Хорас Флетчър, който сам избрал един от своите некролози през 1919 г., научил света да дъвче дъвка. Също така известен и като „Великия дъвкател“, Флечър бил здравен реформатор, който популяризирал идеята на сдъвкване на всяка хапка повече от 32 пъти – по едно сдъвкване за всеки зъб. Това не било подложено на тест обаче до почти един век по-късно. На хората им било казано да ядат паста до засищане, но били разделени на групи, като едната „дъвчела всяка хапка 10 пъти“, а другата „дъвчела всяка хапка 35 пъти“ преди да глътне. На участниците им казали, че това е проучване за ефектите на дъвченето върху настроението, но това била заблуда. Това, което изследователите наистина искали да знаят, е дали продължителното дъвчене намалява приема на храна. И тези, които дъвчели повече, се заситили по-рано от тези, които дъвчели по-малко, така че накрая изяли около една трета чаша по-малко паста като цяло.
Ако дъвченето по някакъв начин потиска апетита, какво ще кажете за дъвченето на дъвка като стратегия за отслабване? Една статия, озаглавена „Ползите от дъвченето на дъвка“ смята точно това, но тя е написана от изпълнителния директор на Научния институт Wrigley. Нека да видим какво казва науката.
Индустрията за дъвки обича да изтъква това писмо, публикувано в журнала по медицина на Нова Англия през 1999 година. Изследователите на клиниката Mayo твърдят, че дъвченето на дъвка може да изгори 11 калории на час. Критиците посочват факта, че те не са тествали обикновена дъвка за дъвчене, а еквивалента на четири лентички дъвка при „много бърз ритъм“. По-конкретно, хората били инструктирани да дъвчат при честота точно 100 херца (hz) за 12 минути. Това изглежда изгаря по 2.2 калории, следователно стават 11 калории за един час.
Щяхме да имаме повече доверие в заключението на учените от Mayo, ако не им липсваше разбирането за основните единици. Сто херца Hz би означавало 100 сдъвквания в секунда, което наистина би било много голяма скорост. Ако 11-те калории на час са истина, въпреки всичко, това ще означава, че човек може да изгаря повече калории, докато активно дъвче дъвка и седи на стола, отколкото, ако не дъвче дъвка, но работи изправен пред бюрото.
Но дъвченето на едно малко парче дъвка със собствена скорост може да изгори само около три калории на час, което е приблизително калорийното съдържание на самата дъвка без захар. Но вижте, изгарянето на калории чрез дъвчене на на дъвка с добавена захар може да отнеме цял ден. Добре, но какво ще кажете за предполагаемия ефект на потискане на апетита от цялото това дъвчене?
Резултатите от проучванията върху ефекта на дъвченето на дъвка върху глада са много объркани. Някои проучвания показват намален апетит, други не показват никакъв ефект, а едно проучване установило значително повишен глад след дъвченето на дъвка при жените. По-важният въпрос обаче е: има ли някакви промени в последващия калориен прием? Отново констатациите са смесени. Едно проучване дори установило въпреки че дъвченето на дъвка няма голям влияние върху консумацията на бонбонки M&M, изглежда се намалява консумацията на здравословни храни. Но тук използвали ментова дъвка, а здравословните храни включвали парченца нарязана мандарина. Така че, това може би е като ефекта от пиене на портокалов сок след измиване на зъбите.
Може да отнеме един час преди ефекта от остатъчния вкус на ментовата паста за зъби да се разсее. Лошо е, ако това намалява приема на плодове, но какво ще кажете, ако вложим тази сила срещу чипсовете? Една международна група изследователи накарала хората да ядат чипс марка Прингълс за 12 минути, като ги прекъсвали на всеки три минути да се жабуркат с ментолова вода за уста. В сравнение с тези в контролните групи, които се жабуркали с вода или с нищо, групата с ментова вода за уста намалила консумацията си с 29%. Изследователите стигат до заключението, че ако потребителят се окаже, че яде твърде много чипс, една потенциална стратегия би била да пие чай от мента, да дъвче ментолова дъвка или да си мие зъбите, за да забави или спре да яде чипс.
Това, което наистина е важно, обаче, е отслабването. Дори и ако нещо дребно, като дъвката, може да повлияе върху консумацията на някаква храна, тялото може просто да компенсира, като я изяде по-късно през деня. Единственият начин да разберем със сигурност дали дъвката може да се използва като средство за отслабване, е да го тестваме, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-many-calories-do-you-burn-chewing-gum
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев