През годините, основно е прието, че използването на конец за зъби има положителен ефект, защото премахва над 80% от плаката. Откъде знаем? Може да използвате така наречения метод на „разделяне на устата“, при който всеки човек може да действа като своя собствена контролна група, като например чисти с конец само една четвърт от устата си. Участниците в проучването били помолени да спрат да мият зъбите на долната си челюст, така че да се натрупа плака; след това трябвало да почистват с конец половината и да сравнят с другата половина, която няма да почистват с конец. След три седмици чистенето с конец за зъби не само намалило плаката с около 60%, но и което е по-важно, намалило симптомите на гингивит наполовина – кървене при проверка на дълбочината на венечния джоб и още един индекс на възпаление на венците. Забележете обаче, че тук почистването с конец за зъби се сравнява с нищо. На хората не им е било позволено да си мият зъбите с четка за зъби. И така, да, почистването с конец за зъби е по-добре от нищо, но дали конецът плюс четката за зъби действат по-добре от използването само на четка?
Застъпничеството за конеца за зъби почива до голяма степен на здравия разум, но здравият разум не отива много далеч като форма на доказателство. Няма как да знаем… докато не направим проучване. Каква е ефективността на конеца за зъби като допълнение към миенето с четка за зъби? Изненадващо, само 3 от 11-те проучвания, които разглеждат, установяват значителна допълнителна полза.
Тези, които отричат конеца за зъби, били със сигурност зашеметени, в сравнение със зъболекарите, които продължили да защитават чистенето с конец при наличие на данните от хората, подкрепящи твърдението, че Земята е плоска. Стоматологията е професия в отричане. Над 80% от хората не си чистят редовно зъбите с конец, а е просто трудно за „елита на стоматологията“ да приеме, че „масата хора, които не ползват конец за зъби“ са прави, а ние, докторите, грешим. Чистенето с конец за зъби не действа – преодолейте го!
Чували сте за феята на зъбите. Дали чистенето с конец за зъби е просто приказка от феята на зъбите? Този преглед бил публикуван през 2008 г. От тогава са публикувани още проучвания и докато доказателствата за допълнително намаляване на плаката са слаби, поне има някакви доказателства, че помага за гингивит, което е основната причина, поради която искаме да намалим плаката така или иначе. Защо не са намерили по-силни доказателства? Ами, изследванията са с лошо качество; затова заключенията трябва да се разглеждат като ненадеждни. Така че, всъщност нямаме добри доказателства така или иначе, защото добри проучвания наистина не са правени.
Защо не? Защо големите фирми за конци за зъби не финансират проучванията? Защото изглежда, че всички конци за зъби работят по един и същи начин. Ако сравните конци за зъби без восък с тъкани и устойчиви на късане конци, всички те има една и съща ефикасност за премахване на плаката, което изглежда, че се установява от всички подобни проучвания И така, защо една компания за конци за зъби би финансирала проучване, което да показва, че почистването на зъби с конец е полезно, ако те не могат да покажат, че техният продукт е по-добър – в противен случай може просто да си купите конец за зъби на конкурентна компания.
Къде сме днес? Въпреки че технически доказателствата за почистване с конец за зъби са слаби, по-важното е, че методологията на проучванията, които преглеждат ефективността на почистване с конец за зъби, е също слаба. Например, те не оценяват качеството на зъбите на хората. Това например не е начинът на почистване с конец за зъби (не питайте, дълга история). Заключението е, че Американската асоциация на стоматолозите продължава да препоръчва миене с четка за зъби и почистване с конец всеки ден.
Но каква е правилната последователност? Кога трябва да почиствате с конец? Преди или след миене на зъбите? Някои зъболекари твърдят, че почистването с конец трябва да е първо, защото така разбърквате останалите частици и плаката, които могат да се премахнат след това с четка за зъби, а след това флуоридът от пастата за зъби може да проникне по-добре. Но други хора препоръчват първо си мием зъбите, с мисълта, че това ще премахне по-голямата част от частиците храна първо и после почистването с конец за зъби ще може да изчисти част от флуорида от останалата в устата паста за зъби.
Няма как да знаем… докато не направим проучване. „Ефектът от последователността на четката за зъби и после конец за намаляване на плаката между зъбите и задържането на флуорид: рандомизирано контролирано клинично проучване и… почистването първо с конец за зъби печели от гледна точка на премахване на значително повече плака и повече флуорид. Когато почистваме зъбите с конец след като вече сме си мили с четка за зъби, много от останалите частици, които се премахват с конеца, могат да останат по зъбите. Изводът е, че ползването на конец за зъби, последвано от миене с четка за зъби, е за предпочитане.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/should-you-floss-before-or-after-you-brush
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев