Д-р Ким Уилямс, последният президент на Американския колеж по кардиология, започва една статия върху растителното хранене с класическия цитат на Шопенхауер че „Всички истини минават през три етапа. Първо, те биват осмивани. После, хората бурно се противопоставят на тях. Накрая, се приемат за…“, разбира се. През 2013 г. растителната диета за диабет беше в етапа на осмиване в официалните указания по ендокринология, поставени в раздела „краткотрайна мода“. Те признават, че стриктно растителните диети намаляват доказано риска от диабет тип 2 и подобряват лечението на диабета по-добре от препоръките на американската асоциация по диабет, но след това необяснимо продължават да казват, че доказателствата „не подкрепят употребата на един вид диета в сравнение с друга“, по отношение на диабета или като цяло. Най-добрият подход за здравословен начин на живот е просто „подобряването на нездравословния избор“, каквото и да означава това.
Но до 2015 г. насоките за клиничната практика от същите професионални асоциации, които са изрично одобрени като обща препоръка за пациенти с диабет: диета на растителна основа. Времената се променят.
Самата американска асоциация по диабет също е на борда, потвърждавайки, че растителната диета е един от хранителните модели, приемливи за лечение на състоянието, но канадската асоциация по диабет наистина е начело. „Диабет тип 2 се счита за едно от най-бързо разпространяващите се заболявания в Канада, което представлява сериозен проблем за общественото здраве.“, така че те не се шегуват, като препоръчват растителното хранене за лечение на заболяванията, заради потенциала да подобри телесното тегло и контрола на кръвната захар, както и риска от сърдечно-съдови заболявания като допълнение към намаляване на нуждата от лекарства за диабет. Те използват определението на Каизер Перманенте: режим, който насърчава приема на цели растителни храни и ограничава месо, млечни продукти… и яйца, както и всички рафинирани и обработени боклуци.
Те препоръчват образователните центрове за диабет в Канада да подобрят възприятията на пациентите си относно растителното хранене като развият образователни материали и индивидуални консултации за справяне с бариерите, които имат хората по отношение на растителната диета. Най-голямата идентифицирана бариера е невежеството. Почти 9 от 10 интервюирани пациенти никога не са чували за използването на растителни диети за лекуване на диабет. Защо? Може би пациентска осведоменост за ползите е „повлияна от възприятията на хората, които ги информират относно диабета и лекарите.“ Вижте, повечето от персонала знае, но все пак само 1 на всеки 3-ма в момента го препоръчват.
Защо? Една от често посочваните причини е, че те не смятали, че родителите им ще го направят, ето защо дори не повдигнали темата. Но „тази идея противоречи на резултатите от проучването върху пациентите“, което те цитират, където повечето пациенти казали, че биха искали поне да опитат. Изследователите цитират проучванията на PCRM Geico, за които съм правил видеоклипове, и при тях изцяло растителното хранене било добре възприето, с коефициент на придържане над 95%, вероятно защото са се почувствали много по-добре – повишени нива на енергия, по-добро храносмилане, по-добър сън и удовлетворение.
Голям брой от персонала също изразили своята втора причина да не препоръчват тази диета: не са ясни подкрепящите научни доказателства. Но е доказано, че е по-ефективна от препоръчаната от Американска асоциация по диабет диета за намаляване на употребата на медикаменти за диабет, дълготрайния контрол на кръвната захар и холестерола. Следователно е възможно хората, информиращи за диабета, да са просто изостанали от времето си, тъй като има забавяне в разпространяването на нови научни открития от литературата към лекарите и накрая към пациента. Това е една от причините, поради които стартирах NutritionFacts.org – за да ускоря процеса!
Както казва д-р Уилямс, доказателствата за ползите от растителното хранене продължават да се увеличават. Това сега включва и по-ниска честота на инсулти, хипертония, диабет, затлъстяване, сърдечни удари и сърдечна смърт, както и много не-сърдечни проблеми, които засягат нашите пациенти в кардиологията, вариращи от рак до различни други възпалителни състояния. Науката, която имаме. По-голямото предизвикателство е да преодолеем „инерцията, културата, навика и широкото разпространение на нездравословни храни.“ Той заключава: „Като четем съществуващата [научна] литература и оценяваме въздействието на растителното хранене, то ясно представлява единствената най-важна, но все още недостатъчно използвана възможност за спиране на предизвиканата от затлъстяване и диабет продължителна епидемия на болести и [смърт].“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-diets-recognized-by-diabetes-associations
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев