Канада вече позволява здравни дела върху етикетите на продукти с ленено семе, които твърдят, че знаят с достатъчна сигурност, че лененото семе наистина помага за понижаване на нивата на холестерола. Продуктите трябва да съдържат две супени лъжици и да бъдат относително здравословни на първо място, така че да не могат да се похвалят с ефект на понижаване на холестерола на кюфте обогатено с ленено семе например.
Такива твърдения се основават на проучвания като това: двойно тайно, рандомизирано проучване с плацебо контролна група. Чакайте малко, как се прави плацебо храна? Имам предвид, има захарни хапчета за лекарствата, но как ще замаскирате супени лъжици с ленено семе? Изследователите направили всички тези специални продукти, барчета, мъфини и гевречета, така че участниците в проучването, без да знаят, приемат или няколко супени лъжици смляно ленено семе, или само супени лъжици пълнозърнесто брашно, което служи за контрола. И това продължило една година! Никой не е знаел кои точно мъфини е ял, докато кодът не бил разшифрован накрая. И групата с лененото семе получила 15% намаление на LDL холестерола само един месец след началото на проучването, но той се понижил значително в сравнение с групата с пшенично брашно, само при хората с лекарства за понижаване на холестерола. При тези без лекарства, групата с пшеничното брашно също успяла да понижи холестерола си, което намалило ефикасността на лененото семекато алтернатива. Ето защо плацебото с храна е толкова трудно.
Както в това проучване. Причината, която дават за провеждане на така нареченото „открито“ проучване, при което групата е наясно, че яде ленено семе, е защото не можели да измислят инертно плацебо за ленено семе. Искам да кажа, пълнозърнестото брашно е цяло зърно; то може да бъде полезно само по себе си, нали? А бялото брашно може да доведе контролната група дори до още по-лошо състояние. И така, това, което направили в това проучване, е, че пациентите с наднормено тегло били разделени произволно на групи, като едната получава или съвети за начина на живот и ежедневно смляно ленено семе, а другата само съвети за начина си на живот като контролна група. И не е изненадващо, че телесното тегло, обиколката на талията и индексът на телесна маса значително намалели и в двете групи. Дори и без съвети за начина на живот, самото записване на хората в проучването, при което те знаят, че ще ги измерват, може да накара хората да отслабнат, въпреки че имало значително по-голямо намаление на теглото в групата с ленено семе, и не само с малко. Контролната група, която получила само съвети за начина си на живот за период от 12 седмици, отслабнала с почти 3 кг и изгубила 2,5 см от талията си. Но групата, която получила същите съвети, заедно с няколко супени лъжици ленено семе на ден – всъщност изяждала повече храна – отслабнала с над 9 кг средно за същия период от време и намалила талията си с почти 10 см. Това са извънредно високи цифри при интервенция, която добавя, а не премахва калории от диетата. Дали това не е просто някаква налудничава случайност?
Ами ленено семе под формата на добавка за омазнен черен дроб, който не е резултат от прием на алкохол? Благодарение на епидемията от затлъстяване, това е най-честото чернодробно заболяване, признат за голям обществен здравен проблем по света. Високомазнинното хранене е най-често срещаната причина, но лененото семе може да е по-добър вариант от маста. Ами, това не ни помага много, нека да го подложим на изследване.
Също както последния път, съвети за промени в начина на живот с или без ленено семе. Казано им е просто да го смесват с вода и сок и да пият след закуска, и… телесното тегло намаляло, заедно с възпалението на черния дроб, както и дразнението и мазнините в черния дроб в двете групи, но по-добре била групата на лененото семе. И отново, тази изключителна загуба на тегло с 9 кг, като се препоръчва на хората да добавят нещо към диетата си. И така, може би това първо проучване не е било случайност или може би и двете са.
Има десетки рандомизирани, контролирани проучвания върху лененото семе и отслабването, и както можете да видите, повечето са двусмислени. Ето тези две скорошни проучвания със загуба на тегло от по 9 кг, които изглеждат извън нормата. Но все пак, ако вземем заедно всички проучвания, ще видим наистина значително намаление на телесното тегло, индекса на телесната маса и талията след прием на ленено семе в рандомизирани контролирани проучвания, въпреки че човек би очаквал по-скоро по един килограм загуба на тегло, а не 9.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-flaxseed-meal-for-weight-loss
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев