Дъвченето на дъвка може не само да изгаря по около три калории на час, но изразходването на калориите не е само при работата на малките челюстни мускули. По някаква причина дъвченето на дъвка ускорява сърдечната дейност с 12 допълнителни удара на минута след дъвчене на две лентички дъвка. Ето го пулса и кръвното налягане пет минути преди да започнете да дъвчете, докато дъвчете дъвка в продължение на пет минути и след това, като спрете. Действа също така и докато вървите, пулсът се увеличава с около три удара повече в минута и това доказва научно, че хората наистина могат да вървят и да дъвчат дъвка по едно и също време.
Но означава ли това и загуба на тегло?
Изследователи от Университета в Бъфало поискали от участниците в продължение на седмици да дъвчат дъвка преди всяко ядене, а останалите – да не дъвчат дъвка изобщо. С групата с дъвката те не само е трябвало да дъвчат дъвка преди всяко хранене, но и преди всяка закуска или дори преди всяка напитка, която съдържа някакви калории. Това може би е твърде много за хората, ето защо в крайна сметка започнали да се хранят по по-малко пъти, като преминали от четири хранения на ден средно, до три. Но в крайна сметка те консумирали повече калории на всяко от храненията, и ето защо нямало никаква значителна промяна в приема на калории, така че не е изненада, че няма промяна в теглото.
Изследователите от Университета в Алабама опитали нещо друго. Разделили хората на групи, като едни дъвчели дъвка след, а другите между храненията. След два месеца, в сравнение с хората в групата на тези, избягващи дъвката като цяло, не били забелязани никакви подобрения в теглото, индекса на телесната маса или обиколката на талията. Но какво да кажем за онези проучвания, според които дъвченето на дъвка има ефект на потискане на апетита? В това проучване хората изяждали с 68 калории по-малко паста на обяд само след 20-минутно дъвчене на дъвка. Да, но други проучвания показват различно нещо.
Винаги когато има противоречиви открития, вместо само да вдигаме ръце, може да е полезно да се опитаме да изясним дали има някакви разлики в проучванията, които могат евентуално да отчитат несъответстващи резултати. Очевидното нещо, което да вземем предвид, е източникът на финансиране. Това било проучване, финансирано от държавата, а това неуспешно проучване от Алабама върху отслабването, било финансирано от компания за дъвки, така че резултатите не са непременно предопределени.
Различните видове дъвки използват различни подсладители и това може да е допринесло към различията в констатациите. Това проучване, което показва, че дъвченето на дъвка може реално да повиши апетита, например, било проведено с дъвка, подсладена с аспартам. Хората съобщават за чувство на глад след дъвчене на подсладената дъвка, не само в сравнение с без дъвка, но и в сравнение с дъвченето на същата дъвка, но без добавен аспартам. Истината е, че нито едно рандомизирано контролирано проучване не е показало никакви ползи от дъвченето на дъвка, но всички те са използвали дъвка, съдържаща изкуствени подсладители.
Има едно забележително проучване, което установява, че размерът на глътките също е от значение. Ако накарате хората да пият с една и съща скорост, но им давате глътка на всеки две секунди, или четирикратно гълтане на всеки осем секунди, се оказва, че групата с по-малки глътки печели, като се заситила след около 1,5 чаши, в сравнение с 2 чаши при по-големи глътки. Смята се, че това се дължи на повишената оро-сензорна експозиция; вашият мозък улавя по-честите импулси от вкус и калории. Но ако повторите експеримента с изкуствено подсладена диетична напитка, ефектът изглежда се притъпява. Така че, може би различен вид дъвка би имала различен ефект? Положителното проучване с пастата било проведено с употребата на дъвки, главно подсладени със сорбитол, сладко вещество, което се съдържа естествено в храни като сини сливи, но сините сливи могат да имат и слабително действие.
Случаи като това, „стюардеса с необяснима диария“ разкрива какво може да се случи, когато изядете 60 лентички дъвка на ден без захар, подсладена със сорбитол. Друго било озаглавено „Рязка загуба на тегло, причинена от дъвчене на дъвка“, но не в добрия смисъл на думата. Една 21-годишна жена се оказва недохранена след като преживява десетина пристъпи на диария на ден в продължение на осем месеца поради 30 грама сорбитол, които тя си набавя, като дъвче дъвка без захар и яде сладки всеки ден. Повечето хора страдат от газ и подуване с 10 грама сорбитол на ден, което се равнява на около осем лентички дъвка, подсладена със сорбитол, а при 20 грама повечето получават спазми и диария, така че трябва да внимавате колко приемате.
Заключението е, че нямаме добри научни доказателства, които да показват, че дъвченето на дъвка води до отслабване. Може ли причината да е, че проучванията използват изкуствени подсладители, които може да са противодействали на ползите? Може би, но най-очевидното обяснение за резултатите до сега е, че дъвката просто не е ефикасна стратегия за отслабване, и това идва от изследователи, финансирани от самата компания за дъвки.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-chewing-gum-help-with-weight-loss
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев