Приблизително една на всеки шест двойки са неспособни да заченат след година опити и са обозначени като безплодни, а над половината от случаите вината може да е при мъжете. Има няколко фактора по отношение на начина на живот, които са свързани с намалено производство на сперма, като например пушенето на цигари. Ами пушенето на марихуана?
Редовното пушене на марихуана повече от веднъж в седмицата се свързва с около 28% по-ниска концентрация на спермата, по-нисък общ брой сперматозоиди въз основа на проучване на повече от хиляда мъже, но не е установена никаква неблагоприятна връзка при нередовна употреба, което означава по-малко от веднъж в седмицата.
Сега, това не е рандомизирано проучване и затова може да има и други фактори, наред с редовната употреба на марихуана, които може да са замесени, но тук взели предвид цигарите, алкохола и други наркотици, заболяванията, предавани по полов път и подобни неща. Но винаги има възможност за нещо друго, което не е било под контрола им.
Резултатите са сходни за жените. Стотици безплодни двойки били изучавани в Калифорния и също както мъжете имали около една четвърт по-малко сперматозоиди, с една четвърт по-малко яйцеклетки били получени от жени, употребяващи канабис повече от 90 пъти през живота си или са употребявали канабис предната година. Отново, може да има объркващи фактори, но докато не разберем повече, двойките, които се опитват да заченат, може да поискат да вземат общото решение да обърнат нова страница от живота си.
Ами по време на бременност? Медицинските власти препоръчват жените, които дори да обмислят да забременеят, да бъдат насърчавани да спрат употребата на марихуана и да не я използват по време на бременност или кърмене, макар че Академията по медицина на кърменето смята, че известните ползи от кърменето в момента надделяват над каквито и да било потенциални вреди за жените, които продължават да пушат. Въпреки тези предупреждения от страна на властите, употребата на марихуана се е увеличила сред бременните жени през последните години, до 60%, но това е само от около 2,5% до по-малко от 4%, по-малко от половината на честотата на пушене на небременните жени.
Защо гинеколозите са толкова против напушването? Може да видите страшни статии в Американския журнал по акушерство и гинекология, които твърдят неща като това: едно голямо проучване, което предполагаемо документира значително повишен риск за сериозен дефект при раждането. Но ако не вземете думите им за даденост и просто извадите самото проучване, ще видите, че в крайна сметка връзката не е статистически значима. „Обективното образоване относно марихуаната и бременността е полезно, но предубеденото образоване не е.“
Има някои установени рискове. Има по-голяма вероятност бебетата да се родят с анемия или да имат по-ниско тегло при раждане, или изискват интензивни грижи, в сравнение с бебета от майки, които не употребяват марихуана. Но е трудно да се определят преките последици от приема на канабис от майките върху развиващия се плод, поради разнообразие от объркващи фактори, които проучванията може да не са били в състояние напълно да вземат предвид.
Проучванията показват и връзка между пренаталната експозиция към марихуана и проблеми с ученето по-късно в живота, които се проявяват години по-късно в училище, и всъщност там е по-голямото притеснение, потенциалните дългосрочни ефекти върху развитието на мозъка. Така че, дори и след като разкрихме митовете, има достатъчни притеснения, че бременните и кърмещите жени наистина трябва да бъдат съветвани да намалят или ако е възможно, да спрат изцяло употребата на канабис.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-marijuana-on-fertility-and-pregnancy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев