диета.
Диетата е особено важен момент, за да сте сигурни, че си набавяте всички основни хранителни вещества, тъй като може би приемате по-малко храна. Кетогенната диета обикновено е толкова хранително ограничена, че един преглед изчислява, че за да си набавите достатъчно количество ежедневен прием витамини и минерали, ще трябва да изяждате над 37 000 калории на ден.
Това е едно от предимствата на растителните подходи. Както главният редактор на журнала на Американската асоциация по диететика казва, „Има ли диета по-наситена с хранителни вещества от вегетарианското хранене?“ Изборът на здравословна диета може да е по-лесен отколкото това да напъхате 50 клечки масло в кафето си.
И тук не говорим само за това да не достигнете ежедневните си нужди. Децата на кетогенна диета получават скорбут, а някои дори да починали от дефицит на селен (което може да причини внезапна сърдечна смърт). Дефицитът на витамини и минерали може да бъде решен с добавки, но какво да кажем за слабостта на пребиотиците, десетките видове фибри и устойчиво нишесте, които се съдържат в пълнозърнестите храни и боба, които няма да консумирате?
Не е изненада, че запекът е често срещан при кето диетите, но както сме разглеждали и преди, ограничаването на микробиома ни от пребиотици може да има цял набор от негативни последици. Доказано е, че кетогенните диети намаляват богатството и разнообразието на нашата чревна флора. Микробиомните промени могат да бъдат засечени в рамките на 24 часа след смяна към високомазнинна диета с ниско съдържание на фибри. Липсата на фибри кара нашите полезни чревни бактерии да гладуват, но преди си мислехме, че почти всички фибри от храната се усвояват изцяло в тънките черва. Но въз основа на изследвания, използващи радиоактивни проследяващи устройства, сега знаем, че около 7% от наситените мазнини в едно високомазнинно ядене може да достигнат до дебелото черво, което може да доведе до пагубни промени в чревния ни микробиом, увеличаване на теглото, повишена пропускливост на червата, възпалителни промени. Например, спадът на полезните бифидобактерии и намаляването на общото производство на къси вериги мастни киселини, и двете от които се очаква да увеличат риска от стомашно-чревни разстройства.
Добре, но нека да видим по същество какво биха могли да направят всички тези наситени мазнини, ако достигнат до сърцето ни? Ако погледнете диетите с ниско съдържание на въглехидрати и общата смъртност, хората, които приемат ниско съдържание на въглехидрати, имат значително по-голям риск от това да умрат, независимо от причината, имат и средно значително по-кратък живот. От гледна точка на сърдечно- съдовите заболявания, обаче, има значение дали става въпрос за животинска или растителна мазнина. Въз основа на известните кохорти от Харвард, приемът на повече животинска храна с ниско съдържание на въглехидрати е свързан с по-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания – 50% по-голям риск от смърт от инфаркт или инсулт – но не е намерена такава връзка за нисковъглехидратните диети, основани на растителни източници.
И не са само Харвард. Нисковъглехидратни хранителни модели, благоприятстващи животинските протеини и мазнини от източници като червено месо и пиле, са свързани с по-висока смъртност; докато тези, благоприятстващи растителните протеини и мазнини от неща като зеленчуци, ядки, фъстъчено масло, пълнозърнести храни, са свързани с по-ниска смъртност.
Производството на холестерол в организма е пряко свързана с телесното тегло. Всеки килограм загуба на тегло с каквито и да е средства се свързва с около една точка спад на нивата на холестерол в кръвта. Но ако поставите хората на много нисковъглехидратна кетогенна диета, ползотворният ефект върху LDL лошия холестерол се притъпява или дори напълно се неутрализира. Уравновесяването на промените в LDL или HDL (това, което мислехме за добър холестерол) се считат за достатъчни, за да компенсират на този риск. Не е нужно да чакате докато се натрупа холестерол в артериите, обаче, да има неблагоприятни ефекти. В рамките на три часа след хранене с нещо, богато на наситени мазнини, можете да видите значително нарушение на артериалната функция. Дори и с 5 килограма загуба на тегло, артериалната функция се влошава при кетогенна диета, както изглежда се случва и при нисковъглехидратните диети като цяло.
Лошо за червата, лошо за сърцето, но лошо ли е за костите? Ще научим в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-keto-diets-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев