Когато разглеждах науката зад общите лекарства без рецепта, използвани в дерматологията, като например масло от чаено дърво за акне или гъбички по нотките, се изненадах да видя на същата страница секция за тиксото. Тиксо?! Единственият път, в който си спомням да съм виждал тиксото, използвано в медицинско проучване, беше за идентифициране на газовете, отговорни за миризмата на човешките пръдни, което включваше колективна система, състояща се от газонепропускливи панталони, запечатани към кожата с тиксо. Това е проучването, в което се оценява способността на вятъра за спиране на възглавница, наречено Tooth Trapper.
Но това, за което говори журнала по дерматология, са брадавиците. Тиксото изважда нашата находчива, леко дръзка страна. Имайки предвид тази гъвкавост, не е толкова изненадващо, че преди няколко години група лекари съобщиха, че тиксото може да премахва брадавици. Както отбелязах в последното ми видео върху брадавици, за всякакви видове странни неща се говори, че лекуват брадавици, защото повечето брадавици си отиват сами. Хиляда деца били проследени в рамките на две години и се оказва, че две трети от брадавиците изчезнали без да правят нищо. Така че може би трябва просто да ги оставим на мира, въпреки че има случаи, в които може да се наложи лечение. В противен случай можем просто да позволим на собственото ни тяло да се погрижи за тях.
Брадавиците се причиняват от вируса на брадавицата, а такова спонтанно изчезване на брадавиците се предполага, че е имунен отговор, при който тялото ни най-после се събужда и забелязва ситуацията. Това предположение се основава на изследвания като това – при което чужди протеини биват инжектирани в самата брадавица, като ваксината срещу морбили-заушки-рубеола, директно в брадавицата – което, в сравнение с плацебо, изглежда ускорява процеса на имунно изчистване. Проблемът, разбира се, е, че инжекциите болят и 30% от децата, чиито брадавици са били инжектирани с ваксината, претърпели симптоми, подобни на грип. Олеле! Добре, задраскайте това. Какво още имаме?
В рамките на няколко месеца което и да е лечение ще подейства при около една четвърт от случаите. Така че, ако поставите тиксо върху 100 брадавици и 23 изчезнат, това няма да означава много. Традиционните медицински терапии, леченията с киселина и замразяване, увеличават скоростта на излекуване до около 50%, Така че, ако наистина сте сериозни за това да изследвате ефективността на тиксото, бихте могли да я сравните с едно от тези неща, и именно това се случило. Ефикасността на тиксото срещу криотерапията в лечението на честите брадавици. Криотерапията е едно от най-подходящите лечения за много педиатри.
Цел: Да се определи дали прилагането на тиксо е също толкова ефективно, колкото криотерапията за лечение на общи брадавици. Пациентите били разделени на групи, като едните прилагали течен азот върху всяка брадавица, а другите – тиксо. Когато чух за лечение на брадавици с тиксо, си представих как се опитат да откъснат брадавицата с тиксо или нещо подобно. Не, не, не, не. Просто се поставя малко кръгче тиксо всяка седмица горе-долу. Ето подробностите…
Въпреки че имаше няколко анекдотични докладвани случаи на използване на тиксо, не е провеждано проспективно, рандомизирано, контролирано проучване до появата на това проучване, което установява, че тиксото не само е също толкова ефективно, но и превишава ефикасността на криотерапията, която е действала в 60% от случаите, но 85% от пациентите с тиксото били излекувани – значително по-ефективно от криотерапията за лечение на общи брадавици. По-ефективно и по-малко странични ефекти. Единствените наблюдавани странични ефекти при групата с тиксото по време на проучването, били малко, минимално количество раздразване на кожата и зачервяване, докато криотерапията си боли.
Искате ли да чуете най-тъжното нещо? Едно малко дете всъщност повръщало от страх от болка преди всяка сесия с криотерапия. Сякаш измъчвали бедното дете.
Криотерапията може да причини болка и кървави мехури, които могат да се инфектират и да влошат състоянието на нокътя.
И така, тиксото: по-ефективно, по-малко странични ефекти и по-удобно. Сравнете прилагането на малко тиксо вкъщи с многобройните посещения в поликлиниката, завличайки бедното дете на всеки две седмици. Искам да кажа, че това си е печеливша ситуация отвсякъде.
Тиксото сега вече може да се предлага като безопасна, безболезнена и евтина техника за лечение на брадавици при деца. Искам да кажа, колко струва една лента тиксо? Това си е печеливша ситуация отвсякъде. Но парите, които ще спестите, са парите, които лекарят ще изгуби. Няма начин медицинската професия просто да остави това неоспорено. Проведени са по-нататъшни проучвания, които не показват ефект и така се озоваваме в медицинската литература със заключения като: „Ефективно ли е тиксото за лечение на брадавици?“ Заключение? Не.
Хм. Наистина ли тиксото не е ефективно или има някакъв нарочен критичен недостатък в последващите проучвания? Ще научим в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/duct-tape-and-wart-removal
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев