Има призиви за забрана на рекламирането на захарни зърнени храни за деца от близо почти половин век, един продукт, който харвардският професор по храненето Джийн Майер нарича „нищо, покрито със захар“. По време на изслушването на сената относно образованието в областта на храненето той каза: „Казано с правилни термини, те трябва да се наричат захарни бонбони с аромат на зърнена закуска,“ а не зърнена закуска, покрита със захар.“
Сенатската комисия поканила големите производители на зърнени закуски за деца да свидетелстват. И първоначално те казали да – докато не чули какъв вид въпроси ще им бъдат зададени. Един от представителите на зърнената индустрия открито признава защо решили да бойкотират изслушването: те просто не са имали убедителни отговори защо се опитват да продават на децата захарни бонбони за закуска.
В епохата на Лудите мъже, преди движението на потребителите да процъфти, „представителите на рекламните агенции бяха по-склонни да говорят честно за целта на техните реклами и как се чувстват за това, че рекламите им са насочени към детския пазар с цитат и без цитат“. Един цитат от изпълнителния директор на рекламната компания на Келог: „Нашата основна цел е да продаваме продукти на децата, а не да ги образоваме.“ Когато продадете някакъв продукт на една жена и тя влезе в магазина и открие, че вашата марка не е в наличност, вероятно ще забрави за нея. Но когато продадете на едно дете вашия продукт, ако то не може да си го купи, ще се хвърли на пода, ще зарита с крака и ще заплаче. Не можете да получите такава реакция от един възрастен.“
Захарните зърнени закуски са най-често рекламираната храна за децата, но не се притеснявайте, индустрията ще се саморегулира. Инициативата за реклама на детските храни и напитки била стартирана, при което всички големи компании за зърнени закуски обещали, че ще рекламират само здравословни храни за децата. Индустрията за захарни изделия също се подписала. Какво станало после? Обещали да не рекламират на децата, но още след влизането в сила на инициативата децата всъщност започнали да виждат повече реклами за бонбони. Вземете Hershey например – удвоили рекламите си, насочени към деца, докато в същото време обещали да не го правят.
Компаниите за зърнени закуски трябвало да решат за себе си какви ще са собствените им „здравословни храни“, така че това би трябвало да ни даде усещане за това колко сериозно те защитават децата. Избрали зърнена закуска с плодове Фрут Лупс и снакс с фъстъчено масло Рийзис, които съдържат над 44% захар от теглото си – това са класифицирали като „по-здравословен избор от храни“. Какви са тогава нездравословните им предложения? Оказва се, че това, което направили, е просто да определят границата на основата на това, което вече се продавало, а не на това, което може да е най-полезно за децата.
Оттогава нещата са преразгледани и списъкът е сведен до само няколко вида зърнена закуска, със съдържание на 38% захар от теглото си. Но вижте, дори и да съдържаха само една трета захар, това означава, че децата ефективно изяждат една супена лъжица захар за всеки три лъжици зърнена закуска – това не е точно по-здравословен избор на храна.
Федералната комисия по търговията опита да се намеси през 1978 г., но индустрията излива толкова много милиони за лобиране, че Конгресът заплашил на практика да отдръпне финансирането на цялата агенция, в случай че се намесят в работата на индустрията за зърнени закуски, което показва просто „колко мощни са пазарните сили, в сравнение с тези, които могат да бъдат мобилизирани в името на децата.“ Политическият „посттравматичен стрес, предизвикан от агресивните атаки върху ФТК довежда то 25-годишна пауза във федералните усилия за овладяване на пазара на храните, предназначени за деца.“ Но най-накрая, представяме ви: междуведомствената работна група, „доброволни принципи, предназначени да насърчават по-силна и по-смислена саморегулация,“ предложени от федералната търговска комисия, центъра за контрол и превенция на заболяванията, агенцията за контрол на храните и министерството на земеделието, с радикалното предложение за забрана на рекламата на детски зърнени закуски, които съдържат над 26% чиста захар.
Нито една от десетте най-известни зърнени закуски, продавани на деца, не отговаря на този стандарт. Генерал Милс отвръща, че предложените стандарти за храна са „оспорвани, капризни и фундаментално погрешни“. Това не е изненадващо, тъй като буквално всяка една зърнена закуска, която се продава, няма да достигне тези изисквания. Предлагането на доброволни стандарти би нарушило непременно правото им на свобода на словото съгласно Първата поправка, на което федералната комисия по търговията отвръща: ъ-ъ-ъ, нека ви донесем един речник. Доброволни. Как е възможно предлагането на доброволни насоки да нарушава конституцията? Ето колко изплашена е индустрията, обаче, дори само при споменаването на смислени насоки. Една асоциация на производителите нарекла предложените принципи за хранене „най-странните и несъзнателни“ принципи, които някога са виждали.
И така, какво станало? Отново финансирането на агенциите било застрашено; и така, федералната комисия по търговията отхвърлила предложението на междуведомствената комисия.
На всяко едно ниво на правителството, хранителната индустрия печели битка след битка и почти никога не губи значителните политически битки в САЩ. „Току-що бяхме победени“ казва една от организациите за защита на децата, „Парите печелят.“ И трябвали много пари, 175 милиона долара за лобиране на хранителната индустрия, но очевидно достатъчно, за да се купи мълчанието на Белия дом, след като предложението на междуведомствената комисия е отхвърлено. Както казва един от съветниците на Обама, „можете да кажете на някого да яде по-малко мазнини, да консумира повече фибри, повече плодове и зеленчуци и по-малко захар. Но ако започнете да изреждате храните, пресичате линията.“
„Разочарован съм от Белия дом“, казва председателят на комисията по здравеопазване на Сената. „Те се разколебаха, а когато става въпрос за здравето на децата, не трябва да има никакво колебание.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/a-political-lesson-on-the-power-of-the-food-industry
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев