Прекомерното връщане на храна и повръщане при бебетата може да бъде лекувано като ги оставим на лявата им страна след хранене, но разбира се, никога, докато спят, винаги с лице нагоре до събуждане, за да се намали риска от внезапна детска смърт. Също така може да опитате по-малко храна на по-чести интервали, сгъстяване или промяна на адаптираното мляко, а при кърмените бебета (което е идеалният случай е начинът на хранене на всички бебета) трябва да се премахнат краве млякото и яйцата от диетата на майката.
И преди съм говорил за това как над 40% от бебетата с рефлукс могат успешно да се излекуват с премахване на краве мляко от диетата. То може да им повлияе и от другия храносмилателен край – да има основен принос и за обривите от пелените, както и да допринася за хроничния запек при 80% от засегнатите деца, въпреки че само едно дете имало положителен резултат за действителна алергия към краве мляко. Така че, това е един вид реакция на непоносимост, която наистина може да бъде диагностицирана като се даде шанс на диета без краве мляко. Аналните фисури при бебетата могат да бъдат на практика патогномични за алергия към краве млякото, което означава толкова характерни за състоянието, че могат да се използват като знак за диагностика, не е необходим тест за алергия.
Това е както когато свръхчувствителността към краве млякото била демонстрирана при 10 от 17 деца с тежък рефлукс. При повечето пациенти свръхчувствителност към краве мляко била установена само чрез елиминирането му и после повторното му въвеждане, за да се потвърди. Направили ендоскопия, която измерва натрупването на киселини преди и след млякото и след това направили проверка чрез повторно въвеждане на мляко с двойно тайно плацебо контролни проучвания, когато било необходимо. Въпреки това, всички, с изключение на едно от децата, за които е доказана тази нежелана реакция към млякото, имали отрицателни резултати при теста за алергия. И така, отрицателни резултати за алергия към краве мляко, но все пак подобрение след спиране на краве млякото, което показва, че тази връзка между свръхчувствителността към краве млякото и тежката форма на ГЕРБ, този тежък рефлукс, била наблюдаване не само при бебетата, но също и при по-големи деца.
Друго заболяване, което може да бъде излекувано с премахване на краве мляко, е еозинофилен езофагит, хронично възпалително заболяване на хранопровода (тръбата, която свързва устата със стомаха). За да разберем кое причинява възпалението, се предписва диета с елиминиране, при която на практика се премахва всичко и след това, всеки път, когато прибавяте обратно някаква храна, поставят ендоскоп в гърлото и вземат биопсия, за да видят дали тази храна влошава нещата. И колко много видове храна има там! Можете да си представите колко трудно, скъпо и инвазивно е това за семействата, колко объркващо и разочароващо.
И така, тези изследователи в северозапада решили да видят какво ще се случи, ако просто се премахне една храна от диетата, вместо да карат хората да преминават през всичко това. И само премахването на краве млякото предизвикало ремисия в 65% от децата, при които опитали. Искам да кажа, обикновено тези деца трябва да се поставят на стероиди, при което се опитват да покрият гърлото им със стероиди, за да унищожат имунната реакция, но тогава това създава почва за инфекции, като млечница; и разбира се, веднага след като спрете стероидите, езофагеалното възпаление се завръща отново, защото не лекуваме истинската причина. Но стероидите се смятат за стандартната форма на грижа. Жалко, че никога не е имало проучване едно към едно, сравняващо премахването на краве млякото с прилагане на стероиди… до сега.
И изследване върху сравнителната ефективност на премахване на краве млякото и приемане на стероиди и… и двете се оказва, че действат еднакво добре, което означава, че елиминирането на кравето мляко работи по-добре, защото няма странични ефекти и лекуваме реалната причина, което предполага, че премахването на млечните продукти трябва да се счита терапия от първа линия.
В юношеска възраст, непоносимостта на краве млякото може да допринесе към синдрома на хроничната умора, очевидно често срещан проблем при младите хора с хронична умора и най-важното, лечение, допринасящо към симптомите им. Но отново, повечето хора не знаят, че млечните са проблем, вероятно защото може да отнеме часове между поглъщането на млякото и момента, в който започнете да се чувствате по-зле, така че хората не правят връзката. Така че, дори и тези, които не съобщават за проблеми след приемане на мляко, може да продължат да страдат и след приема на млякото.
И накрая, какво да кажем за възрастните? Ами, има непоносимост към лактозата. Повечето хора на Земята имат непоносимост към лактоза след отбиване, с изключение на някои човешки популации, които са развили поносимост към лактозата преди около 10000 години, благодарение на мутация в лактозния ген, който позволява на възрастните хора да храносмилат лактозата (млечна захар). Или поне тези избрани европейски групи от населението; докато повечето испаноговорещи, африканци и азиатци остават с непоносимост, което може да е хубаво нещо, тъй като киселинната регургитация, рефлуксът, киселините са толкова често срещани в Западния свят. А непоносимостта към храни може да играе роля и при възрастните. Млякото е установено, че е водещият виновник, но тук използвали така наречения левкоцитотоксичен тест, при който се вижда как белите кръвни клетки на някой човек реагират към отделни храни в съд на Петри.
Този тест не се одобрява от професионалната асоциация за алергии, която го смята за недостатъчно чувствителен и специфичен. Не би навредило обаче, ако го тестваме. Проведено е едно двойно тайно проучване с плацебо контролна група при 38 пациенти с рефлукс, за които лекарствата, инхибитори на протонната помпа, не успяват напълно да контролират техните симптоми. Добре, нека да опитаме с диета. Поставили група хора на диета, при която изключили храни, към които имали непоносимост – най-често млечни продукти – а друга група хора поставили на диета, изключваща храни, към които те нямали непоносимост, за да се контролира за плацебо ефект. Един месец по-късно симптомите в контролната група намалели, но симптомите в групата с реално изключване на храни намалели още повече. Те един вид се почувствали зле заради контролната група, затова подложили и тях на правилната диета, и два месеца по-късно всички се почувствали по-добре.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-reflux-in-children-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев