Въпреки огромното меню от медикаменти за отслабване, одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, те се предписват само на около 1 на всеки 50 затлъстели пациенти. Ние се кланяме на медицинските магически куршуми в тази страна. Но какво ни дават те? Една от причините, поради които лекарствата против затлъстяване са толкова силно стигматизирани, е че в исторически план те са всичко друго, но не и магически, а куршумите са празни или по-лошо.
Повечето лекарства за отслабване до ден-днешен, които са били първоначално одобрени за безопасни, оттогава са изтеглени от пазара заради непредвидени странични ефекти, които ги превръщат в обществена заплаха. Както може би си спомняте, всичко започнало с 2,4-Динитрофенол, пестицид с обещание безопасно да стопи мазнините, но вместо това разтопил зрението на хората. Това била всъщност едно от нещата, които довели до въвеждането на Закона за храните, лекарствата и козметиката през 1938 г. Благодарение на интернет обаче Динитрофенолът се завръща с предвидими смъртоносни резултати.
После дойдоха амфетамините. В момента над половин милион американци може би са пристрастени към амфетамини като кристален метамфетамин, но първоначалната епидемия на амфетамини била стартирана от фармацевтичните компании и лекарите. До 60-те години фармацевтичните компании произвеждали около 80 000 килограма годишно, което е почти достатъчно за седмична доза за всеки мъж, жена и дете в Съединените щати. Милиарди дози на година били предписвани за отслабване. Клиниките за отслабване натрупвали огромни печалби. Един диетолог можел да си купи 100000 таблетки амфетамин за по-малко от $100 и да се обърне и да ги продаде на пациентите си за $12000.
В сенатското изслушване през 1970 г. сенаторът Томас Дод (баща на „Дод-Франк“ Сенатор Крис Дод) изказва мнение, че проблемът с американската скорост не е „случайно развитие“. Той казва, че „мултимилионните бюджети за реклама“ на фармацевтичната индустрия, често най-скъпият елемент в цената на едно хапче, хапче по хапче, са водели, съблазнявали и превземали поколенията след Втората световна война към „налудничава култура на наркотици“.
Ще оставя изрисуването на размерите на сегашната криза с опиати като упражнение за зрителя.
Аминорекс било широко предписвано средство за потискане на апетита, преди да бъде изтеглен от пазара за причиняване на увреждане на белите дробове. Осемнадесет милиона американци приемали фен-фен, преди това лекарство да бъде изтеглено от пазара за причиняване на сериозни щети на сърдечните клапи. Меридия била изтеглена заради инфаркти и инсулти; Акомплия за психиатрични странични ефекти, включително самоубийство, а списъкът продължава.
Дебатът с фен-фен доведе до някои от най-големите изплащания на съдебни спорове в историята на индустрията, но всичко това е изписано във формулата. Ако четете списание PharmacoEconomics – а кой не чете… разбира се, ново лекарство за отслабване може да навреди и да убие толкова много хора, че „очакваните разходи за съдебни дела“ могат да надхвърлят 80 милиона долара. Но консултантите на Биг Фарма считат, че ако е успешно, лекарството може да им донесе над 100 милиона долара, така че направете си сметките.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-weight-loss-pills-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев