В червата ни има 100 трилиона микроорганизми, ние даваме или вземаме няколко трилиона, но „разпространението на Западния начин на живот е придружено от микробни промени,“ които могат да допринесат за нашите епидемии от хронични заболявания. Проблемът е, че ядем диета с високо съдържание на месо и сладко, която се характеризира с висок прием на животински продукти, захар, преработени храни и нисък прием на цели растителни храни.
За разлика от ферментацията на въглехидратите, които достигат нашето дебело черво – фибрите и устойчивото нишесте, които носят ползи чрез генерирането на тези магически късоверижни масни киселини, като бутират, микробната протеинова ферментация, когато се консумира излишно количество протеин… генерира потенциално токсични и канцерогенни метаболити, които участват в появата на рака на дебелото черво. И така, това, с което се храним, може да причини дисбаланс в нашия чревен микробиом и потенциално да създаде „рецепта“ за колоректален рак, при който диетата с високо съдържание на мазнини, месо и преработени храни накланя везните към дисбиоза и колоректален рак, докато диета с високо съдържание на фибри и нишесте и ниско съдържание на месо може да ви върне обратно в симбиоза с вашата приятелска чревна флора и да ви държи далеч от рака.
Сега имаме доказателства от интервенционални проучвания, според които „следването на растителна диета с минимално преработени храни и високо съдържание на фибри може бързо да обърне последиците от храненето с месо по отношение на чревния микробиом.“ И така, каква би могла да бъде новата персонализирана форма на микробиомното лекарство за хронични заболявания? Нарича се храна, която може бързо и възпроизводимо да промени човешкия чревен микробиом. Ако поставите една група хора на пълноценно растително хранене с цели храни, а друга група на диета с предимно животински храни, ще видите драстични промени в рамките на два дни, които могат да доведат до токсични метаболити. Поставете хората на диета с предимно животински храни и ще видите как нивата на дезоксихолинова киселина се повишават, това е вторична жлъчна киселина, известна като промотираща ДНК увреждане и рак на черния дроб. Защо нивата се повишават? Защото лошите бактерии, които произвеждат това нещо, се утрояват само за два дни.
И с течение на времето богатството на микробиомното разнообразие в червата ни изчезва. Ето нашето бактериално дърво на живота, което се изчерпва. Защо се случва това? Разликата между количеството фибри. „Диета с ниско съдържание на фибри е основен двигател на изчерпването на микробиома.“ Да, има антибиотици и цезарови сечения, вътрешни водопроводи, но единственият фактор, за който е емпирично доказано, че е важен, е диета с ниско съдържание на МАК (не Биг Мак), въглехидрати, достъпни за микробиота, което е официалното име за фибри, които се съдържат в целите растителни храни и в устойчивото нишесте най-вече в боба, граха, лещата и целите зърна.
Приемът на фибри от храната, приемът на цели растителни храни, е пренебрежимо малък в Западния свят, в сравнение с това, което сме приемали през последните милиони години еволюция. Такава диета с ниско съдържание на фибри осигурява недостатъчни хранителни вещества за нашите чревни микроби, което води не само до загубата на бактериално разнообразие и богатство, но и до намаляване на производството на тези полезни ферментационни крайни продукти, които се произвеждат с фибрите. Ние на практика оставяме микробиома си да умре от глад.
Какво ще направим за вредните последици от диета с дефицити на цели растителни храни? Да създадем нови модерни функционални храни, разбира се, както и добавки и лекарства – пребиотици, пробиотици, синбиотици. Помислете само колко пари може да се спечелят! Или просто можем да се храним по начина, по който би трябвало да се храним. Какъв вид стойност ще получат вашите акционери обаче? Не знаете ли, че пробиотиците на хапчета могат да бъдат следващия голям източник на милиарди долари за фармацевтичните компании?
Защо да се храните здравословно, когато можете просто да накарате някой друг да яде здравословно за вас и после да вземете фекален трансплант от някой веган! Изследователи сравнили микробиомите на вегани и всеядни и установили, че добрата флора на веганите произвежда повече от добрите неща, което показва, че растителната диета може да доведе до по-полезни метаболити в кръвта и по-малко лоши неща, като например ТМАО. Но въпреки че влиянието на веганската диета върху това, което бактериите произвеждали, било голямо, ефектът върху състава на микробиома в червата бил изненадващо скромен. Учените открили само „малки разлики между чревния микробиом на всеядните и веганите“? Това било шокиращо за изследователите; тази скромна разлика е противопоставена срещу значително увеличената консумация на ферментирали растителни храни. Веганите приемали почти двойно повече фибри. Някой вижда ли проблема тук? Веганите едва успявали да си набавят минималния дневен прием на фибри. Защо? Защото бисквитките Орео са веган, шоколадовите топчета са веган, пържените картофи, колата, чипсът, има дори веган Доритос и Поп-тартс. Можете да ядете ужасна веганска диета.
Буркит показа, че трябва да си набавите поне 50 грама на ден (фибри) за превенция на рак на дебелото черво. Това е само половината от това, което тялото ни е създадено да приема. Ние сме еволюирали с по около 100 грама на ден. И това е количеството, което виждаме в съвременните популации, които са имунизирани срещу епидемията на рака на дебелото черво. И така, ами ако вместо да храним хората с веганска диета, просто им даваме този вид диета, диета, свързана с цели растителни храни? Ще научим… в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-foods-for-colon-cancer-prevention
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев